"Pers en politici zouden zich best eens afvragen waar ze mee bezig zijn"

"Ik wist dat ik niets verkeerd gedaan had. Ik vroeg alleen maar de toepassing van de wet op de openbaarheid van bestuur", zegt eurocommissaris Karel De Gucht in een reactie aan Belga op de uitslag van het intern onderzoek bij de FOD Financiën naar het gelekte e-mailverkeer tussen De Gucht en BBI-baas Philipsen. "Ik vind wel dat de pers en bepaalde politici zich vragen moeten stellen over waar ze mee bezig zijn", voegt De Gucht er nog aan toe.

Maandagmiddag maakte de FOD Financiën het resultaat bekend van het intern onderzoek naar gelekte e-mails van de BBI. Uit het intern onderzoek bleek dat aan De Gucht "geen informatie werd doorgespeeld waar hij niet wettig toegang toe had of heeft." Voort blijkt ook dat "de heer Philipsen, administrateur-generaal van de BBI, de wettelijke en deontologische regels heeft gerespecteerd."

"Ik had vragen gesteld en het was aan de fiscus om te beslissen, of ik inzage kreeg in documenten, meer was er niet aan de hand", zegt Karel De Gucht aan Belga. "Het was overigens niet de heer Philipsen die in dezen een beslissing genomen heeft, maar het hoofd van de juridische dienst van de BBI."

De berichtgeving van de voorbije week, waarbij vragen rezen of de eurocommissaris gelogen had over zijn contacten met de fiscus, is niet in de koude kleren van de eurocommissaris gekropen.

"Ja, ik ben daar nog altijd kwaad over", zegt De Gucht maandagnamiddag. "Men zou zich in de pers moeten afvragen of dat zomaar kan, met iemand een week lang de vloer aanvegen, zonder het dossier precies te kennen, of de context ervan."

Ook voor de houding van een aantal politici, en meer in het bijzonder van staatssecretaris voor fraudebestrijding John Crombez (SP.A) heeft de liberale eurocommissaris geen goed woord over. "Ik vind het onaanvaardbaar dat hij als staatssecretaris uitspraken doet over een individueel dossier. Als eurocommissaris ben ik toch eigenlijk zijn collega? Ik vind zijn houding bedenkelijk."

"Deze hele affaire zegt veel over wat u kan overkomen, als u het aan de stok krijgt met de fiscus, ten kwade of ten goede", besluit De Gucht.

Meest gelezen