Direct naar artikelinhoud

Onrust in Texas over begrafenisplicht na abortus

De staat Texas wil deze maand nog een nieuwe wet invoeren waardoor foetussen na een miskraam in het ziekenhuis of na een abortus verplicht begraven of gecremeerd moeten worden. Abortusactivisten vrezen dat het door hogere kosten lastiger wordt voor vrouwen om een abortus te ondergaan. Ze willen de wet voor de rechter aanvechten.

Onrust  in Texas over begrafenisplicht na abortus

Met het nieuwe voorstel sluit de Amerikaanse staat zich aan bij soortgelijke regelingen in andere staten. Deze week werd besloten dat abortusfaciliteiten moeten betalen voor de begrafenis of crematie 'om de waardigheid van de ongeborene te beschermen'. Tot nu toe werden foetussen als biologisch medisch afval behandeld. De nieuwe wet moet op 18 december ingaan, als een rechter niet anders beslist. Vorig jaar besloot het Hooggerechtshof nog dat Texas te ver ging in anti-abortusmaatregelen die niet in het belang zijn van de volksgezondheid.

Activisten zijn bang dat de kosten aan vrouwen worden doorgerekend en dat zwangeren met een miskraam minder snel naar het ziekenhuis zullen reizen. Ze vrezen ook dat er een emotionele last bij de abortus komt als vrouwen weten dat er een begrafenis of crematie volgt, aldus The New York Times. Volgens persbureau AP zien begrafenisondernemers op tegen het extra werk en de extra kosten.