CD&V voert forcing voor tweedeverblijfsregister

© BELGAIMAGE

Het federale regeerakkoord bevat goed nieuws voor gescheiden ouders met kinderen die niet bij hen zijn gedomicilieerd. De regering gaat immers onderzoeken of zij kunnen worden opgenomen in een tweedeverblijfsregister. Maar CD&V-Kamerlid Sonja Becq wil zo lang niet wachten. Ze gaat er nu al een wetsvoorstel voor indienen.

Annelies Roose

Wie zijn of haar kinderen in co-ouderschap opvoedt, krijgt geregeld te kampen met een hele reeks vervelende administratieve en praktische moeilijkheden, en misloopt ook een aantal voordelen. Ouders die bijvoorbeeld bij de mutualiteit aankloppen voor een babysitter omdat hun kind ziek is, komen vaak van een kale reis terug, omdat het niet op hun adres is ingeschreven. Ook bij de apotheker gaat om dezelfde reden vaak mis, omdat de andere ouder de identiteitskaart van het kind in zijn of haar bezit heeft. Ook kortingen die ouders met kinderen van hun gemeente wel krijgen, worden vaak mislopen.

Wat bij een woningbrand?

De regering-Michel is van plan te onderzoeken hoe die problemen kunnen worden opgelost. Maar Becq wil niet langer talmen. Ze heeft nu al een wetsvoorstel ingediend, dat het mogelijk moet maken om minderjarige kinderen in het kader van co-ouderschap op te nemen in een verblijfsregister van een tweede verblijfplaats. ‘We willen kinderen laten meegenieten van alle rechten die momenteel worden mislopen. Maar in het kader van veiligheid heb je zo ook een beter zicht op wie er wanneer op welk adres verblijft’, klinkt het.

Want wat gebeurt er bijvoorbeeld in geval van rampen? Als kinderen op het moment van een bepaalde ramp, zoals een woningbrand, bij de ouder verblijven bij wie ze niet zijn gedomicilieerd, kunnen veiligheidsdiensten via het verblijfsregister snel duidelijkheid krijgen of er mogelijk nog kinderen in een woning aanwezig zijn.

Haar voorstel, dat eerder al eens werd ingediend door haar partijgenote en Vlaams parlementslid Katrien Schryvers, heeft geen budgettaire gevolgen, stelt Becq. Het is immers ‘niet de bedoeling om door de inschrijving in het verblijfsregister fiscale voordelen in het leven te roepen voor de ouder bij wie de kinderen tijdelijk verblijven’. ‘Met dit voorstel bieden wij een concrete oplossing voor enkele vervelende praktische beslommeringen in geval van co-ouderschap. We moeten dit snel kunnen goedkeuren’, klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen