Direct naar artikelinhoud
Video

Michael Moore leidt protest van duizenden mensen tegen Trump

Duizenden mensen, onder wie verschillende beroemdheden, zijn gisteravond op straat gekomen in New York om te protesteren tegen Donald Trump, die vandaag de eed aflegt als de 45ste president van de Verenigde Staten.

De manifestanten kwamen samen voor het Trump International Hotel & Tower. Onder meer de burgemeester van New York Bill de Blasio, acteurs Robert De Niro, Alec Baldwin en Mark Ruffalo, actrices Julianne Moore, Sally Field en Marisa Tomei, zangeres Cher en regisseur Michael Moore tekenden present.

De tegenstanders van Trump hadden banners bij met opschriften als "Elke dag strijden tegen Trump", "gerechtigheid en burgerrechten voor iedereen" en "liefde is sterker dan haat".

100 dagen van protest
Het protest vatte omstreeks 19 uur aan Robert De Niro die spotte met Trump door verzonnen tweets van de president-elect voor te lezen.

Vervolgens ging Michael Moore van start met een vlammende openingsspeech: "Dit is het bijzondere moment in de geschiedenis waarop een kwaadwillige narcist en sociopaat het Oval Office betreedt. Een erg gevaarlijk moment," zo sprak hij. "We zullen deze man tegenhouden. Hij zal geen vier jaar aanblijven". Moore riep de aanwezigen op tot 100 dagen van protest. Wat Trump het meest raakt, is komedie, zei hij. "Als je met hem spot, als je hem belachelijk maakt, of als je toont dat hij niet populair is (...). Ik zeg jullie, vrienden: dit is hoe hij in elkaar zal stuiken. Het is zijn achilleshiel. En we moeten daarvoor niet afhangen van de komieken. Iedereen hier heeft een gevoel voor humor! (...)."

Trump-imitatie
Vervolgens kondigde Moore Alec Baldwin aan, die met zijn Trump-impressie in Saturday Night Live veel kritiek oogstte bij de president-elect. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om ook tijdens het protest Trump te imiteren. Maar hij sprak ook het publiek toe en riep hen op om hun kinderen te onderrichten over wat er momenteel aan de hand is in de VS: "Ze zijn nooit te jong voor jullie om hen te leren wat er hier aan de hand is", zei hij. "Ze zijn nooit te jong om te leren wat een echte Amerikaan is. En een Amerikaan wil volledige participatie en volledige transparantie van zijn regering. Deze mensen zijn een schande voor alles waar jullie en ik in geloven. Maar er is hoop en die hoop zijn wij. 100 dagen van verzet."

Alec Baldwin imiteert Trump.

Burgemeester New York

"Morgen is niet het einde. Het is een begin, we gaan samen vechten", zei de New Yorkse burgemeester De Blasio. "Trump zegt graag dat hij een beweging heeft opgebouwd. Nu is het aan ons om onze beweging te starten. Die gaat vanavond van start in heel het land." De burgemeester voegde toe dat ze onder meer een strijd moeten voeren rond de gezondheidszorg, de klimaatverandering en de verdediging van asielzoekers.

De manifestatie vond plaats op hetzelfde moment dat in Washington het 'Make America Great Again' welkomstconcert voor Trump plaatsvond.

De speeches van de verschillende aanwezigen zijn te bekijken in onderstaande video:

Bill de Blasio, burgemeester van New York.