Federale regering krijgt nationale betoging voor eerste verjaardag

© BELGA

Na een aantal maanden van relatieve sociale rust plant het gemeenschappelijk vakbondsfront opnieuw een manifestatie. Op 7 oktober blazen de vakbonden weer verzamelen in Brussel, om de eerste verjaardag van de regering-Michel te ‘vieren’. Dat meldt de Franstalige krant La Libre Belgique en wordt bevestigd door ABVV-woordvoerster Gina Heyrman.

aro, jir

Na de stakingsgolf van vorige herfst stelden de vakbonden zich tijdens de eerste maanden van dit jaar wat discreter op. Maar sinds deze week is duidelijk dat misschien wel opnieuw een hete herfst op komst is. Want ter gelegenheid van de eerste verjaardag van de Zweedse coalitie, op woensdag 7 oktober, zijn ze opnieuw van plan de straten van Brussel te vullen.

Concreet zullen ze die dag om 11 uur verzamelen blazen aan het Noordstation, om van daaruit naar het Zuidstation te trekken. Kop van Jut zijn alle maatregelen die de regering-Michel tot vandaag al heeft genomen. ‘Ze hebben van deze regering nu al die van de onrechtvaardigheid gemaakt. Ze zetten de aanval in op arbeiders en mensen die een uitkering krijgen, en enkel de bedrijven en het grootkapitaal halen er voordeel uit.’

Betoging, geen staking

Gina Heyrman, de woordvoerster van de socialistische vakbond ABVV, bevestigt dat de betoging er komt na een beslissing van het gemeenschappelijk vakbondsfront. Maar ze benadrukt dat het om een nationale betoging gaat, niet om een staking. ‘Al zullen de vakbondsleden die naar de betoging in Brussel komen en dus niet werken die dag, wel een stakersvergoeding van de vakbond.’

Volgens La Libre Belgique staan overigens nog voor de zomer al acties gepland. Op 15 juni zou voor de Zuidertoren in Brussel worden samengekomen om te protesteren tegen de verhoging van de pensioenleeftijd tot 67 jaar. Die datum is niet toevallig gekozen, want op 15 juni wordt het Nationaal Pensioencomité, dat de pensioenhervorming moet uitwerken, officieel geïnstalleerd. Negen dagen later, op 24 juni, zou dan opnieuw worden geprotesteerd voor het Europees Parlement, tegen de sociale dumping.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen