© Photo News

Ben Weyts zet door met verbod op onverdoofd slachten: “Historisch akkoord”

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) zet door met het verbod op onverdoofd slachten vanaf 2019, waarover woensdag een politiek akkoord gevonden werd. "De principebeslissing is genomen en ook daarvoor moet iedereen respect hebben", zegt hij na kritiek van de joodse gemeenschap en de Moslimexecutieve.

Weyts kondigde het akkoord aan als "historisch". Het werd bereikt na een bemiddelingspoging van Piet Vanthemsche (ex-Boerenbond). Het Forum der Joodse Organisaties kan echter nog niet zeggen of het instemt met het verbod, het wil het rapport van Vanthemsche eerst grondig bestuderen. Bij de Moslimexecutieve is de reactie negatiever. Het betreurt "dat sommige geruchten laten verstaan dat er een eventuele instemming zou zijn ten opzichte van de methode van de verdoving".De dialoog met de geloofsgemeenschappen gaat verder, zegt Weyts donderdag. Hij toont begrip voor de tegenkanting "omdat het niet eenvoudig is om afstand te nemen van riten en gewoonten die men al jarenlang toepast", maar maakt duidelijk dat de principebeslissing genomen is. "Daarvoor moet iedereen respect hebben."

Weyts maakt de vergelijking met het verleden. "Hadden we in onze samenleving altijd maar een politiek besluit kunnen nemen indien betrokken geloofsgemeenschappen zich ter zake formeel akkoord verklaarden, dan zouden we in dit land nooit veel vooruitgang geboekt hebben. Voor de invoering van het homohuwelijk hebben we ook niet het akkoord vereist van de geloofsgemeenschappen."

Wat het (on)verdoofd slachten betreft, "was de dialoog net gericht op het luisteren naar elkaar en het uitleggen van de werking van nieuwe technologieën en electronarcose, maar evengoed ook over de toepassing van verdoofd slachten door geloofsgemeenschappen, inclusief moslims, in het buitenland".

Meerderheid heeft akkoord over onverdoofd slachten

© rr

Vlaanderen wil vanaf 2019 een verbod op onverdoofd slachten invoeren. Daarover is een politiek akkoord gevonden. Vanaf 2019 komt er verdoving via elektronarcose voor schapen. Voor kalveren en runderen is er sprake van post cut stunning, dat is het verdoven van het dier onmiddellijk na de halssnede. Daarmee geeft de Vlaamse meerderheid gevolg aan de aanbevelingen van bemiddelaar Piet Vanthemsche, die woensdag in het parlement zijn rapport heeft voorgesteld. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) spreekt van een “historisch akkoord”.

Er leeft al langer discussie over de invoering van een algemeen verbod op het onverdoofd slachten in Vlaanderen. Het politieke draagvlak voor zo’n verbod is de voorbije jaren gegroeid, maar de voorstellen om zo’n verbod in te voeren botste vorig jaar op een kritisch advies van de Raad van State.

In dat advies zei de Raad van State dat een totaalverbod op onverdoofd slachten een inbreuk vormt op de godsdienstvrijheid en drong het rechtscollege aan op een bemiddeling met de verschillende betrokken geloofsgemeenschappen.

Minister Weyts duidde toen meteen Piet Vanthemsche (ex-Boerenbond) aan als bemiddelaar om op zoek te gaan naar een mogelijk compromis. Vanthemsche heeft nu zijn rapport nu klaar en lichtte zijn aanbevelingen woensdag toe in het Vlaams Parlement.

Op basis van die aanbevelingen hebben de Vlaamse meerderheidspartijen een akkoord bereikt om vanaf 2019 een verbod op onverdoofd slachten in te voeren. Voor schapen, kleine herkauwers en gevogelte komt er een verplichte omkeerbare verdoving of elektronarcose voor de slachting. Omdat die techniek nog niet op punt staat voor kalveren en runderen, wordt daar eerst gewerkt met de techniek van post cut stunning of het verdoven na de halssnede. Bedoeling is wel om op termijn ook voor die dieren elektronarcose toe te passen. “Mogelijk staat die techniek zelfs al op punt tegen 2019”, aldus minister Weyts.

De N-VA-minister spreekt zelf van een “historisch akkoord”. “Je moet voorzichtig zijn met die termen, maar wat hier voorligt is wellicht historisch”, klinkt het. Hij nodigt de oppositiepartijen uit om zich aan te sluiten bij het akkoord.

Forum der Joodse Organisaties: “Gaan akkoord rond onverdoofd slachten goed bestuderen”

© DBA

“We hebben kennis genomen van het rapport van bemiddelaar Vanthemsche. We gaan dat nu goed bestuderen”, zegt Pinkas Kornfeld, ondervoorzitter van het Forum der Joodse Organisaties in een eerste reactie op het akkoord rond het onverdoofd slachten. Kornfeld bevestigt wel dat het bedwelmd slachten van dieren onverenigbaar is met de joodse rituele slacht. “Maar we moeten eerst het rapport goed lezen”, zegt hij aan Belga.

Volgens bemiddelaar Vanthemsche zou het bereikte compromis niet aanvaard worden door de joodse gemeenschap. Zij vinden het verdoofd slachten onverenigbaar met de joodse rituele slacht of ‘Sjechita’. Dat heeft de gemeenschap in de discussie ook steeds benadrukt.

Pinkas Kornfeld van het Forum der Joodse Organisaties bevestigt dat daar een knoop blijft. Maar het akkoord afschieten, wil hij (nog) niet doen. “Ik kan daar nu nog geen uitspraken over doen. We hebben nu kennis genomen van het rapport. We moeten dat grondig bestuderen. In ieder akkoord zijn er mogelijkheden”, klinkt het voorzichtig.

Moslimexecutieve verwerpt akkoord rond onverdoofd slachten

© DBA

De Moslimexecutieve, het representatief orgaan van de moslims van België, reageert afwijzend op het politiek akkoord dat onverdoofd slachten vanaf 2019 in Vlaanderen verbiedt. “In 2010 heeft de Raad der Theologen een negatief advies gegeven betreffende de verdoving. Haar positie is niet veranderd”, luidt het in een mededeling. De executieve is wel “bereid alle pistes te onderzoeken die kunnen leiden tot een verbetering van het dierenwelzijn, en die zoveel mogelijk het dierenleed beperken”.

“Het Executief van de Moslims van België (EMB) herinnert eraan dat de moslimmedeburgers die de islam belijden, groot belang hechten aan het belang van het dierenwelzijn. Dit principe is ingeschreven in de essentie zelf van de islamitische praktijken en filosofie”, zegt de mededeling.

“Het EMB betreurt evenwel dat sommige geruchten laten verstaan dat er een eventuele instemming zou zijn van het EMB ten opzichte van de methode van de verdoving. Deze geruchten zijn niet in overeenstemming met de werkelijkheid. Het EMB had ten andere een nota gestuurd aan de Heer Vanthemsche (de bemiddelaar, nvdr) waarin werd onderlijnd dat zowel de principes van de Islam inzake dierenwelzijn als de noodzaak van de rituele keling moesten behouden blijven”, gaat de mededeling verder.

“De moslims wensen ook halal voeding te kunnen gebruiken, dat wil zeggen voeding conform hun riten en religieuze overtuiging”, luidt het nog.

“Het EMB, de Raad der Theologen en de Coördinatieraad van de islamitische instellingen van België (CIB) staan open voor een dialoog met de moslimgemeenschap van België en de overheid om te komen tot een oplossing met respect zowel voor het dierenwelzijn als voor de godsdienstvrijheid van de moslimburgers”, besluit de mededeling.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER