Direct naar artikelinhoud

Bart Swings wint marathonrace in Hoorn

Bart Swings wint marathonrace in Hoorn
Beeld AP

Bart Swings heeft vandaag een marathonwedstrijd in de reeks om de KNSB Cup gewonnen. Swings zegevierde in Hoorn in een koers over 125 ronden. De tweede plaats was voor Swings' aartsrivaal, de Fransman Alexis Contin. De Nederlander Evert Holwerf werd derde.

Met zijn overwinning kwam Swings in het bezit van de Sjoerd Huisman Trofee, vernoemd naar de in 2013 op 27-jarige leeftijd overleden schaatser/skeeleraar. De 24-jarige student uit Leuven kwam solo over de finish. Swings zette, nadat een ultieme vluchtpoging van de Nederlanders Simon Schouten en Jouke Hoogeveen was mislukt, drie ronden voor het einde aan en bleef vooruit. Zijn aanval zorgde voor chaotische taferelen in de omvangrijke groep achtervolgers. Heel wat schaatsers verspeelden in het gedrang hun kans op succes. Het is de tweede keer dat Swings bij een Nederlandse marathonwedstrijd als eerste aankomt. Op 14 december 2013 was hij in Alkmaar de snelste.

Swings keerde begin deze week terug van de eerste wereldbekermanches, die in Calgary en Salt Lake Ciry werden afgewerkt. Donderdag kondigde hij aan de wereldbekermanche van komend weekend in Inzell links te laten liggen om zich te focussen op de krachtmeting een week later in Heerenveen. Ondanks twee Belgische records (op de 1.500 en 10.000 meter) en een overwinning in de massastart zien Swings en zijn coach Jelle Spruyt dat er nog wel wat kan worden verbeterd aan de schaatstechniek. Vandaar dat wordt afgezien van de trip naar het Zuid-Duitse schaatsoord Inzell.