Direct naar artikelinhoud

In de meeste gemeenten blijft Zwarte Piet gewoon zwart

In de meeste Nederlandse gemeenten verandert er maar weinig aan Zwarte Piet, ondanks de discussie die woedt over zijn uiterlijk. Dat blijkt uit een inventarisatie die de NOS en de regionale omroepen hebben gehouden. Veruit de meeste van de organisatoren van de intocht van Sinterklaas zeggen dat Zwarte Piet zwart blijft. Het onderzoek is gehouden in 211 gemeenten, en in 6 daarvan wordt het uiterlijk aangepast.

In de meeste gemeenten blijft Zwarte Piet gewoon zwart
Beeld anp

Volgens de meeste organiserende comités speelt de discussie in hun gemeente niet en wordt er daarom niets aangepast. Toch is Piet, blijkt volgens de NOS, in een behoorlijk aantal plaatsen de afgelopen jaren wel al iets van uiterlijk veranderd. Dikke rode lippen en oorringen zijn vaak niet meer te zien en kroeshaar maakt plaats voor andere haardrachten. 'Een ding blijft: de donkere kleur', meldt de NOS. 'Het ene comité spreekt van 'chocoladebruin', de ander houdt het op 'pietzwart'.'

Een deel van de comités wacht op de uitspraak van de Raad van State over Zwarte Piet. De Amsterdamse rechter oordeelde eerder over de intocht in de hoofdstad dat zijn uiterlijk kwetsend is voor zwarte minderheden. De gemeente Amsterdam stelde hoger beroep in. De Raad van State doet uitspraak op 12 november, drie dagen voor de officiële intocht.

In de meeste gemeenten blijft Zwarte Piet gewoon zwart
Beeld anp

Lees ook

Geselecteerd door de redactie