Direct naar artikelinhoud

Teruglezen - Zo verliep de dag van de inauguratie van Donald Trump

Trump is officieel de 45ste president van de Verenigde Staten. Tijdens zijn inaugurele rede was de belangrijkste boodschap: 'Amerika eerst'. Lees dit liveblog terug voor alle gebeurtenissen van deze dag.

Trump ondertekent vlak na zijn inauguratie al zijn eerste decreet.Beeld reuters

03:55 zaterdag 21 januari 2017

De inauguratiefeesten zijn van start gegaan. Op het eerste inauguratiebal na de inhuldiging van Donald Trump als 45ste president danste het presidentiële paar op het nummer My Way, dat wereldfaam kreeg door de uitvoering van Frank Sinatra in 1969. 'We did it', zei Trump.

Even later op het tweede feest vroeg hij het publiek of hij zou moeten doorgaan met zijn veelbesproken twitterberichten. Op het instemmende gejoel van het publiek zei Trump: 'Het is een fantastische manier om de oneerlijke pers te omzeilen.'

Twitter bericht wordt geladen...

Donald Trump met zijn vrouw MelaniaBeeld afp
Donald Trump zingt mee met 'I did it my way'.Beeld reuters

01:54 zaterdag 21 januari 2017

De Amerikaanse president Donald Trump heeft kort na zijn eedaflegging een eerste decreet tegen Obamacare ondertekend, meldt zijn woordvoerder. Trump heeft daarmee de regels van de verplichte zorgverzekering versoepeld in afwachting van een nieuwe regeling. Trump beloofde tijdens zijn campagne Obamacare in te trekken en te vervangen.

De Affordable Care Act uit 2010 moest ervoor zorgen dat alle Amerikanen een ziekteverzekering konden afsluiten, iets waarvoor ex-president Obama zich altijd hard heeft gemaakt. Maar de Republikeinen zijn tegen Obamacare vanwege de hoge kosten en administratieve last de wet met zich meebrengt.

Het decreet stelt dat de departementen en agentschappen het gewicht van Obamacare moeten verlichten tijdens de transitieperiode, zo zei de nieuwe woordvoerder van het Witte Huis Sean Spicer. Het is nog niet duidelijk hoe de agentschappen dat moeten doen.

23:13 vrijdag 20 januari 2017

President Donald Trump bevindt zich nu in het Witte Huis, waar vertrekkend president Obama eerder op de dag een brief voor hem heeft achtergelaten. Het is nog onduidelijk wat in deze brief, die de oude president voor zijn opvolger achterlaat, staat. Trumps familie en vicepresident Pence lopen naar een podium bij het noordelijke gazon. Bij het podium verzamelen zich ook de militaire bands die hebben deelgenomen aan de inauguratie-parade om de nieuwe president te eren.

'Ongelooflijk', roept Trump als verslaggevers hem vragen wat hij van de dag vond. Hij klapt in zijn handen als hij wordt geïntroduceerd als Amerika's 45ste president. 'Barron, Barron', roepen omstanders naar Trumps 10-jarige zoon die naast zijn vader gaat zitten. Hierop trekken de militaire eenheden voorbij die deel uitmaakten van de parade. Onder hen zijn ook oud-militairen die gewond zijn geraakt tijdens de oorlog in Irak en Afghanistan.

Trump en first Lady tijdens de parade.Beeld AP

Twitter bericht wordt geladen...

22:36 vrijdag 20 januari 2017

Na zo'n twee kilometer te hebben afgelegd, is de inauguratie-parade voorbij. Trump is met zijn gezin bij het Witte Huis aangekomen. Ze lopen langs een podium, gevolgd door de oudere kinderen van Trump. De president stapt hierna weer in voor het laatste stukje naar het gebouw dat nu vier jaar zijn onderkomen zal zijn.

Ook vicepresident Pence is met zijn familie dichtbij het Witte Huis. Bij het noordelijke gazon bekijkt Trump de voorbijtrekkende militairen, waarna Trump en Pence het Witte Huis zullen betreden. Hierna zullen ze zich voorbereiden op de diverse inauguratiefeesten die tot laat in de avond in Washington worden gehouden.

Twitter bericht wordt geladen...

22:13 vrijdag 20 januari 2017

Trump stapt voor het eerst uit tijdens de inauguratieparade, met zijn vrouw en jongste zoon Barron. Ze wuiven naar de mensen langs de kant die juichen. Het drietal loopt een paar minuten op straat. Hierna stapt de presidentiële familie weer in de limousine. Opvallend is dat ze zijn uitgestapt vlakbij het oude postkantoor, waarin nu Trumps nieuwste hotel is gevestigd.

Het konvooi zet zich weer in beweging richting het Witte Huis. De limousine is nu vlakbij zijn nieuwe onderkomen, op Pennsylvania Avenue. Trump stapt weer uit, voor de tweede keer. Hij klapt in zijn handen als hij wordt toegejuicht. Het laatste stuk naar het Witte Huis zal de president lopend afleggen, zo is de verwachting. Maar na een kort uitstapte, stapt hij weer in zijn limousine.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

21:37 vrijdag 20 januari 2017

De traditionele inauguratieparade is begonnen. Omgeven door Secret Service-agenten begint het presidentiële konvooi aan de ruim twee kilometer lange tocht van Capitol Hill naar 1600 Pennsylvania Avenue: het Witte Huis. Trump zal ergens uitstappen maar het is nog onduidelijk waar.

Langs de route staan tienduizenden die hopen een glimp op te vangen van Trump. Amerikaanse media grappen dat Trump zal uitstappen bij zijn nieuwe hotel in Washington, gevestigd in het oude postkantoor.

De parade, die al sinds 1801 wordt gehouden, begeeft zich stapvoets op Constitution Avenue richting het Witte Huis. Aan weerszijden van Trumps limousine lopen Secret Service-agenten. Mensen langs de route joelen en roepen 'USA'. Trumps auto stopt even op een hoek maar hij stapt nog niet uit de limousine. Het presidentiële konvooi wordt vooraf gegaan door militaire bands van alle Amerikaanse krijgsmachtdelen. 'So far, so good', zegt een tv-presentator van CNN die de parade verslaat.

Twitter bericht wordt geladen...

21:15 vrijdag 20 januari 2017

De inauguratieparade, die vanaf het Capitool richting Pennsylvania Avenue beweegt, kan elk moment beginnen. De president en vicepresident verplaatsen zich van het Capitool naar het Witte Huis. Ze worden gevolgd door ceremoniële militaire regimenten, muziekcorpsen, praalwagens en organisaties die elk een van de vijftig staten vertegenwoordigen.

President Trump is net uit het Capitool gestapt. Samen met vicepresident Pence inspecteert hij, staand op de trappen van het parlementsgebouw, voor het eerst militairen die voorbij trekken. Trump stapt vervolgens voor het eerst, zonder zijn voorganger Obama, in 'The Beast', de presdentiële limousine.

21:12 vrijdag 20 januari 2017

Tijdens de lunch roept Trump de aanwezigen op tot een staande ovatie voor Hillary Clinton.

Twitter bericht wordt geladen...

20:56 vrijdag 20 januari 2017

Naast de Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel, die de inauguratiespeech van Trump ‘nationalistisch’ noemde, hebben meer Europese leiders geschokt gereageerd. Zo noemde het Europees Parlementslid Guy Verhofstadt de speech vijandig. ‘We kunnen niet wachten en hopen op Amerikaanse steun en samenwerking. Europa moet zijn eigen lot en veiligheid in eigen handen nemen.'

Ook de Franse president François Hollande haalde uit naar Trumps protectionisme. Hij noemde het een slecht idee om de grenzen te sluiten, ‘zoals sommigen, die vandaag hun ambtseed afleggen, ons aanraden.'

Positieve geluiden waren er ook. Geert Wilders feliciteerde Trump op Twitter en liet weten diens voorbeeld te willen volgen. ‘Ook in Nederland moet de macht terug naar de mensen in het land. Het Nederlandse volk weer aan de macht!'

De Taiwanese president Tsai Ing-wen schreef op Twitter dat democratie Taiwan en de VS bindt. ‘Ik kijk ernaar uit om onze vriendschap en partnerschap uit te diepen.'


Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

20:39 vrijdag 20 januari 2017

Net voordat hij het presidentiële ambt heeft verlaten, heeft Obama opdracht gegeven voor twee grotere anti-terreuracties. Volgens persbureau AP heeft een B 52-toestel een trainingskamp van Al Qaida in Syrië bestookt. Daarbij zouden meer dan honderd mensen zijn omgekomen. Ook in Libië heeft een luchtaanval plaatsgevonden. Bommenwerpers en drones bestookten daar twee militaire kampen in een afgelegen deel van het land. Daarbij zouden volgens Pentagon-woordvoerder Peter Cook negentig militanten zijn omgekomen.

20:34 vrijdag 20 januari 2017

Ivanka Trump en haar man Jared Kushner hebben speciale toestemming gekregen van hun rabbijn om in een auto te rijden tijdens de sabbat. Het stel is orthodox joods en volgens de regels is het daarbij verboden in een auto te rijden tijdens de sabbat, die vrijdag tijdens zonsondergang begint.

Ivanka Trump en Jared Kushner tijdens de inauguratie van Donald TrumpBeeld epa

20:32 vrijdag 20 januari 2017

Ze had dus een lichtblauwe Ralph Lauren met een jaren vijftig snit en een col aan. Daarmee zag Melania Trump er keurig uit, een beetje als een stewardess, schrijft mode-redacteur Bregje Lampe over de outfit van de First Lady op inauguratiedag. ‘De keus voor Ralph Lauren is een bijzonder veilige keus. Net zoals de jurk op zich, de niet al te hoge hakken, het opgestoken haar. Er is allemaal niets op aan te merken, maar daardoor is het ook nogal saai.’

De nieuwe first lady van de Verenigde Staten droeg een lichtblauwe creatie van de Amerikaanse ontwerper Ralph Lauren.Beeld afp

20:23 vrijdag 20 januari 2017

Meer dan 95 demonstranten zijn aangehouden door de politie in Washington. ‘We hebben pepperspray en andere middelen ingezet om relschoppers te bestrijden en personen en eigendommen te beschermen’, is te lezen in een verklaring van de politie in Washington.

Veel protesten vinden plaats langs de route waar straks de inaugurele parade zal plaatsvinden. Meer dan duizend demonstranten zijn op de been.

Twitter bericht wordt geladen...

20:13 vrijdag 20 januari 2017

De Duitse vicekanselier en SPD-leider Sigmar Gabriel heeft in een televisie-interview in harde bewoordingen gereageerd op de inauguratiespeech van Trump. Hij sprak van ‘een sterke nationalistische toon’ en zei dat we ons moeten opmaken ‘voor een heftige tijd’. Europa, zo zei Gabriel, moet 'samen optrekken om zijn belangen te verdedigen'.

Gabriel zei verder dat Duitsland zijn economische strategie richting China en Azië zal aanpassen als Trump daadwerkelijk zijn aangekondigde handelsoorlog met China doorvoert.

Duitse vicekanselier en SPD-leider Sigmar Gabriel.Beeld epa

20:07 vrijdag 20 januari 2017

Hoe gevaarlijk is iemand die met zo'n temperament en zulke radicale ideeën zo veel macht krijgt? En die ook nog eens het bevel kan geven tot een nucleaire aanval. Arie Elshout ontleedt de macht van de Amerikaanse president als opperbevelhebber en als staatsman. Lees meer hier.

Onderstaande video legt uit wat Trump moet doen om een atoombom te lanceren.

19:52 vrijdag 20 januari 2017

De lunchplechtigheid in het Capitool is in volle gang. Trump en zijn voormalige rivale in de verkiezingsrace, Hillary Clinton, hebben elkaar de hand geschud, zoals onderstaande foto laat zien.

Twitter bericht wordt geladen...

19:50 vrijdag 20 januari 2017

Voormalig UKIP-leider Nigel Farage wordt politiek commentator bij de Amerikaanse nieuwszender Fox News. De bondgenoot van Trump gaat analyses geven op de algemene nieuwszender en op de aparte zakenzender. Dat maakte Fox bekend tijdens de inauguratie van Trump.

Eerder plaatste Trump een foto met Farage op Twitter waarbij hij schreef dat Farage een goede Britse ambassadeur in de Verenigde Staten zou zijn.

Ook Farage is vol lof over Trump. Tijdens een feestje donderdagavond in Washington beschreef hij de president als ‘de enige persoon die ik ooit heb ontmoet die mij introvert doet lijken.’ Daarna zei hij: ‘De Brexit is goed, maar Trump is Brexit plus plus plus.’

De eigenaar van Fox is Rupert Murdoch, iemand die al eerder probeerde de banden met de nieuwe Amerikaanse president aan te halen. Ook hij steunde de campagne voor een Brexit.

Twitter bericht wordt geladen...

19:48 vrijdag 20 januari 2017

Hieronder kunt u de hele inaugurele rede van Donald Trump terugkijken.

19:40 vrijdag 20 januari 2017

Trump is nog maar net president en prompt ziet de presidentiële website er al heel anders uit. Op de site wordt de politieke koers van Trump uit de doeken gedaan. Zo wordt kritiek geleverd op ‘de anti-politie-sfeer’ die nu zou heersen. De medewerkers van Trump pleiten voor effectief politie-optreden en strengere rechtshandhaving. Ook staat aangekondigd dat Trump nog altijd voornemens is een muur te bouwen langs de grens met Mexico om illegale migranten tegen te houden.

Twitter bericht wordt geladen...

19:27 vrijdag 20 januari 2017

Trump ondertekent op dit moment de ‘executive orders’, de papieren die zijn ambt bekrachtigen.

Ook maakt hij nominaties voor zijn kabinet met de ondertekening formeel. Met een van de ‘orders’ die Trump heeft ondertekend, roept hij op tot de instelling van een nationale dag van patriottisme. Er is nog geen datum bekendgemaakt voor deze jaarlijks terugkerende dag.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

19:22 vrijdag 20 januari 2017

Volkskrantredacteur Ilse van Heusden doet verslag vanuit Washington

In sommige straten van Washington hangt ook na de inauguratie een grimmige sfeer. Op K Street, een paar honderd meter van de plek waar even daarvoor ruiten werden ingeslagen, staat de oproerpolitie tegenover honderden in het zwart geklede demonstranten. Die roepen dat de politie racistisch is en dragen borden van onder meer Black Lives Matter.

Een protest tegen kernwapens en oorlog liep even verderop tijdens de inauguratieceremonie uit de hand. De politie zette traangas in, de oproerpolitie haalde de menigte uit elkaar toen er met vuurwerk werd gegooid en winkelruiten werden ingeslagen. Onder meer een Starbucks en bank zijn inmiddels afgezet met politielint. Onder bewaking van de National Guard vegen schoonmakers de glasscherven op.

Volgens The Washington Post zijn er veel anarchistische demonstranten op de been.

Er staan later vandaag nog meer demonstraties tegen Donald Trump gepland - er zijn tientallen vergunningen verleend. Morgen doen naar verwachting honderdduizenden mensen mee aan de grootste protestmars: the Women's March on Washington.

Teruglezen - Zo verliep de dag van de inauguratie van Donald Trump
Teruglezen - Zo verliep de dag van de inauguratie van Donald Trump

19:16 vrijdag 20 januari 2017

Obama wordt onder luid gejuich ontvangen op de luchtmachtbasis Andrews, net buiten Washington. Hij begroet daar zijn medewerkers en fans. De voormalige president kruipt achter het spreekgestoelte en begint zijn speech met de woorden dat ‘we deze reis zijn begonnen met een blijvend vertrouwen in het Amerikaanse volk en hun vermogen, ons vermogen om het land te veranderen.’

Obama vervolgt: ‘Ondanks de sceptici, kwamen jullie allemaal samen, in kleine plaatsen en grote steden, een groot deel van jullie was erg jong, en jullie besloten om te geloven.’

Twitter bericht wordt geladen...

19:12 vrijdag 20 januari 2017

Nu op Facebook Live: Met Philippe Remarque blikken we live nog even terug op de inauguratiespeech van Trump.

