Direct naar artikelinhoud
vluchtelingencrisis

Premier Nederland: "Asielzoekers die zich hier misdragen, moeten zo snel mogelijk ophoepelen"

Premier Mark Rutte

De Nederlandse premier Mark Rutte reagert scherp op overlast die wordt veroorzaakt door asielzoekers en de noodkreet van medewerkers van asielcentra daarover. "Asielzoekers die zich hier misdragen, moeten zo snel mogelijk ophoepelen", stelt Rutte.

De ondernemingsraad van het Nederlandse Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) klaagde een paar weken geleden dat personeel van asielcentra zich onveilig voelt door asociaal en crimineel gedrag van asielzoekers uit Noord-Afrikaanse landen. De ondernemingsraad eiste maatregelen en pleitte voor een aparte opvang voor deze mensen met 'een sterk versoberd regime'. In meerdere centra zou een harde kern van overlastgevende groepjes jongeren stelen, drugs gebruiken en drinken, waardoor vooral vrouwelijke medewerkers zich niet meer veilig voelen.

"Wegwezen"

"Verschrikkelijk'', reageert Rutte, die zegt dat medewerkers van het COA gewoon veilig hun werk moeten kunnen doen. Over de veroorzakers van de overlast zegt de premier dat het voornamelijk gaat om economische migranten, die in tegenstelling tot bijvoorbeeld Syrische asielzoekers geen kans maken op asiel. "Elementen verpesten het voor de rest. Die horen achter slot en grendel of liever nog, die horen niet hier. Wegwezen. En daar werken we dus hard aan."

Rutte zegt erg tevreden te zijn met het snelle optreden van staatssecretaris Klaas Dijkhoff na de klacht van het COA. De staatssecretaris liet eerder vandaag weten dat de relschoppers met voorrang worden aangepakt en dat daarbij ook snelrecht wordt toegepast.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie.

"Pleur op"

De uitspraak doet denken aan de reactie van Mark Rutte begin september in Zomergasten op een filmpje waarin demonstrerende Turkse Nederlanders NOS-verslaggever Robert Bas het werken onmogelijk maakten in Rotterdam. Dat gebeurde na de mislukte coup medio juli in Turkije. De verslaggever werd te verstaan gegeven dat hij moest "oprotten''.

Rutte reageerde toen ook fel. "Mijn primaire eerste gevoel is: lazer zelf op. Ga zelf terug naar Turkije. Pleur op'', zei Rutte bij het zien van de beelden. Volgens Rutte is het grootste deel van de Turkse Nederlanders overigens goed geïntegreerd, maar staat een minderheid die hij 'Turken in Nederland' noemt met twee benen buiten de maatschappij.