EXPO. De wereld van Charles en Ray Eames

In de Londense Barbican Art Gallery loopt momenteel de tentoonstelling ‘The World of Charles and Ray Eames’. Weinig mensen die hun stoelen en fauteuils niet kennen, maar het Amerikaanse designkoppel ontwierp naast meubels ook een eigen huis en maakten films, speelgoed, grafiek en textiel.

edm

Ray en Charles Eames - geen twee mannen, zoals sommigen weleens denken - leerden elkaar kennen in 1940 op de Cranbrook Academy of Art in Michigan. Ze werden verliefd, trouwen en begonnen een eigen bureau.

Het koppel stortte zich onder meer op meubels, films, speelgoed, grafiek en textiel en bouwden in 1949 een van de bekendste gebouwen van de 20ste-eeuwse architectuur. Hun prefabhuis in Los Angeles ontstond in het kader van het legendarische case study houses, een programma dat de naoorlogse woningbouw een boost wilde geven.

Hun creatieve nalatenschap wordt momenteel tentoongesteld in het Londense Barbican Art Gallery aan de hand van verschillende objecten die ze hebben ontworpen en prototypes van hun meubels, maar ook persoonlijke brieven, fotografie, tekeningen en kunst.

‘We vonden dat er nog veel te vertellen was over de minder bekende aspecten van hun werk, dus hebben we ook gefocust op projecten die tijdelijk of misschien zelf nooit gerealiseerd zijn, en enkel bewaard zijn gebleven door documentatie’, aldus curator Catherine Ince.

De tentoonstelling loopt nog tot 14 februari 2016. Meer informatie vindt u terug op de website.