19:06 vrijdag 20 januari 2017

Trump heeft – niet verrassend – weer van zich laten horen op Twitter. Niet op zijn nieuwe officiële account @POTUS, maar op zijn vertrouwde account @realDonaldTrump. In een serie van negen tweets herhaalt hij min of meer de boodschap van zijn inaugurele rede. Hij stelt dat hij de macht terug gaat geven aan het Amerikaanse volk. Ook schrijft Trump dat hij banen en dromen zal terughalen volgens het principe: ‘buy American & hire American.’

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

18:49 vrijdag 20 januari 2017

De tafels zijn gedekt. De lunch kan beginnen. President Trump en zijn familie zullen aanschuiven, evenals de leden van het Congres. Op het menu staat een favoriet van Trump: de ‘Angus beef-steak’. Vooraf kunnen de genodigden rekenen op garnalen en octopus. Als toetje zal er een chocoladesoufflé worden geserveerd.

Twitter bericht wordt geladen...

18:36 vrijdag 20 januari 2017

De Obama's verlaten het Capitool. Een helikopter staat klaar. Deze gaat naar de luchtmachtbasis Andrews, net buiten Washington. Dit is de basis voor presidentiële vliegtuigen. Van daaruit vertrekken de Obama's naar hun vakantieadres, Palm Springs in Californië.

Twitter bericht wordt geladen...

18:28 vrijdag 20 januari 2017

De 16-jarige zangeres Jackie Evancho heeft zojuist het Amerikaanse volkslied ten gehore gebracht.

Evancho, een zangtalent dat opviel in tv-shows als America's Got Talent, vond dat ze iets had uit te leggen toen bekend werd dat zij was benoemd tot inauguratiezangeres. En dat deed ze dus, ten overstaan van bijvoorbeeld The New York Times. 'Mijn besluit de uitnodiging aan te nemen is niet-politiek. Ik dacht gewoon: ik moet dit doen voor Amerika. Dus als mensen me nu gaan haten, dan is dat onterecht.'

Twitter bericht wordt geladen...

18:24 vrijdag 20 januari 2017

Donald Trump heeft het officiële Twitter-account van de president, @POTUS, in gebruik genomen. De eerste tweet moet nog komen.

Ook het account @FLOTUS is overgenomen, en wel door Melania Trump. Michelle Obama zal voortaan tweeten vanaf het account @FLOTUS44.

18:21 vrijdag 20 januari 2017

Vanaf dit moment gaat het hek van het Witte Huis open. Het zal vanaf nu een komen en gaan zijn van busjes en vrachtwagens die de spullen van de Obama’s inruilen voor het interieur en persoonlijke bezittingen van de Trumps. Binnen zes uur moet alles op zijn plek staan.

Obama, nu officieel president-af, zal met zijn gezin naar Californië vertrekken. Hij logeert in Palm Springs op het landgoed van de scheidende Amerikaanse ambassadeur in Spanje, James Costos en diens partner de ontwerper Michael Smith. Plaatselijke media speculeren dat de Obama's in de streek willen gaan wonen.

18:18 vrijdag 20 januari 2017

Trump sluit af met een oproep aan alle Amerikanen: jullie zullen nooit meer genegeerd worden, zegt hij. ‘Samen zullen we Amerika weer sterk, rijk en trots en veilig maken. En ja, samen zullen we Amerika opnieuw groot maken.’

Twitter bericht wordt geladen...

18:15 vrijdag 20 januari 2017

We zullen onze loyaliteit jegens elkaar terugwinnen, zegt Trump verder. Hij doet hiermee een beroep op de eenheid in het land, die ver te zoeken is. ‘We moeten met elkaar in solidariteit verder leven.’

Volgens Trump is er geen reden om angstig te zijn. Amerika zal worden beschermd door zijn eigen leger, maar ook door God.

Trump haalt hard uit naar de oude politiek: ‘De tijd van de lege praatjes is voorbij’. Vanaf nu is er alleen nog maar actie.

Twitter bericht wordt geladen...

18:12 vrijdag 20 januari 2017

Trump zegt ook dat Amerika zich afgelopen jaren te veel op het buitenland heeft gericht. Militair, maar ook vanuit economisch perspectief. Met fabrieken die uit het land vertrokken, ‘terwijl miljoenen werknemers werden achtergelaten’. ‘Dit is het verleden’, aldus Trump, ‘vanaf nu kijken we alleen naar de toekomst.’

Vanaf deze dag zal het alleen maar zijn ‘America first, America first’, scandeert Trump.

‘We zullen onze banen terugbrengen, grenzen terugbrengen, onze welvaart en onze dromen.’

Trump zegt dat Amerika zal drijven op twee regels: ‘buy and hire Americans’. Eigen belangen eerst, is de boodschap.

Twitter bericht wordt geladen...

18:09 vrijdag 20 januari 2017

Trump schetst een zwartgallig beeld van zijn land: een slecht onderwijssysteem, het geweld, de gangs, de drugsproblematiek, moeders met kinderen die niet kunnen rondkomen. ‘Dit stopt nu’, zegt Trump. Wederom luid gejuich uit het publiek.

Twitter bericht wordt geladen...

18:06 vrijdag 20 januari 2017

‘Dit is jullie dag, dit is jullie viering. Dit, de Verenigde Staten van Amerika, is jullie land’. Deze uitspraak wordt opgevolgd door luid gejuich uit het publiek.

‘De vergeten mannen en vrouwen van dit land zullen niet langer worden vergeten.’

18:04 vrijdag 20 januari 2017

Hij wil Washington teruggeven aan de mensen. Mensen, zo zegt Trump, profiteerden niet van de weelde. Dat gaat veranderen, belooft Trump.

Twitter bericht wordt geladen...

18:02 vrijdag 20 januari 2017

Donald Trump begint zijn inauguratiespeech met het bedanken van de aanwezigen, met een speciale benoeming voor Barack en Michelle Obama. Hij wil het land opnieuw opbouwen voor de komende jaren. Hij heeft het over uitdagingen, maar gelooft dat hij deze zal overwinnen.

Twitter bericht wordt geladen...

18:00 vrijdag 20 januari 2017

Ook Trump heeft de eed zonder strubbelingen afgelegd. Hij mag zich nu de 45ste president van de Verenigde Staten noemen.

Twitter bericht wordt geladen...

17:54 vrijdag 20 januari 2017

Mike Pence mag zich nu vicepresident van Amerika noemen. Hij heeft zojuist succesvol de eed afgelegd voor opperrechter Clarence Thomas.

Twitter bericht wordt geladen...

17:53 vrijdag 20 januari 2017

De Democratische leider van de Senaat, Chuck Schumer, is nu aan het woord. Hij prijst ‘de vrijheid van meningsuiting en religie, de dingen die Amerika Amerika maken.’

Twitter bericht wordt geladen...

17:47 vrijdag 20 januari 2017

Het aantal toeschouwers is duidelijk een stuk minder dan in 2009, tijdens de eerste inauguratie van Obama.

Twitter bericht wordt geladen...

17:42 vrijdag 20 januari 2017

Nu op Facebook Live: oud-correspondenten Arie Elshout en Philippe Remarque beantwoorden uw vragen over Donald Trump.

17:40 vrijdag 20 januari 2017

Bij de inauguratieplechtigheid spreken zes geestelijken: een rabbijn, een bisschop, een kardinaal en drie protestante predikers. Hiermee vestigt Trump in ieder geval een record: nooit eerder stonden zo veel religieuze leiders een president bij zijn beëdiging bij. De komst van kardinaal Timothy Dolan is opvallend, omdat hij Trump kort nadat die zich in 2015 kandidaat had gesteld 'de hedendaagse verschijning van het lelijke fenomeen nativisme' (dat autochtonen hoger schat dan immigranten, red.) noemde.

Twitter bericht wordt geladen...

17:36 vrijdag 20 januari 2017

Trump gaat zo met zijn hand op de bijbel de presidentiële eed afleggen, iets wat met uiterste precisie moet gebeuren. Bij de beëdiging van Obama in 2009 ging het mis, omdat opperrechter John Roberts, die de eed afnam, per ongeluk twee woorden omdraaide. Voor de zekerheid legde Obama daarom een dag later in het Witte Huis voor de tweede keer zijn eed af.

17:33 vrijdag 20 januari 2017

Donald Trump steekt zijn duim omhoog als hij het bordes betreedt om de eed af te gaan leggen.

Twitter bericht wordt geladen...

17:31 vrijdag 20 januari 2017

Camera’s hebben vastgelegd hoe Hillary Clinton een keer diep ademhaalt voordat ze het podium van het Capitool betreedt.

17:28 vrijdag 20 januari 2017

Ook Donald Trump is inmiddels gearriveerd op het bordes, samen met zijn toekomstige vicepresident Mike Pence.

Twitter bericht wordt geladen...

17:25 vrijdag 20 januari 2017

Barack Obama en Joe Biden arriveren op het bordes van het Capitool.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

17:24 vrijdag 20 januari 2017

First lady Michelle Obama en de vrouw van vicepresident Joe Biden, Jill, arriveren bij het Capitool.

Twitter bericht wordt geladen...

17:21 vrijdag 20 januari 2017

Steeds meer toeschouwers verzamelen zich op de National Mall, maar zoals te zien is op de foto hieronder is het nog lang niet vol.

Twitter bericht wordt geladen...

17:15 vrijdag 20 januari 2017

Ook voormalig president Jimmy Carter en zijn vrouw Rosalynn zijn gearriveerd bij het Capitool om de inauguratie bij te wonen. Carter herstelde recentelijk van kanker. Toen hij door verslaggevers de vraag kreeg voorgelegd of hij nog een advies had voor Trump zei hij: ‘Doe je werk gewoon goed, vertel de waarheid’.

Twitter bericht wordt geladen...

17:14 vrijdag 20 januari 2017

Ook de kinderen van Donald Trump zijn gearriveerd bij het Capitool.

Twitter bericht wordt geladen...

17:11 vrijdag 20 januari 2017

Een groep zwartgeklede demonstranten probeerde de inauguratie te verstoren door auto- en winkelruiten in te slaan in Washington. De politie zette traangas en pepperspray in om de menigte uiteen te drijven. Volgens persbureau Reuters ging het om ongeveer 500 demonstranten. Sommigen droegen maskers. Ze sloegen onder meer de ruiten in van filialen van McDonalds en Starbucks, symbolen van het Amerikaanse kapitalistische systeem.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

17:04 vrijdag 20 januari 2017

Twitter bericht wordt geladen...

17:02 vrijdag 20 januari 2017

Onze Latijns-Amerika correspondent Marjolein van de Water is op bezoek bij verkoper van Trump-piñata's

Rayo Morales (47) kijkt vandaag niet naar de inauguratie ceremonie. 'Ik heb zo'n afkeer van Trump, ik kan niet naar hem kijken', aldus de Mexicaanse vrouw die piñatas verkoopt op de markt van Durango. 'De dingen die hij over Mexicanen zegt, het racisme, de manier waarop hij over vrouwen praat', somt ze op terwijl ze de laatste hand legt aan een Trump-piñata. 'Hij is weerzinwekkend.'

Piñatas zijn poppen van papier-maché, die op feestjes worden gevuld met snoepgoed en opgehangen aan een koord. Geblinddoekte feestgangers slaan om de beurt met een stok op de pop, net zolang tot het snoepgoed eruit valt. Dan duikt iedereen op de grond om zoveel mogelijk zoetigheid te verzamelen. Het is het hoogtepunt van Mexicaanse kinderfeestjes, maar ook volwassenen slaan er graag op los.

De haat voor de nieuwe president van de Verenigde Staten is groot in Mexico. Tijdens zijn campagne noemde Trump de Mexicanen 'criminelen en verkrachters', en hij beloofde keer op keer een hoge muur te bouwen die de zuiderburen buiten moet houden. Ook dreigt hij met massadeportaties, en is van plan hoge importtarieven te heffen op producten die in Mexico zijn vervaardigd. Dat zou rampzalig zijn voor Mexico, aangezien 80 procent van de export naar de noorderburen gaat.

'Vooral rond de kerst heb ik veel Trump-piñatas verkocht', aldus Morales. Ze kamt het knalgele crêpepapier van de Trump-piñata in model, en plakt een rode stropdas op zijn borst. 'Iedere Mexicaan wil Trump slaan', zegt ze 'Het liefst zo hard mogelijk.'

Twitter bericht wordt geladen...

16:59 vrijdag 20 januari 2017

Voordat de Trumps en Obama’s het Witte Huis in verdwenen voor een onderonsje onder het genot van thee en koffie, overhandigde Melania een lichtblauwe box van Tiffany & Co aan Michelle. Het Amerikaanse merk staat bekend om zijn exclusieve sieraden, porselein, zilver en huwelijkslijsten. Michelle opende het cadeau – een platte doos – niet voor het oog van de camera’s en de directeur van het merk weigert ‘uit respect voor de privacy van zijn klanten’ te zeggen wat erin zit. Op Twitter wordt alvast hevig gespeculeerd (zie tweets hieronder).

Het geven van cadeaus lijkt inmiddels een traditie te zijn. Michelle Obama gaf tijdens de inauguratie van haar man in 2009 ook een cadeau aan first lady Laura Bush.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

16:55 vrijdag 20 januari 2017

Hillary Clinton laat via Twitter aan de wereld weten dat ze vandaag aanwezig is om de democratie te eren. Ook schrijft ze nooit te zullen stoppen te geloven in het land en in de toekomst.

Twitter bericht wordt geladen...

16:53 vrijdag 20 januari 2017

Obama en Trump verlaten het Witte Huis en gaan op weg naar het Capitool.

Twitter bericht wordt geladen...

16:47 vrijdag 20 januari 2017

Nu de straten van Washington langzaam vollopen met Trumps-aanhangers, duiken overal rond Capitol Hill kraampjes op waar zij last minute merchandise kunnen kopen. Sjaaltjes, buttons, vlaggen en t-shirts met daarop uiteraard teksten als ‘Make America great Again’. Zowel officiële als niet-officiële verkopers doen goede zaken. Sommigen zijn zelf ook grote fan van Trump, anderen verkopen de spullen met een ander doel. Zo hoopt een man uit New York zoveel mogelijk geld te verdienen om daarmee studiekosten te betalen.

Sommigen trekken een wenkbrauw op als zij zien waar de merchandise vandaan komt: China. En dat terwijl Trump juist banen uit China terug wil halen naar Amerika om in eigen land zoveel mogelijk werkgelegenheid te creëren.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

16:38 vrijdag 20 januari 2017

‘Donald Trump is een typisch Amerikaanse held’, schrijft David P. Goldman, buitenlandcommentator en redacteur van de Asia Times. ‘De helden van de Amerikaanse populaire cultuur zijn outsiders met weinig achting voor autoriteit. Ze nemen het niet heel nauw met de wet, spelen het vuil met hun tegenstanders, maar ze hebben een onwrikbare innerlijke code: Ze verraden hun vrienden niet en ze buiten de zwakkeren niet uit. Ze begeren niet bij de elite te horen en ze excuseren zich niet voor hun vulgariteit. Ze verschijnen in komische vorm, als Huckleberry Finn, of akelig serieus, zoals William Munny in Clint Eastwood’s Unforgiven.

‘(….) Wij Amerikanen hebben onszelf als natie uitgevonden vanuit de protestantse verbeelding, en we zijn op reis naar een doel dat we nooit zullen bereiken. Het doel – verlossing – ligt altijd net buiten de horizon.

‘Trump is een christen van een typisch Amerikaanse soort. Hij is onmiddellijk herkenbaar als de held in een christelijk drama: de eenzame wreker die opstaat tegen de ontaarde machten van de wereld en deze uitdaagt tot de strijd. (…) De verkiezing van Donald Trump betekent een radicale terugkeer naar de verborgen aard van Amerika, die vergeleken kan worden met de verkiezing van Abraham Lincoln in 1860.’

Trump is een christen van een typisch Amerikaanse soort
Buitenlandcommentator David P. Goldman

16:34 vrijdag 20 januari 2017

Hillary en Bill Clinton zijn gearriveerd bij het Capitool om de inauguratie bij te wonen.

