Direct naar artikelinhoud

Free Record Shop-oprichter Hans Breukhoven (70) overleden

'Een Hollands sprookje', zo werd het huwelijk genoemd tussen Free Record Shop-eigenaar Hans Breukhoven en Connie 'Vanessa' Witteman. Het was on-Hollandse glitter en glamour: steenrijk, succesvol, mooi en talentvol. Ze waren de lievelingen van radio, televisie en kranten. Of het nu de roddelbladen waren of de financiële pers, Breukhoven stond ze graag te woord.

Hans Breukhoven in 2001.Beeld ANP

Desnoods nam hij ze mee in zijn eigen helikopter. 'Helaas heb je er in Nederland zo weinig aan', merkte hij op.

Weinig ondernemers in Nederland zijn in korte tijd zo hoog gestegen en weer zo diep gevallen. Hij richtte zijn eigen platenketen op, Free Record Shop, die in de hoogtijdagen de grootste werd van Nederland. Hij zag die ook weer volkomen teloorgaan.

Drie jaar geleden, toen Free Record Shop ten onder ging, werd bij Breukhoven alvleesklierkanker geconstateerd. 'Ik ga winnen', zei de toen nog energieke Breukhoven tegen iedereen die het wilde horen. Hij woonde met zijn nieuwe, uit Libanon afkomstige vriendin in Londen. Maar deze week moest hij het afleggen tegen de ziekte. Hans Breukhoven werd 70 jaar.

Edsilia Rombley met Hans Breukhoven.Beeld ANP

Free Record Shop

Breukhoven was een geboren en getogen Rotterdammer. Zijn vader was ambtenaar bij het arbeidsbureau in Rotterdam. Zijn moeder had een schoonheidssalon. Breukhoven ging na een opleiding tot hofmeester als gastheer werken aan boord van de schepen van de Holland-Amerika Lijn. Hij ontdekte op zijn reizen dat lp's in het buitenland veel goedkoper werden aangeboden dan in Nederland. Hij begon die zelf in te kopen onder meer bij Sam Goodies in New York en nam die mee voor vrienden en kennissen. Dat leverde hem een aardige winst op.

In 1971 besloot hij een eigen platenzaak te beginnen in Schiedam. De naam werd Free Record Shop, omdat hij zich niet wilde aansluiten bij de Nederlandse Vereniging van Grammofoonplaten-Detailhandelaren, die vaste prijzen verordonneerde.

Het liep al gauw storm. En hij had de markt mee. De vraag naar muziek steeg elk jaar, ook toen de lp plaatsmaakte voor de cd. Het aantal zaken expandeerde. In 1989 ging Free Record Shop naar de beurs om nog meer zaken te kunnen openen. Maar Breukhoven hield met zijn beleggingsmaatschappij stevig de touwtjes in handen. Twee jaar later zou in Nederland een recordaantal van 39miljoen cd's worden verkocht.

Na een eerdere relatie trouwde hij in 1987 met Connie Witteman, die onder de artiestennaam Vanessa groot succes had als zangeres (Upside Down) en actrice (De Boezemvriend).

De opkomst van internet na de eeuwwisseling was het begin van het einde van de cd. Iedereen kon zijn favoriete nummers van internet gaan halen: legaal of illegaal. Breukhoven weigerde zich daarbij neer te leggen. Hij kocht de hele keten in 2001 terug toen de beurskoers daalde. In 2008 telde de keten 182 zaken in Nederland en 66 in België. Breukhoven was creatief en probeerde op alle manieren nieuwe markten aan te boren. Behalve cd's en dvd's ging hij games, boeken en snuisterijen verkopen. Ook nam hij een belangrijk aandeel in Snowworld, een keten van indoor-skipistes.

In 2008 telde Free Record Shop nog 182 zaken in Nederland en 66 in België
Een filiaal van de Free Record Shop in Amersfoort.Beeld ANP

Megastore

Verder opende Breukhoven tegen elke trend in de megastore Fame. Nadat die in 2011 failliet was gegaan, heropende hij die een jaar later weer aan de Nieuwezijds Voorburgwal.

Bedrijfseconomisch was het stom, zo erkende hij, om nog een zaak te openen waar de hele collectie van The Rolling Stones en Miles Davis te koop zou zijn. 'Een muziekzaak is een schip van bijleg, een muziekwarenhuis is een poging het vermogen te verbranden', schreef de Volkskrant. Toen was de cd-verkoop al gedaald tot onder de 10miljoen en de marge bij zijn zaken gedaald tot 7 eurocent per cd.

Uiteindelijk moest hij de handdoek in de ring gooien. In 2013 ging Free Record Shop failliet. Een doorstartoperatie liep een jaar later ook spaak. In 2009 was hij al gescheiden van Connie. Een jaar later ontstond een rel toen de oudste dochter werd beschuldigd spullen te hebben ontvreemd uit de villa van haar vader.

De Britse zangeres Katie Melua opent samen met Hans Breukhoven de FAME megastore in Amsterdam.Beeld ANP