Juridische strijd om populair Ikea-bed

Een Duitse ontwerper heeft meubelreus Ikea voor het Duitse hooggerechtshof gesleept over de rechten op het ‘Malm’-bed, één van de klassiekers in de collectie van de Zweedse keten. Volgens de man heeft Ikea het ontwerp van het bed van hem gestolen en moet het model in Duitsland uit de winkels gehaald worden.

De ontwerper in kwestie werkt voor het Duitse meubelmerk e15. Dat merk bracht in 2002 het bed ‘Mo’ op de markt, en vroeg daar ook een patent voor aan. Een jaar later bracht Ikea het ‘Malm’-bed op de markt in Duitsland, een model dat volgens de aanklager opvallend veel gelijkenissen vertoont met zijn ontwerp uit 2002.

Volgens Ikea zelf is het voorontwerp van hun model echter tegelijkertijd ontstaan met het ‘Mo’-bed, waardoor er geen sprake kan zijn van kopieergedrag. Het Duitse recht voorziet een clausule waardoor ontwerpers die toevallig op hetzelfde idee kwamen als een concurrent, maar net te laat waren om een patent aan te vragen, beschermt.

Het is alleen niet duidelijk of die bepaling ook geldt voor grote concerns als Ikea, omdat die in tegenstelling tot kleinere ondernemingen weinig impact ondervinden van het uit de handel halen van één model. Het hof behandelt de zaak donderdag.