Dit is niet de eerste keer dat de verliezende kandidaat de inauguratie van zijn tegenstander heeft bijgewoond. Onder anderen Richard Nixon onderging hetzelfde lot. Hij was toentertijd vicepresident maar werd tijdens de presidentsverkiezingen verslagen door John F. Kennedy. Ook vicepresident Al Gore zag zijn tegenstander George W. Bush in 2001 de eed afleggen.

Hillary Clinton arriveert bij het Capitool.Beeld afp

Twitter bericht wordt geladen...

16:20 vrijdag 20 januari 2017

Misschien wel de opvallendste band die vandaag deel uitmaakt van de inauguratieparade op Pennsylvania Avenue is een groep studenten uit Alabama, een staat waar hard is gevochten voor burgerrechten. De zogeheten Talladega College Marching Tornadoes bestaan uit zo’n 225 Afro-Amerikaanse studenten. ‘Deze jongens en meisjes hebben gezegd: wij zetten ons over de afkeer van Trump als persoon heen en gaan vandaag muziek maken en feest vieren omdat we een nieuwe president krijgen’, zegt Amerika-correspondent Michael Persson.

De band wilde ook al voor deelnemen aan een politieke parade voor aanvang van de verkiezingen, maar besloot hier na verschillende dreigementen vanaf te zien. Op sociale media werden de jongens ervan beticht Trump te promoten. De leider van de band, Billy C. Hawkins, kreeg zelfs doodsbedreigingen.

Marchingband Talladega uit Alabama brengt een bezoek aan een monument ter ere van zwarte soldaten die hebben gevochten in de Amerikaanse Burgeroorlog.Beeld Guus Dubbelman
Teruglezen - Zo verliep de dag van de inauguratie van Donald Trump
Beeld Guus Dubbelman

16:15 vrijdag 20 januari 2017

Voordat Obama Trump begroette voor een kop koffie verliet hij voor de laatste keer als president de Oval Office. Net als zijn voorgangers heeft Obama daar een brief achtergelaten voor zijn opvolger.

‘Bent u nostalgisch?’ riep een journalist Obama toe, waarop hij antwoordde: ‘Natuurlijk.'

‘Heeft u nog laatste woorden voor het Amerikaanse volk?’

‘Bedankt’, aldus Obama.

Twitter bericht wordt geladen...

16:06 vrijdag 20 januari 2017

'Heb ik de grootste fout van mijn leven gemaakt door op jou te stemmen @realDonaldTrump?', schreef Scott Ford op 9 januari op Twitter. Het Twitteraccount @Trump_Regrets (goed voor 28 duizend volgers) deelde zijn overpeinzing. Het account heeft inmiddels duizenden tweets verzameld van Trump-kiezers die spijt hebben van hun keuze. Zoals deze: 'Ik heb op je gestemd, maar bij elke tweet die je stuurt, krijg ik er meer spijt van. Houd je mond en gedraag je als de president'. En deze: 'Ik heb spijt dat ik op je heb gestemd. Je start een oorlog in dit land of met een ander land.'

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

16:01 vrijdag 20 januari 2017

Een van de belangrijkste momenten van de dag is de inauguratierede die Trump vandaag zal houden na het afleggen van de eed. Correspondent Michael Persson verwacht dat de rede vooral over ‘eenheid’ zal gaan, net als tijdens Trumps overwinningsspeech. ‘Hij zal wat persoonlijke uitweidingen doen, de vergeten man en vrouw zal aan bod komen en hij zal het hebben over de beweging die hij is gestart en waar hij nu werk van gaat maken in dit land. Ook zal hij zichzelf waarschijnlijk een schouderklopje toebedelen voor het goede werk dat hij toe nu toe heeft verricht. Zijn economische plan, met de slogan ‘Let’s Make America Great Again’ zal vermoedelijk voorbij komen. Ik ben vooral benieuwd of hij zich in zal houden met zijn opmerkingen om de speech heen, of dat hij links en rechts nog een uithaal doet.’

Twitter bericht wordt geladen...

15:52 vrijdag 20 januari 2017

Trump en zijn vrouw Melania zijn gearriveerd bij het Witte Huis, waar het nieuwe presidentiële koppel op de thee (of koffie – misschien hebben ze dat harder nodig) gaan bij de Obama’s. De twee koppels ontmoetten elkaar voor de ingang van het gebouw. ‘Zo goed om jullie te zien. Gefeliciteerd’, zei Obama tegen Trump en Melania, terwijl hij hun hand schudde. ‘Fantastisch’, antwoordde Trump. Het viertal positioneerde zich vervolgens voor de foto. Na het thee- en koffiemoment zullen ze gezamenlijk naar het Capitool rijden, waar Trump de eed aflegt.

Twitter bericht wordt geladen...

15:39 vrijdag 20 januari 2017

Volkskrantredacteur Ilse van Heusden doet verslag vanuit Washington

'Zoals verwacht zijn er lange rijen voor de beveiliging. Wie de inauguratie wil bijwonen moet langs een checkpoint om zijn tas te laten controleren. Tussen de Trump-fans met rode petjes op ('Make America Great Again') hebben zich bij sommige controleposten demonstranten gemengd. Dat maakt de rijen nog veel langer en de spanning om te snijden. Terwijl de anti-Trumpers strijdliederen trommelen en met hun borden zwaaien (Trump fascist), schreeuwen de pro-Trumpers terug: 'Wegwezen hier!'. Maar beide kampen kunnen geen kant op in de muurvaste rij.'

'We steunen Trump, we krijgen onze religieuze vrijheid terug', zegt Amy Ferrill uit Boston. Ze kijkt met rollende ogen naar de demonstranten. 'Zij hebben het recht om te protesteren, ik ben alleen bang dat de media zo bevooroordeeld zijn dat ze alleen de demonstranten aan het woord laten.'

Demonstranten in Washington.
We steunen Trump, we krijgen onze religieuze vrijheid terug
Amy Ferrill uit Boston

15:34 vrijdag 20 januari 2017

Obama heeft zijn laatste tweets vanaf het @POTUS Twitter-account de wereld in gestuurd. In een serie van vier tweets stelt Obama allereerst dat het een eer was het volk te dienen en dat het hem een betere man en leider heeft gemaakt. Hij belooft zich als burger te blijven inzetten. Tot slot roept hij iedereen op te blijven geloven in zijn eigen vermogen om verandering teweeg te brengen. Hij sluit af met: ‘Ik geloof in verandering omdat ik in jullie geloof.’

De verwachting was dat het POTUS-account overdragen zou worden aan de volgende president, maar Trump heeft laten blijken liever te blijven tweeten met zijn welbekende account @realDonaldTrump. Het is waarschijnlijk dat de medewerkers van Trump tweets zullen gaan sturen via het officiële account.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

15:28 vrijdag 20 januari 2017

Het is rustig in Washington. Niet rondom de National Mall, waar bezoekers samendrommen om een glimp van Trump op te vangen natuurlijk, maar in de rest van de stad. ‘Veel winkels, scholen en kantoren zijn dicht’, zegt correspondent Michael Persson. ‘Alles concentreert zich vandaag rondom de festiviteiten in de stad.’

Er worden tussen de 800.000 en 900.000 mensen verwacht in het politieke hart van de stad. Een stuk minder dan de 1,8 miljoen die de inauguratie van Obama in 2009 bijwoonden. ‘Washington is een enorme Democratische stad’, zegt Persson. ‘Acht jaar geleden werd hier echt feest gevierd door de inwoners. Dat zal vandaag ook wel zo zijn, maar dan door mensen van buiten de stad. Mensen die voor het eerst in Washington zijn.’

Volgens Persson zal het Trump als ‘cijferfetisjist’ pijnlijk treffen dat op zijn feestje minder mensen afkomen dan op dat van Obama toentertijd. ‘Na het diner van gisteren pochte hij dat het allergrootste inauguratieconcert aller tijden plaatsvond, terwijl dit niet zo is.’

Acht jaar geleden werd hier echt feest gevierd door de inwoners
Correspondent Michael Persson
3 Doors Down tijdens het inauguratieconcert gisteravond.Beeld afp

15:18 vrijdag 20 januari 2017

We blikken vooruit op de inauguratie van Donald Trump met twee voormalig Amerika-correspondenten: Arie Elshout en Philippe Remarque. Rond 17.00 uur kunt u dit gesprek live bekijken via onze Facebookpagina.

Stel u vraag aan Elshout en Remarque op Facebook of via de mail.

Philippe Remarque en Arie Elshout

15:02 vrijdag 20 januari 2017

De weersvoorspelling voor de inauguratie is niet al te best: het wordt waarschijnlijk een grijze en regenachtige dag met zo'n 7 graden Celsius.

Eventuele regen zou natuurlijk niet goed zijn voor de historische bijbel die Donald Trump zal gebruiken om zijn eed af te leggen. Trump gebruikt twee bijbels, zijn eigen - die hij als 9-jarig kind kreeg - en de bijbel die gebruikt is door Abraham Lincoln in 1861. Deze bijbel is maar door één andere president gebruikt na Lincoln, namelijk Barack Obama.

Op eventuele regen is de conservator van de bibliotheek van het Congres, waar de bijbel wordt bewaard, goed voorbereid. The New York Times schrijft dat er voor de inauguratie van Obama al een beschermende kist is gemaakt. Ook is het boek verpakt in een beschermhoes van polyester. Mocht er onverhoopt toch wat gebeuren met de bijbel, dan staat er iemand klaar die hem meteen naar een laboratorium brengt voor restauratie.

De historische Lincoln bijbel.Beeld afp
Obama legt in 2009 de eed af met zijn hand op de Lincoln bijbel.Beeld afp

14:55 vrijdag 20 januari 2017

Het ontbijt is achter de kiezen, Trump is gearriveerd bij het eerste onderdeel van het programma: het traditionele ochtendgebed in de St. John's Episcopal Church. Hij wordt geflankeerd door zijn vrouw Melania.

Twitter bericht wordt geladen...

Trump arriveert bij de kerk voor het traditionele ochtendgebed.Beeld ap

14:32 vrijdag 20 januari 2017

'Dit is niet onze man, dit is Amerika's man.' Je zou het misschien niet meteen verwachten, maar deze woorden zijn vrijdag uitgesproken door de Russische president Vladimir Poetin, een trouwe bondgenoot van Trump – althans, zo wordt hij tot nu toe afgeschilderd in de media.

Poetin zegt hier zelf over: 'Dit is de president van de Verenigde Staten van Amerika. Om te denken dat dit onze man is, is waarschijnlijk de grootste fout van westerse analisten en sommige van onze politicologen.'

De relatie tussen de twee is bekoeld door de Russische hacks van Democratische e-mails, in de aanloop van de verkiezingen. Trump noemde het eerder nonsens dat Rusland hier achter zou zitten, maar kwam hier later op terug. Ook een omstreden document van een Britse ex-spion vol belastende informatie over Trump - afkomstig van de Russen - viel niet in goede aarde bij de president-elect.

Demonstranten in Washington met een protestbord van Trump en Poetin.Beeld photo_news

14:11 vrijdag 20 januari 2017

Anti-Trump-betogers in Washington zijn er vandaag vroeg bij. Ze blokkeren een van de ingangen waar het publiek naar binnen kan om de inauguratie bij te wonen. Een CNN-verslaggever heeft dit vastgelegd op video (zie tweet onder deze post). Politie is bezig de ingang weer vrij te maken. Bij een andere ingang scanderen demonstranten: 'Vluchtelingen zijn hier welkom'.

Over de demonstraties schreef Bert Lanting gisteren al: 'Als Trump ergens niet welkom is, is het wel in Washington D.C.’. Lanting sprak meerdere demonstranten, zoals Raphael Kadaris (35): 'Nu is het de tijd om Trump en Pence te stoppen, voordat ze hun fascistische beleid kunnen beginnen,' Maar ze zijn toch eerlijk gekozen? Kadaris schudt meewarig het hoofd: 'De nazi's zijn ook langs democratische weg aan de macht gekomen. Miljoenen Amerikanen zijn doodsbenauwd voor wat Trump gaat doen.'

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

14:06 vrijdag 20 januari 2017

Het is 8 uur geweest in Washington. De zon komt op, de eerste bezoekers verzamelen zich voor de National Mall en veiligheidsdiensten verzamelen zich op volle sterkte voor de Capitol Hill. Een paar kiekjes uit Washington voor de liefhebber:

Teruglezen - Zo verliep de dag van de inauguratie van Donald Trump
Beeld afp
Teruglezen - Zo verliep de dag van de inauguratie van Donald Trump
Beeld ap
Teruglezen - Zo verliep de dag van de inauguratie van Donald Trump
Beeld ap

13:52 vrijdag 20 januari 2017

Trump heeft op deze grote dag zijn eerste tweet de wereld in gestuurd. 'Het begint vandaag', schrijft hij. 'Ik zie jullie om 11 uur voor de beëdiging. De beweging gaat door – het werk begint!'

Twitter bericht wordt geladen...

13:50 vrijdag 20 januari 2017

In Washington worden vandaag tussen de 800- en 900 duizend bezoekers verwacht, die allemaal een glimp van Trump proberen op te vangen. Ter vergelijking: Obama kon bij zijn inauguratie rekenen op 1,8 miljoen bezoekers.

Hoewel het nog vroeg is in de stad zijn de eerste gegadigden al gespot, tweet Nada Tawfik van de BBC.

Twitter bericht wordt geladen...

13:41 vrijdag 20 januari 2017

Trump maakt er geen geheim van dat hij een enorme vleesliefhebber is. Hij zal wat dat betreft zijn vingers aflikken bij de lunch van vanmiddag - de zogeheten 'luncheon' - die staat gepland na de eed.

Het menu trapt af met inktvis en garnalen. Het hoofdgerecht bestaat uit 'Angus beef' uit Virginia, geserveerd met 'Idaho-aardappels'. Als dessert is er een chocolade soufflé met vanille-ijs en een 'rijke, donkere chocoladesaus'.

Benieuwd naar de eetvoorkeuren van de nieuwe president? Lees dan dit stuk: 'De president die zijn fastfood met mes en vork eet'.

Teruglezen - Zo verliep de dag van de inauguratie van Donald Trump
Beeld anp

13:02 vrijdag 20 januari 2017

In Washington zelf, maar ook daarbuiten wordt vandaag geprotesteerd tegen de inauguratie van Trump. Zo ook in Londen. Demonstranten hingen daar een groot spandoek met de tekst 'Bouw bruggen, geen muren' aan de beroemde Tower Bridge over de Theems.

Het is een verwijzing naar eerdere uitspraken van Trump dat hij een muur wil bouwen langs de grens met Mexico om illegale migranten tegen te houden.

In Mexico staan talrijke betogingen op het programma. Activisten verwijten president Enrique Peña Nieto een gebrek aan daadkracht tegen 'de racistische Trump'. Ook in Nederland wordt zaterdag tegen Trump geprotesteerd. Er staan betogingen gepland in Amsterdam en Den Haag.

Spandoek aan de brug over de Theems: 'Build Bridges Not Walls'.Beeld ap
Teruglezen - Zo verliep de dag van de inauguratie van Donald Trump
Beeld ap

12:35 vrijdag 20 januari 2017

Ergens rond deze tijd zal Donald Trump aanschuiven aan een traditioneel ontbijt in Blair House, het gasthuis van de president. Daar heeft hij de nacht van donderdag op vrijdag doorgebracht. Hij zal het ontbijt samen met genodigden nuttigen, alvorens hij een religieuze ceremonie in de St. John's Episcopal Church bijwoont. Een prettige bijkomstigheid voor Trump: de kerk bevindt zich op loopafstand van Blair House.

Twitter bericht wordt geladen...

12:25 vrijdag 20 januari 2017

Als Donald Trump vandaag de eed aflegt, zal hij de 45ste president van de Verenigde Staten worden. Opmerkelijk genoeg hebben maar 43 mannen in de loop van de geschiedenis dit Amerikaanse ambt bekleed. Wie de imposante lijst van oud-presidenten op de site van het Witte Huis bekijkt, van George Washington tot Barack Obama, komt opeens achter dat één naam twee keer voorkomt: Grover Cleveland.

Buiten de VS is deze Cleveland niet echt bekend. Althans niet zoals historische presidenten als bijvoorbeeld John Adams – de eerste Amerikaanse president die het Witte Huis bewoonde-, Thomas Jefferson - de ontwerper van de onafhankelijkheidsverklaring - of Abraham Lincoln, die de slavernij in de VS afschafte. Toch is Cleveland historisch gezien bijzonder.

Zo is Cleveland de enige president geweest die in het Witte Huis is getrouwd. Kort na zijn ambtsaanvaarding gaf de Democraat het ja-woord aan de 27 jaar jongere Frances Folsom, de dochter van een goede vriend. Daarnaast is Cleveland de enige Amerikaanse president geweest die na een verkiezingsnederlaag – tegen de Republikein Benjamin Harrison - ooit weer is teruggekeerd in het Witte Huis.

Cleveland heeft dus twee niet aaneengesloten ambtstermijnen als president gehad, van 1885 tot 1889 en van 1893 tot 1897. De Amerikanen beschouwen Cleveland in hun geschiedschrijving daarom als de 22ste en 24ste president van de VS.

Dus wordt Trump, ook al is hij pas de 44ste man die de eed zal afleggen, straks wel de 45ste Amerikaanse president. En voor wie nog altijd treurt dat Trump en niet Hillary Clinton vandaag in Washington wordt beëdigd: bijna dertig Amerikaanse vrouwen - van de voorvechtster van vrouwenrechten Victoria Woodhull tot comédienne Roseanne Barr – lukte het eerder ook niet.

(Iñaki Oñorbe Genovesi)




Grover Cleveland.Beeld ANP
Teruglezen - Zo verliep de dag van de inauguratie van Donald Trump
Beeld afp

11:22 vrijdag 20 januari 2017

Om 18.00 uur Nederlandse tijd is het zover, dan neemt Donald Trump het stokje over van Barack Obama en wordt hij de 45ste president van de Verenigde Staten. Een dankbaar onderwerp voor cartoonisten. Bekijk hier hoe zij over Trump als president denken.

The Donald is ook een dankbaar onderwerp voor vormgevers, zo blijkt. Coverjunkie en artdirector Jaap Biemans bespreekt opzienbarende Trumpcovers en kiest de beste.http://www.volkskrant.nl/buitenland/de-beste-cartoons-over-trump-als-president~a4451042/

Twitter bericht wordt geladen...

Teruglezen - Zo verliep de dag van de inauguratie van Donald Trump
Beeld Lennart Gäbel

11:12 vrijdag 20 januari 2017

Minister Jeanine Hennis van Defensie is benieuwd naar de daden van de aanstaande Amerikaanse president Donald Trump, minder naar zijn tweets. 'Die veroorzaken heel veel discussie en voorpaginanieuws, en volgens mij is de wereld daar niet bij gebaat', zei Hennis over de activiteiten van Trump op Twitter.

Hennis verwacht dat de Verenigde Staten ook onder Trump nauw betrokken blijven bij de NAVO. Een sterk bondgenootschap 'is niet alleen in het belang van Europa, maar ook van de Amerikanen', aldus de minister.

Ze erkent dat Trump zich wel kritisch heeft uitgelaten over de verdragsorganisatie. 'Hij heeft gezegd dat de NAVO bijna zeventig jaar oud is. Daarop zeg ik 'de heer Trump is ook zeventig jaar oud'. Dat de NAVO bijna zeventig jaar oud is wil niet zeggen dat ze met pensioen moet.'

Toch denkt Hennis dat de nieuwe bewoner van het Witte Huis de lijn van zijn voorgangers zal volgen. 'Ik kan me geen wereld voorstellen zonder VN, zonder EU, zonder NAVO. En Trump weet dat denk ik heel goed.'

Ook minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) is benieuwd wat de toekomst zal brengen. Of er veel zal veranderen aan het Amerikaanse buitenlandbeleid durft hij nu nog niet te voorspellen. 'Ik vind het moeilijk te zeggen. Een president kan je alleen afrekenen op zijn daden. Wat precies zal veranderen is onduidelijk. Er zijn verschillende signalen. Dus ik ga echt afwachten wat er gebeurt.' Maar dat de VS ook in de toekomst deel blijven uitmaken van de NAVO vind Koenders net als Hennis 'een gegeven'.

Een sterk bondgenootschap is niet alleen in het belang van Europa, maar ook van de Amerikanen
Jeanine Hennis, minister van Defensie

10:45 vrijdag 20 januari 2017

Wat staat er op het menu in het Witte Huis?

10:49 vrijdag 20 januari 2017

De laatste regeringsleider die president Barack Obama vanuit het Witte Huis heeft opgebeld, is de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Obama wilde Merkel en haar man, Joachim Sauer, speciaal bedanken voor de acht jaren van vriendschap en partnerschap, meldde het Witte Huis.

Obama bedankte de bondskanselier die Duitsland sinds november 2005 regeert, voor haar sterke, moedige en vastberaden leiderschap. Merkel en Obama hebben geconcludeerd dat 'goede samenwerking tussen Washington en Berlijn onmisbaar is voor een sterke trans-Atlantische band, een op regels rustende internationale gemeenschap en voor de verdediging van gezamenlijke waarden'.

Merkel en Obama eind vorig jaarBeeld anp

10:12 vrijdag 20 januari 2017

Vorig jaar verliet Wassila Hachchi plots de Tweede Kamer om campagne te voeren voor Hillary Clinton in de VS. Het mocht niet baten. Ze nam wel het wachtgeld mee. In een interview met de Volkskrant spreekt Hachchi nu voor het eerst over deze periode.

Hachchi is met kerst teruggekomen uit Amerika en logeert sindsdien bij haar familie in Breda. Ze wijst naar het bos. 'Daar ben ik vorig jaar door een herdershond aangevallen tijdens het hardlopen. Ik heb echt met die hond geworsteld totdat de eigenaars er waren, ik voelde zijn tanden in mijn zij.'

Het is voor het eerst dat ze weer langs het bos loopt. 'Ik ben gelouterd uit de strijd met die hond gekomen. Dat gevoel van vechten heeft een nieuwe kracht in me aangeboord. Ik besefte: als je ergens in gelooft, ga er dan voor en laat je niet weerhouden door het oordeel van anderen. Ik besloot: ik ga naar Amerika.'

Lees hier het hele interview.

Wassila HachchiBeeld Linelle Deunk

09:53 vrijdag 20 januari 2017

'Wordt Donald John Trump (69) met zijn Geert Wilders-achtige uitspraken dé grote verrassing van de 14 Republikeinse presidentskandidaten?', stond in de Volkskrant van 2 juli 2015.

Om terug te lezen: miljardair doet het opvallend goed in opiniepeilingen.

09:44 vrijdag 20 januari 2017

Van New York naar Washington; dat is de weg die Donald Trump aflegt deze week. Correspondent Michael Persson en fotograaf Guus Dubbelman lopen op hem vooruit. De hele fotoreeks vindt u hier.

Een demonstrant voor Trumptower op 5th AvenueBeeld Guus Dubbelman/de Volkskrant

Twitter bericht wordt geladen...

09:39 vrijdag 20 januari 2017

Het Witte Huis en The Beast (de presidentiële limo) zijn de komende vier jaar gereserveerd voor Donald Trump. Vandaag legt hij de route af van het Capitool naar Pennsylvania Avenue. De route, het tijdschema - alles over de dag van Trump in een overzichtelijke graphic.

Hieronder een kleine versie, voor de volledige graphic klikt u hier.

Teruglezen - Zo verliep de dag van de inauguratie van Donald Trump
Beeld VKgraph

09:29 vrijdag 20 januari 2017

De aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een klein verlies geopend. De laatste handelsdag van de week staat vooral in het teken van de inauguratie van Donald Trump als nieuwe president van de Verenigde Staten. Beleggers hopen snel meer duidelijkheid te krijgen over het economische beleid waar hij voor staat.

De AEX-index stond kort na de openingsbel 0,2 procent lager op 483,88 punten. De Midkap noteerde nagenoeg onveranderd op 685,77 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs stonden 0,1 tot 0,3 procent lager.

