Nederlanders van Newcastle onderuit, Atlético in spoor Barca

Veel Europese toplclubs komen in actie op zaterdag: Bayern München is bijna Herbstmeister, Barcelona is weer op schot en de Nederlandse enclave bij Newcastle United verliest opnieuw. Lees hier ook een verslag van Leicester City - Manchester United.

De aanvalslinie van Barcelona: Suarez, Neymar en Messi.Beeld epa

Atlético Madrid - Espanyol: 1-0

Antoine Griezmann heeft Atlético Madrid zaterdag enigszins in het spoor gehouden van FC Barcelona, de koploper van de Primera División. De Fransman bezorgde zijn ploeg een zuinige zege op Espanyol (1-0).

Griezmann scoorde al in de derde minuut van het duel in het sfeervolle Estadio Vicente Calderón. Atlético Madrid houdt een achterstand van vier punten op Barcelona, dat zaterdag kordaat afrekende met Real Sociedad (4-0).

Real Madrid komt zondag in actie. Bij een zege op Eibar blijft het verschil met aartsrivaal Barcelona zes punten.

Tiago breekt been

Atlético Madrid moet het lang stellen zonder Tiago. De Portugese brak zijn been tegen Espanyol. Tiago liep die zware kwetsuur na een halfuur spelen op, bij een duel met een tegenstander. Hij ging met veel pijn per brancard van het veld. In het ziekenhuis bleek dat er een breuk in zijn rechterscheenbeen zit. Atlético Madrid meldde niets over de verwachte hersteltermijn.

Antoine Griezmann juicht nadat hij heeft gescoord.Beeld ap

Manchester City - Southampton: 3-1

Manchester City mag zich in ieder geval voor even koploper van de Premier League noemen. De formatie was voor eigen publiek te sterk voor Southampton: 3-1.

Kevin De Bruyne en Fabian Delph passeerden doelman Maarten Stekelenburg voor rust. Shane Long verkleinde in de 49e minuut de achterstand voor Southampton, maar Aleksandar Kolarov herstelde snel weer de marge van twee doelpunten. Trainer Ronald Koeman van Southampton had Virgil van Dijk net als Stekelenburg een basisplaats gegeven. Jordy Clasie bleef het hele duel op de bank.

Manchester City heeft een puntje meer dan het verrassende Leicester City, dat zaterdagavond de topper tegen Manchester United afwerkt.

(Tekst gaat door onder foto)

Koemen teleurgesteld

'We speelden tegen een goede ploeg', aldus Koeman. 'Maar we hebben die ploeg nog sterker gemaakt. We hebben niet goed verdedigd en de doelpunten cadeau gegeven. Zo heb je geen kans tegen een ploeg als City.'

Virgil van Dijk aan de bal.Beeld ap

Barcelona - Real Sociedad: 4-0

Voor de derde keer in een week tijd heeft Barcelona de eigen aanhang getrakteerd op een galavoorstelling. De koploper speelde zaterdag in Camp Nou met Real Sociedad (4-0).

Neymar (twee keer), Luis Suárez en Lionel Messi tekenden voor de treffers van de lijstaanvoerder van de Primera División. Ze drukten het enorme klasseverschil nog maar zuinig uit. Barcelona overklaste afgelopen week al Real Madrid (0-4) en AS Roma (6-1).

Vergeleken met die duels was Barcelona matig op schot tegen Real Sociedad. De ploeg van trainer Luis Enrique trakteerde de aanwezige fans wel weer op veel fraaie hoogstandjes en prachtige combinaties.

Neymar scoort tegen Real Sociedad.Beeld ap

Bayern Munchen - Herta BSC: 2-0

Bayern München mag zich bijna 'Herbstmeister' in Duitsland noemen. De onbedreigde koploper van de Bundesliga boekte zaterdag weer een soepele overwinning, dit keer thuis tegen Hertha BSC: 2-0.

Als Borussia Dortmund zondag punten verspeelt tegen VfB Stuttgart, gaat Bayern sowieso als aanvoerder van de ranglijst de winterstop in. De ploeg van trainer Pep Guardiola heeft na de winst op Hertha elf punten voorsprong op Dortmund, met zelf nog drie wedstrijden te gaan dit kalenderjaar.

Thomas Müller opende in de 34e minuut de score met zijn dertiende treffer van het seizoen. Het betekende voor Müller zijn honderdste treffer in de Bundesliga. Een paar minuten voor rust rondde Kingsley Coman een knappe voorzet van Javi Martinez af. Arjen Robben ontbrak bij de Duitse kampioen vanwege een lichte spierblessure, dinsdag opgelopen tijdens het duel met Olympiakos in de Champions League.

Philip Lahm, de aanvoerder van Bayern, in duel om de bal.Beeld afp

Hoffenheim - Borussia Mönchengladbach: 3-3

Huub Stevens heeft zaterdag met TSG 1899 Hoffenheim weer naast een overwinning gegrepen. Voor eigen publiek verspeelde de ploeg van de Nederlandse trainer tegen Borussia Mönchengladbach een voorsprong van 3-1. De bezoekers kwamen in de slotfase terug tot 3-3. Daardoor wacht Stevens na vier competitiewedstrijden nog altijd op zijn eerste overwinning met Hoffenheim.

Na twee doelpuntloze gelijke spelen en een nipte nederlaag vorige week bij Hertha BSC leek Hoffenheim zaterdag op weg naar de eerste winst onder Stevens. Met een doelpunt en twee assists was Nadiem Amiri de grote man bij de thuisclub. Fabian Johnson voorkwam echter dat de Limburgse trainer een feestje kon vieren. De Amerikaan, ook al maker van het vroege openingsdoelpunt, trok de stand een paar minuten voor tijd gelijk (3-3).

Huub Stevens wacht nog steeds op zijn eerste overwinning.Beeld epa

Crystal Palace - Newcastle United: 5-1

Newcastle United blijft matig presteren in de Premier League. Trainer Steve McClaren zag zijn ploeg zaterdagmiddag ook ruim verliezen bij Crystal Palace: 5-1. Met de nederlaag neemt de druk op de oud-trainer van FC Twente verder toe.

Op aangeven van Daryl Janmaat bracht Papiss Demba Cissé de bezoekers uit Newcastle nog wel op voorsprong. Crystal Palace leidde bij rust echter al met 3-1. James McArthur, Yannick Bolasie en Wilfried Zaha passeerden doelman Robert Elliot, de vervanger van de zwaar geblesseerde Tim Krul. Het laatste beetje spanning in de wedstrijd was weg toen Bolasie in de 47e minuut opnieuw doel trof. In de slotminuut mocht ook McArthur zijn tweede treffer vieren.

Behalve Janmaat speelde ook Vurnon Anita de hele wedstrijd voor Newcastle. Georginio Wijnaldum werd gewisseld en Siem de Jong mocht na zeventig minuten invallen bij de zwalkende ploeg.

Daryl Janmaat (rechts) achtervolgt Pape Souare.Beeld afp

Sunderland - Stoke City: 2-0

Patrick van Aanholt heeft zaterdag Sunderland aan een zege geholpen. Hij maakte in de 82e minuut de openingstreffer in het thuisduel met Stoke City. Even later tekende Duncan Watmore voor de eindstand (2-0).

Van Aanholt brak het verzet van Stoke City met een afstandsschot. Sunderland was de hele tweede helft fel op jacht naar de openingstreffer. De thuisploeg speelde vanaf de 47e minuut met een man meer, omdat Ryan Shawcross van Stoke met twee keer geel van het veld werd gestuurd.

Jeremain Lens mocht in de tweede helft invallen bij de club die het seizoen met de inmiddels vertrokken trainer Dick Advocaat begon. Erik Pieters speelde de hele wedstrijd voor Stoke City en kreeg een gele kaart. Ibrahim Afellay mocht na 85 minuten invallen en Marco van Ginkel bleef op de bank zitten bij Stoke.

Patrick van Aanholt (rechts) juicht nadat hij een doelpunt heeft gemaakt.Beeld getty

Aston Villa - Watford: 2-3

Doelman Heurelho Gomes is zaterdag met een brancard van het veld gedragen tijdens de uitwedstrijd van zijn club Watford bij Aston Villa. De oud-keeper van PSV kwam na ruim een uur spelen hard in botsing met zijn ploeggenoot Craig Cathcart. De Braziliaan bleef bij bewustzijn, maar kreeg wel even zuurstof toegediend. Ook kreeg Gomes een nekbrace aangemeten.

Watford won het duel met 3-2. Nathan Aké speelde de hele wedstrijd voor de winnende ploeg. Steven Berghuis bleef op de bank.

Verzorging voor Heurelho Gomes.Beeld photo_news

Paris Saint-Germain - Troyes: 4-1

Paris Saint-Germain blijft de Franse Ligue 1 met groots machtsvertoon regeren. De kampioen boekte zaterdag voor eigen publiek tegen Troyes de dertiende zege (4-1) in vijftien competitiewedstrijden.

Edinson Cavani, Zlatan Ibrahimovic, Layvin Kurzawa en Jean-Kevin Augustin troffen doel voor de torenhoge favoriet voor de landstitel. In de slotminuut verzachtte Thomas Ayasse een klein beetje de pijn voor het kansloze Troyes.

Gregory van der Wiel speelde de hele wedstrijd voor de lijstaanvoerder, die inmiddels zestien punten meer heeft dan SM Caen. De verrassende nummer twee van Frankrijk gaat zondag nog wel op bezoek bij Girondins de Bordeaux.

Gregory van der Wiel (links) in actie voor PSG.Beeld epa

AC Milan - Sampdori: 4-1

C Milan heeft een feestje gemaakt van de thuiswedstrijd tegen Sampdoria. De ploeg van trainer Sinisa Mihajlovic, die zijn oude club trof, zegevierde in het eigen San Siro met 4-1. De Franse spits M'Baye Niang scoorde twee keer, waarvan één keer uit een strafschop. De andere doelpunten kwamen van Giacomo Bonaventura en Luiz Adriano. Eder deed vlak voor tijd vanaf elf meter iets terug namens Sampdoria. Nigel de Jong zat niet bij de selectie van de 'Rossoneri'.

AC Milan klom naar de vijfde plaats in de Serie A met 23 punten uit veertien wedstrijden. De achterstand op koploper en stadgenoot Internazionale, dat maandag tegen Napoli speelt, bedraagt zeven punten.