"Zware gevolgen als VS blijft zeggen dat wij achter cyberinbraak zitten"

Noord-Korea is niet te spreken over de beschuldigingen van de Amerikaanse president Barack Obama dat zij achter de cyberaanval op Sony Pictures zouden zitten. Pyongyang stelt voor om een gezamenlijk onderzoek te voeren dat hun onschuld zal bewijzen.

Het dreigt stilaan een welles-nietesspelletje te worden: gisteren bevestigde president Obama dat volgens Amerikaanse informatie Noord-Korea verantwoordelijk is voor de cyberaanval bij Sony Pictures. Door die hacking besliste Sony om "The interview", een film waarin gespot wordt met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un, uiteindelijk niet te lanceren.

Het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken stelt Washington nu voor om samen een onderzoek te voeren, maar geheel vrijblijvend is dat niet. "De Verenigde Staten moeten weten dat ze ernstige tegenmaatregelen zullen ondergaan als ze ons voorstel afslaan."

Volgens het regime in Pyongyang zal dat onderzoek ongetwijfeld aantonen dat het niets te maken heeft met de digitale inbraak bij Sony Pictures. "Wij hebben middelen om dat te bewijzen zonder te moeten teruggrijpen naar praktijken zoals de CIA heeft gedaan", klinkt het ongemeen hard.

Meest gelezen