© LW

Halenaar Jean Vanonckelen draait film ‘100 jaar Slag der Zilveren Helmen”

‘Herdenking 100 jaar Slag der Zilveren Helmen’ is de titel van een film van de Halense filmmaker Jean Vanonckelen samen met Guido Kestens. “De prent schetst een chronologisch beeld van de activiteiten in dit herdenkingsjaar in combinatie met unieke beelden van de periode van de slag en de slag zelf en aangevuld met archiefdocumenten, onder meer van de VRT”, vertelt de cineast. De prent is voor iedereen te koop.

Luc Weyens

“De opnames van de activiteiten zijn met twee camera’s gefilmd”, legt Jean Vanonckelen uit. “In totaal hebben we meer dan 9 uren gedraaid. Dat is samengebracht tot een prent van een uur en tien minuten. Bij een historische situering van de Eerste Wereldoorlog en de Slag komt ook geschiedkundige Luc Vandeweyer, dé specialist van WOI, aan het woord. Hij legt onder meer uit dat dankzij de halt die de Duitsers met de Slag van de Zilveren Helmen tijdelijk werd toegeroepen vele levens gespaard zijn gebleven.” De prent toont dat jong en oud bij de herdenking betrokken zijn. Zo hebben de kinderen van de plaatselijke scholen op het voetbalterrein in sportcentrum De Koekoek een grote vredesduif gevormd.

De film focust uiteraard ook op het weekend van 10 augustus en op 12 augustus, de werkelijke verjaardagsdatum van de Slag. “In beelden van de jaren ’60 uit het archief van VRT-televisie getuigt Jozef De Clerck hoe hij samen met andere militairen een barricade voor de Duitsers heeft opgeworpen. De prent leert ook hoe sterk de Slag nog leeft bij personen van zelfs ver buiten Halen. Zo getuigt Marc Luyckx uit Oekene dat hij al sinds 1964 elk jaar in Halen op bezoek komt als eerbetoon aan zijn oom, die bij de Slag in Halen – op 12 augustus, uitgerekend de verjaardag van de oom - om het leven is gekomen en hier op het militair kerkhof begraven ligt. Men heeft nog getracht hem naar het ziekenhuis te brengen, maar hij was te zwak om dat nog te halen. Ook de mars ‘Von Aachen bis Haelen’ en de historische optocht met paarden en militair materieel komen uitgebreid aan bod. In de film zijn ook foto’s bewerkt die tijdens de slag zijn genomen - en nu in het museum worden bewaard – waarop te zien is hoe paarden die dag werden begraven.”

Het jaaroverzicht rondt af met de herdenkingsplechtigheden op 11 november, Wapenstilstand en het einde van WOI en dan volgt een korte presentatie van de vier boeken van Halenaren naar aanleiding van 100 jaar Groote Oorlog.

Op donderdag 11 december om 20 uur is iedereen in ontmoetingscentrum De Rietbron welkom voor een voorstelling van de film. Die is op DVD voor 15 euro te koop. De opbrengst gaat naar de Zusterstadvrienden die de band met Pasewalk, de kazerneplaats van de Kurassiers in Duitsland. Info: museum Zilveren Helmen, www.slagderzilverenhelmen.be, tel. 013/44.10.14.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer