Is het einde nabij voor de Crocs?

© pn

Twaalf jaar nadat Crocs voor het eerst in het straatbeeld verschenen, lijkt het schoeisel op zijn retour. De Amerikaanse fabrikant van de kleurrijke klompjes uit plastic, wil de komende jaren een honderdtal winkels sluiten en tot 180 werknemers ontslaan. Dat schrijft The Wall Street Journal.

vwh

In het tweede kwartaal van dit jaar daalde de winst van het merk met maar liefst 44. Om verder verlies in de toekomst tegen te gaan, neemt het bedrijf drastische maatregelen. Het wil minder verschillende modellen gaan produceren en zich focussen op de succesnummers zoals de plastic klompjes en flip flops. Door deze beslissing zullen 75 tot 100 winkels moeten sluiten, verliezen 180 mensen hun job maar zal de fabrikant tegen 2015 zo’n 10,3 miljoen euro kunnen besparen.

‘We moeten onze strategie doelgericht veranderen’, zegt de nieuwe directeur Andrew Rees. Hij beseft dat het bedrijf te snel wou groeien en dat die aanpak hen in de problemen bracht. ‘Het bedrijf is te ver afgedwaald van de essentie.’

Crocs waren het afgelopen decennium heel hip bij kinderen en volwassenen. Onder meer George Bush werd met de schoenen gesignaleerd. Tegelijk kreeg het schoeisel ook veel kritiek. Veel mensen vinden de moderne klompjes lelijk. ‘Ze lijken op plastic hoeven. Hoe kan je ze serieus nemen?’, zei de Amerikaanse trendwatcher Tim Gunn in 2008 in Time Magazine. Maar het einde van de schoenen lijkt dus nog niet voor meteen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer