Directeur slaat alarm: “Niemand weet hoeveel vluchtelingen in ons land zijn”

© carlo coppejans

De hulporganisaties voor de vluchtelingen zijn aan het eind van hun Latijn. “We proberen alle vluchtelingen te helpen maar niemand weet hoeveel er in ons land zijn. Het wordt tijd dat de overheid zich organiseert en professioneel begint te werken”, zegt Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Frank Poosen

Vrijdag- en zaterdagnacht zijn de verschillende hulporganisaties en burgerplatformen er nog in geslaagd om zo goed als alle asielzoekers een bed te geven. “Onder meer dankzij burgerinitiatieven in Limburg en Antwerpen”, zegt Els Keytsman, directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Maar door het sluiten van het tentenkamp van Artsen zonder Grenzen (AzG) gisteren is de toestand weer bijzonder precair geworden.

In de tenten van AzG op het terrein van Tour & Taxis in Brussel konden zo’n 130 mensen overnachten. “Dat was een tijdelijke maatregel”, zegt AzG-woordvoerder Christof Godderis. “In die tenten geven we normaal gezien opleidingen aan onze mensen. En nu hebben we ze weer zelf nodig.”

Volgens het kabinet van staatssecretaris van Asiel Theo Francken (N-VA) zou het wegvallen van die 130 plaatsen geen probleem mogen zijn. “We hebben aangekondigd dat er nog driehonderd plaatsen bijkomen, zo snel mogelijk.”

Alleen, die plaatsen zijn er nu nog niet. “En als ze er wel waren, is het nog maar de vraag of die mensen ervoor in aanmerking komen”, zegt Keytsman. Alleen asielzoekers met een uitnodiging van de Dienst Vreemdelingenzaken mogen in het WTC III-gebouw binnen. Daar zijn duizend plaatsen, binnenkort 1.300. “Maar er zijn minstens tweeduizend asielzoekers in Brussel. En elke dag komen er bij. Er zijn dus elke dag minstens duizend mensen die op zichzelf zijn aangewezen”, zegt Keytsman.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen