“Vraag kinderen niet om hun bord leeg te eten”

Eén op de zeven kinderen en bijna één op de vijf jongeren in ons land is te zwaar. Dat blijkt uit een peiling van het Wetenschappelijk Instituur Volksgezondheid (WIV), dat Minister Van Volksgezondheid Maggie de Block onder meer als basis zal gebruiken voor haar gezondheidsbeleid.

tib

Voor de studie werden zo’n 3.461 Belgen bevraagd over hun eetgewoonten en gezondheid, waaronder zo’n 1.000 kinderen (vanaf drie jaar) en 1.000 jongeren (tussen 10 en 17 jaar). Bij de kinderen is gemiddeld zo’n vijftien procent te zwaar, bij jongeren vanaf tien jaar is dat achttien procent.

Het rapport heeft enkele aanbevelingen voor ouders om een gezond eetpatroon bij hun kinderen te bevorderen. Zo is het belangrijk om de kinderen te betrekken bij het klaarmaken van de maaltijden en het boodschappen doen, eregeld samen te eten en niet te vaak voor de televisie te eten. Daarnaast kunnen ouders hun kinderen zelf laten bepalen wanneer ze honger hebben en wanneer ze genoeg hebben. “Ouders moeten proberen om een gulden middenweg te vinden”, zegt dokter Karin De Ridder van het WIV aan de VRT-website deredactie.be. “Ze kunnen hun kinderen beter geen vrije toegang geven tot koekjes en snoep, maar ze moeten hen ook niet verplichten om absoluut hun bord leeg te eten, ook als ze geen honger hebben.”

Met dat samen eten met de familie valt het overigens nog wel mee. Sinds de laatste peiling in 2004 zijn de gewoonten op dat gebied nauwelijks veranderd. Van de kinderen tussen drie en negen jaar eet 99 procent regelmatig in familieverband. 85 procent van de kinderen heeft vrije toegang tot fruit, vijftig procent mag zelf kiezen wat ze eten en 42 procent moet zijn bord leeg eten. 53 procent van de kinderen kijkt nooit televisie tijdens het ontbijt, 74 procent kijkt nooit televisie tijdens het middageten, 59 procent tijdens het avondmaal.

Jonge kinderen hebben het meest regelmatige eetpatroon van alle Belgen, maar tijdens hun tienerjaren leren ze die gezonde gewoontes snel af. Zo ligt het percentage regelmatige ontbijters (minstens vijf keer per week) het hoogst bij kinderen van 3 tot 9 jaar (90 procent), maar neemt het daarna af tot een dieptepunt in de categorie 14-17 jaar (67 procent) om op latere leeftijd weer wat te stijgen.Kinderen van 3 tot 9 jaar nemen ook het vaakst een tienuurtje (80 procent), terwijl dat percentage afneemt bij de categorie 10 tot 17 jaar en het laagst is bij jongvolwassenen (27 procent). Een gelijkaardige trend valt vast te stellen voor het vieruurtje in de namiddag.

Kinderen hebben nog altijd minder overgewicht dan volwassenen: vanaf 55 jaar is iets meer dan de helft van alle Belgen te zwaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer