Groen licht voor alle fietsers tegelijkertijd

© blg

Het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) wil een systeem testen waarbij alle fietsers op een kruispunt tegelijk groen krijgen in alle richtingen. Op die manier zouden gevaarlijke situaties met auto’s vermeden kunnen worden. ‘Maar daarvoor moet eerst de wegcode aangepast worden.’

Glynis Procureur

Sinds kort zijn er al nieuwe verkeersborden die een fietser, ondanks een rood verkeerslicht, toelaten rechtdoor te rijden of rechts af te slaan. Het BIVV gaat nog een stap verder en onderzoekt nu of het mogelijk is om alle fietsers op een kruispunt tegelijk groen te geven in alle richtingen. Dat schrijft de krant De Morgen dit weekend.

'Alle Fietsers Tegelijk Groen' (AFTG) zoals de maatregel heet, is een systeem waarbij verkeerslichten zo worden afgesteld dat fietsers uit alle richtingen tegelijkertijd groen krijgen en kunnen oversteken in de richting die ze willen. Op dat moment staan alle auto's stil.

Op die manier zouden vooral de gevaarlijke dodehoekongevallen ingeperkt kunnen worden. Fietsers die bij groen licht rechtdoor willen, komen nu te vaak in gevaarlijke situaties terecht wanneer automobilisten – en zeker vrachtwagenchauffeurs – rechtsaf willen slaan.