© WAS

© WAS

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Nieuwe Antwerpse theaterwerkplaats Matterhorn officieel geopend

In het Antwerpse district Borgerhout is vrijdagavond de nieuwe kunstenwerkplaats Matterhorn feestelijk geopend in aanwezigheid van Vlaams minister voor Cultuur Sven Gatz (Open Vld).

Matterhorn is de nieuwe thuisbasis voor de theatergezelschappen Laika, Muziektheater Transparant en de Roovers, die de gerenoveerde voormalige opslagplaats als gezamenlijke repetitie- en kantoorruimte zullen gebruiken. Het complex zal ook een bijkomende sociale functie vervullen voor de (kansarme) buurt via onder meer een werkervaringsproject van vzw Kopspel.

Matterhorn is een nieuw opgerichte vzw die het gebouw in de Albrecht Rodenbachstraat zal beheren zolang het door de stad Antwerpen in concessie gegeven wordt - voorlopig is dat voor dertig jaar - zodat elk van de er nu huizende organisaties er indien gewenst nog vrij vlot weer zou kunnen vertrekken en er snel een vervanger zou kunnen worden gezocht. De vzw is genoemd naar de haast mythische Alpenpiek op de grens tussen Zwitserland en Italië die vormelijke gelijkenissen vertoont met het ontwerp van het renovatieproject.

“We leven in budgettair krappe tijden en we vragen veel van de culturele sector”, zegt Antwerps cultuurschepen Philip Heylen (CD&V). “We vragen dat ze meer ondernemerschap aan de dag leggen en in die geest ook nieuwe synergieën en samenwerkingen opzetten. Deze drie gezelschappen kozen ervoor niet ieder voor zich te investeren in een ruimte, maar de middelen samen te brengen en een gezamenlijke huisvesting te zoeken. Voor Antwerpen is het dan weer van groot belang dat er zoveel mogelijk kwaliteitsvolle kunstenorganisaties en kunstenaars werken en wonen in onze stad.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER