© Reuters

Blatter: 'Nog slecht nieuws op komst voor de FIFA'

FIFA-voorzitter Sepp Blatter is in een korte toespraak voor de start van het FIFA-congres in Zwitserland teruggekomen op het omkoopschandaal dat de wereldvoetbalbond al een dag lang in de ban houdt. 'Ik kan niet iedereen in de gaten houden', verdedigde de Zwitser zich nadat de FBI zeven officials van de FIFA arresteerde wegens omkoping. Ondanks de intussen talloze eisen om zijn ontslag, repte Blatter daar zelf met geen woord over.

Wim Conings

Blatter begon zijn toespraak door iedereen van harte welkom te heten, haast alsof er niets gebeurd was. Dan stak hij van wal over het grootste omkoopschandaal dat de wereldvoetbalbond ooit gekend heeft. 'Dit zijn zelden geziene moeilijke tijden voor de FIFA. De gebeurtenissen van gisteren hebben een grote schaduw geworpen over het voetbal. Acties van individuen brengen schaamte en vernedering over het voetbal en vragen actie van ons allemaal.'

'Voetbal kan niet de uitzondering zijn op de regel. Er is geen plaats voor welke vorm van corruptie dan ook. Ik weet dat velen mij hiervoor verantwoordelijk houden, maar ik kan niet iedereen in de gaten houden. Als mensen iets verkeerd proberen te doen, zullen ze dat ook proberen te verbergen. We kunnen niet toestaan dat het imago van de FIFA door het slijk gehaald wordt. Ik zal niet toestaan dat de acties van enkelingen het harde werk van een grote meerderheid, die wel integer is, teniet doet. Zij die corrupt zijn binnen het voetbal zijn, net zoals in de samenleving, een kleine minderheid. Dit moet hier en nu stoppen en we zullen op zoek gaan naar een manier om deze schade te herstellen. We moeten een manier vinden om het vertrouwen terug te winnen. De volgende maanden zullen niet makkelijk zijn voor de FIFA. Ik ben er zeker van dat meer slecht nieuws zal volgen voor de wereldvoetbalbond.'

Waarop de Zwitser doodleuk afrondde: 'En laten we nu genieten van de show!'

Morgen volgen mogelijk de spannendste presidentsverkiezingen van de FIFA in lange tijd. Blatter kijkt tegenkandidaat Ali bin Al-Hussein in de ogen. Uit protest met het recente schandaal gaven de Europese landen al aan massaal op de Jordaanse prins te zullen stemmen, al zou Blatter wel nog de steun hebben van de Afrikaanse én Aziatische lidstaten.

KNVB bevestigt: ‘Als Blatter herverkozen wordt, is de FIFA verlaten voor veel Europese landen een optie’

© REUTERS

Wordt het opnieuw Sepp Blatter of komt de nieuwe voorzitter van de FIFA uit Jördanië en luistert hij naar de naam prins Ali Bin Al-Hussein? Die vraag beantwoorden vrijdag de 209 leden van de wereldvoetbalbond tijdens de verkiezingen voor een nieuwe preses van de wereldvoetbalbond in Zürich.

Als we Michael van Praag en Bert van Oostveen mogen geloven, dan mag Blatter zijn vijfde termijn wel vergeten als Europa vrij eensgezind achter Bin Al-Hussein gaat staan. Die verwachting spraken zij donderdag uit na een spoedberaad van de UEFA in Zürich.

Waar veel leiders van Europese bonden de massaal opgekomen media probeerden te ontwijken, daar verschenen de voorzitter en directeur van de KNVB voor tientallen cameraploegen. Volgens Van Praag kan prins Ali Bin Al-Hussein buiten Europa rekenen op de steun van meer dan zestig landen. ‘En je hebt 53 Europese stemmen’, rekende hij voor. ‘Ik heb het idee dat Europa vrij eensgezind is. Het kan dus wel spannend worden’, doelde hij op de benodigde 105 stemmen.

Van Praag trok zich vorige week terug als uitdager van Blatter om de kandidatuur van prins Ali nog sterker te maken. ‘Hij had meer steun dan ik wereldwijd dus moeten mijn stemmen naar hem’, zei de geboren Amsterdammer die de Zwitser vorig jaar verzocht af te treden. Michel Platini, de voorzitter van de UEFA, herhaalde dat verzoek donderdag, maar Blatter wil van geen wijken weten. Ook niet nu het imago van FIFA onder zijn leiding door recente onderzoeken van de FBI en het Zwitserse gerecht verder is verslechterd.

De Amerikaanse geheime dienst heeft inmiddels veertien personen aangeklaagd, onder wie negen officials van de FIFA. Zij zouden zich sinds de jaren negentig voor meer dan 145 miljoen euro hebben verrijkt. Justitie in Zwitserland onderzoekt de toewijzing van de komende twee WK’s. Blatter is nog geen verdachte maar draagt als voorzitter wel eindverantwoording, vinden veel bij de UEFA aangesloten landen.

Blatter leeft met de wetenschap dat hij voor de onderzoeken van de FBI en Zwitserse justitie torenhoog favoriet was en veel populariteit genoot bij de overige vijf confederaties van de FIFA. Vrijdag tijdens de verkiezingen zal blijken of de steun voor hem is afgebrokkeld. In Azië en Afrika, samen goed voor honderd stemmen, denken en hopen ze van niet. ‘Als hij toch mocht winnen, dan is voor veel Europese landen het verlaten van de FIFA zeker een optie’, zei Van Oostveen. ‘Dat gaan we in juni dan rond de finale van de Champions League bespreken.’

IOC-voorzitter Bach vraagt FIFA om ‘klare wijn te schenken omtrent beschuldigingen’

© AP

Thomas Bach, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), heeft donderdag tijdens zijn speech voor het 65e congres van de Wereldvoetbalbond in Zürich gevraagd aan de FIFA om klare wijn te schenken omtrent de beschuldigingen van corruptie. In het kader van die zaak werden intussen al zeven bestuurders van de organisatie aangehouden.

Bach nam donderdag het woord na FIFA-voorzitter Sepp Blatter en verduidelijkte dat in de ‘Olympische Agenda 2020’, een hervormingsplan van het IOC waartoe ook de FIFA zich verbond, staat dat er een nultolerantie gehanteerd wordt voor corruptie.

‘Voor de FIFA is dit een moeilijke, maar tevens belangrijke periode’, aldus Bach. ‘Dit gevecht is een uitdaging voor de hele organisatie, maar voor de geloofwaardigheid van de Wereldvoetbalbond is die strijd wel nodig. Wij moedigen de FIFA dan ook aan om de samenwerking met de bevoegde instanties verder te zetten en zo te proberen om de beschuldigingen op te helderen. Enkel zo kunnen de gepaste maatregelen getroffen worden.’

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Interlands