09:08 vrijdag 20 januari 2017

Donald Trump stapt vandaag het Witte Huis binnen als oudste president van de Verenigde Staten. Na de inauguratie deze avond, zal hij precies 70 jaar en 220 dagen oud zijn. Tot dusver stond het record op naam van Ronald Reagan, die 69 jaar en 349 dagen oud was bij zijn eedaflegging.

Lees hier het verhaal uit de Vlaamse krant De Morgen: 'Het contrast kan bijna niet groter: de 44ste president van de Verenigde Staten, Barack Obama, was een van de jongste presidenten in de geschiedenis van Amerika, met slechts 47 jaar en 169 dagen op de teller.'

09:06 vrijdag 20 januari 2017

Speculaties over een Trump-presidentschap kunnen vanaf nu plaatsmaken voor analyse van zijn beleid, schrijft Arnout Brouwers in het Volkskrant-commentaar vandaag.

'Vandaag begint het presidentschap van Donald Trump. Iedereen is wakker geschud en alert. Maar als uit zijn verkiezing één les valt te leren, is het dat de toekomst zich niet laat voorspellen. Zullen Trumps tweets en dreigende taal werkelijk iets betekenen, zoals we gewend zijn van wereldleiders, of zijn het meer hartekreten, provocaties zonder gevolgen en zal het werkelijke beleid verstandiger zijn, zoals de hoorzittingen van zijn ministers suggereren? We weten dat nu eenvoudigweg niet.'

Als uit zijn verkiezing één les valt te leren, is het dat de toekomst zich niet laat voorspellen

08:44 vrijdag 20 januari 2017

De eerste Amerikaanse presidente laat nog op zich wachten. Is het u ook opgevallen dat zij ook in films en televisieseries een schaars fenomeen is. En heeft het een met het ander te maken?

De makers van Homeland, seizoen 6, namen vast een voorschot op verkiezingsjaar 2016 en installeerden de eerste vrouwelijke president in het Witte Huis.

Dat glazen plafond in The oval office blijft nog even heel en in speelfilms en televisieseries lijkt het al niet veel beter. Het is een schaars artikel; de fictieve vrouwelijke Amerikaanse president. Als ze al figureert, dan toch als president in een al dan niet dystopische sciencefiction-film. Een overzicht.

Glenn Close als vice-president Kathryn Bennett in Airforce OneBeeld Still

08:28 vrijdag 20 januari 2017

Vorig jaar november schreven we dit profiel van Donald J. Trump: 'Straatvechter, winnaar, volhouder en verzot op de spotlights. Dit zijn de karaktertrekken die Donald Trump (70) vanaf zijn vroegste jeugd in zijn geboortestreek Queens, New York, via een 'selfmade' vastgoedimperium en zijn eigen realityshow het Witte Huis in hebben gekatapulteerd.

'Vriend en vijand onderschatte de kracht van zijn boodschap om 'Amerika weer groot te maken' en de 'Amerikaanse droom te reanimeren'. Men staarde zich blind op de mindere kwalificaties van The Donald: zijn onbeschofte, onberekenbare, eigenzinnige, egocentrische aard, zijn racistische en seksistische uitspraken, zijn leugens, halve waarheden, amorele uitglijders en zijn diep verankerde onvermogen om aantijgingen terug te nemen en zelfkritiek toe te laten.'

Jeugdfoto van Donald TrumpBeeld RV

08:25 vrijdag 20 januari 2017

Het tijdperk-Obama is ten einde. Volgens sommige commentatoren heeft hij Trump mede mogelijk gemaakt. Een onredelijk verwijt, het establishment van de Republikeinse partij heeft de weg geplaveid voor Trump.

Obama heeft de status quo niet gewijzigd, maar wie naar hem luisterde in 2008 weet dat hij dat niet heeft beloofd.

We zullen de komende jaren vaak naar Obama verlangen. Stiekem hoop ik dat hij nog eens burgemeester van New York wil worden.

Een vriend van me in die stad merkte op dat de haat die hij opriep ook racistisch was. Zeker, de racistische traditie in Amerika is helaas nog springlevend.

Trump zal Amerika niet weer groot maken maar verzwakken. Maar het land heeft senator McCarthy overleefd, het zal ook Trump overleven.

De schrijver kan het verval niet tegenhouden, hij kan het hooguit beschrijven. En erop wijzen dat bloei niet zonder verval kan; ook het licht heeft duisternis nodig.

Arnon Grunberg woonde lang in New YorkBeeld Guus Dubbelman

08:20 vrijdag 20 januari 2017

De aankomend Amerikaans president heeft gisteravond de inaugurele feestelijkheden ingeluid met een toespraak in Washington. Trump sprak op de trappen van het Lincoln Memorial de duizenden bezoekers toe van het 'Make America Great Again Welcome Concert': 'Jullie worden niet meer vergeten. Jullie worden niet meer vergeten.'

Twitter bericht wordt geladen...

08:08 vrijdag 20 januari 2017

Wat staat Donald Trump te wachten op de belangrijkste dag van zijn carrière? Wat u moet weten over de inauguratie.

De inauguratie van een Amerikaanse president staat bol van de tradities. In de ochtend drinken de vertrekkende en aankomende presidenten met hun vrouwen samen koffie in het Witte Huis. Ze rijden daarna samen naar het Capitool waar de nieuwe president de eed aflegt, iets wat met uiterste precisie moet gebeuren. Bij de beëdiging van Obama in 2009 ging het mis, omdat opperrechter John Roberts, die de eed afnam, per ongeluk twee woorden omdraaide. Voor de zekerheid legde Obama daarom een dag later in het Witte Huis voor de tweede keer zijn eed af.

Zodra Donald Trump is beëdigd, gaat om 12.01 uur lokale tijd (18.01 uur Nederlandse tijd) het hek van het Witte Huis open.

Lees ook: Wie schrijft de speech van Trump? Wie is Jackie Evancho (16), de zangeres van het volkslied? En meer over de gasten - wie komen wel en wie niet?

Zangeres Jackie EvanchoBeeld anp

08:04 vrijdag 20 januari 2017

Donald Trump wordt ingehuldigd in Washington, de stad die met een overweldigende meerderheid op Hillary Clinton stemde. Tienduizenden gaan de straat op om hun beklag te doen over de komst van Trump in het Witte Huis.

Als er een plaats is in Amerika waar Trump niet welkom is, is het wel Washington D.C.. Liefst 90 procent van de inwoners van de stad stemde voor Hillary Clinton, slechts 4 procent voor Trump. Als je de buitenwijken erbij rekent, ziet het plaatje er gunstiger uit voor Trump. Vooral dankzij de kiezers in Virginia, aan de overkant van de Potomac-rivier, waar veel conservatieven wonen. Toch blijft Trump ongekend impopulair in het bestuurlijke hart van Amerika, waar het bange gevoel heerst dat er een revolutie in aantocht is.

'Mein Trump!', roepen de betogers in namaak-Duits, terwijl ze met de rechterarm de Hitlergroet brengen. Ze hebben een Ku Klux Klan-puntmuts op en een Trumpmasker met een bekend snorretje. 'Ik ga een Muur bouwen langs de grens met Mexico', buldert hun voorman en als een man heffen de betogers instemmend hun rechterarm: 'Mein Trump!'

Medewerkers van Madame Tussauds in Londen leggen de laatste hand aan het wassen beeld van president TrumpBeeld reuters
Tegenstanders van Donald Trump protesteerden op woensdagavond in de straten van Washington tegen zijn benoeming tot president.Beeld anp

08:00 vrijdag 20 januari 2017

Wie drieduizend dollar huur kan betalen voor een appartement met één slaapkamer in de wijk rond 14th street en U street in Washington, kan binnenkort zijn geluk helemaal niet meer op: er komt nóg een Whole Foods in de buurt. Samen met de Yes! Organic Market en de Smucker Farms of Lancaster County komt daarmee het aantal biologische supermarkten op vier, in dit gebied een paar kilometer ten noorden van het centrum. Zo gezond was Washington nog nooit. Zo duur trouwens ook niet.

Wat gaat er veranderen in jong en kosmopolitisch Washington? Een verslag van Amerika-correspondent Michael Persson.

Onder Obama is het saaie Washington vol ambtenaren uitgegroeid tot een bruisende stad vol hippe millenials