Zoeken in blog

Laatste commentaren
  • Chantage door Suez-Electrabel (Van Gorp Willy)
        op

    Reactielijn SenNet Magazine

  • mr (william Brasschaat)
        op

    Zonnepanelen in de Saharawoestijn?

  • Blog als favoriet !

    Jan Schils

     

     


    SenNetMagazine
    Belgische Energieconsument

    De dezer dagen aangekondigde sluiting van de (oudste) kerncentrales Doel 1 en 2 bij Antwerpen tegen 2015
    wordt uit een oogpunt van veiligheid algemeen toegejuicht.
    Maar er is geen sprake van dat de benodigde alternatieve energie (stroom) daardoor goedkoper zal worden voor de consument. Integendeel!


    Machtspelletjes tegen vooruitgang

     Reactie van Anduril (67):

    Er komt slechts één woord bij mij op als ik dit lees: bananenrepubliek.
    Wat een onnozelaars, van links tot rechts en van hoog tot laag, met een uitroepteken bij de socialistische minkukels, die - traditiegetrouw - elke vooruitgang dwarsbomen met machtspelletjes die - misschien! - in hun belang zijn, maar zeker niet voor het land.



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (16 Stemmen)
    >> Reageer op deze mening (0)!

    Gebrekkige toekomstvisie van de overheid

     Reactie van D'hooge Ch. (62) De Panne:

          

    De kern van het probleem ligt in het feit dat de overheid de elektriciteitsproductie verkocht heeft aan het buitenland om de budgets onder controle te krijgen.
    Nadien gaan ze de koper van deze installaties het leven zuur maken, blijkbaar uit jaloezie dat er zoveel winsten kunnen gehaald worden uit de uitbating van deze installaties. En nu maar verwachten dat er privaat zal geïnvesteerd worden in gascentrales om hun onkunde te verdoezelen.
    Je moet goed zot zijn om in België te investeren in elektriciteitsproductie om nadien het deksel op de neus te krijgen van de overheid met hun compleet gebrek aan toekomstvisie.



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (12 Stemmen)
    >> Reageer op deze mening (0)!

    Probeer beter je eigen verbruik te laten dalen.

     Reactie van Dirk (41):

       

    Enkele opmerkingen :

     

    1.      i.v.m. Electrabel : dat had nooit verkocht mogen worden aan Suez. Mij lijkt nu nog steeds gedwongen nationaliseren de beste optie. Maar dat zal wel niet mogelijk zijn zeker...

    2.     i.v.m. kernenergie. Dat behouden of, god beware me, uitbreiden, moet absoluut vermeden worden. U haalt het al aan : de kost van het ontmantelen is enorm hoog. Nu is daar eventueel geld voor, maar stel u een land in crisis voor, zoals Griekenland, die die kosten zou moeten dragen... En zo een land zijn wij binnenkort ook. Dan kan het hoofdstuk kernenergie maar beter achter de rug zijn, of we blijven zitten met die vuiligheid.

    3.      "De huidige generatie Belgen, hun kinderen en kleinkinderen moeten niet verwachten dat hun energiefactuur wezenlijk zal dalen" schrijft u. Ik vrees ook dat ze beter zouden pogen hun verbruik te laten dalen. Want draai het of keer het hoe je het wil, we zijn verschrikkelijke verspillers. En verwende nesten die het ten allen tijde overal in huis 21 graden willen hebben, en overal lampadairekes met (spaar)lampen laten branden... En dan klagen dat de factuur te hoog is...

    4.    Je moet tenslotte niet doen alsof je je verbruik niet zelf in de hand hebt. "Het totale bedrag van de energiefactuur is, behalve van het verbruik, ook afhankelijk van de regio, waar de consument woont" zegt u terecht, al is dit de enige verwijzing in het hele artikel naar het feit dat een lager verbruik vanzelf leidt tot een lagere factuur.

           

    Mijn voorstel : een minimale hoeveelheid gratis energie voor iedereen, bv. zoals nu de 100kW/h, een leefbare hoeveelheid betaalbare energie voor iedereen bv. 500kW/h, en alles wat je meer verbruikt zo'n 3 tot vier keer duurder dan nu.
    En de opbrengsten daarvan investeren in groene stroom.
    En echt groene, niet die vieze bruine 'groene' stroom uit steenkoolcentrales die er af en toe eens een lading huishoudelijk afval doordraaien en dan zichzelf groen noemen



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (16 Stemmen)
    >> Reageer op deze mening (0)!

    Geen alternatief: de consument krijgt de rekening!

     Reactie van Schelfaut L. (63) Sinaai-Waas:

    Naast de extra prijsverhoging door de zonnepanelen (en groenstroomcertificaten ) zullen we binnenkort nog een extraatje krijgen voor de windmolens (gaan ook maar 20 jaar mee). Voorlopig durft men dit nog niet toegeven ( er zijn er nog teveel in opbouw )

    Kijk wat er gebeurde met de centrales die hun energie moeten halen uit verbranding van biomassa (houtafval*houtpellets) : ze sluiten omdat ze niet rendabel zijn zonder subsidies !!

    Willen we niet afhankelijk worden van het buitenland ,en geen gebruik maken van kernenergie dan zal de consument de rekening krijgen, er is geen alternatief !!



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    >> Reageer op deze mening (0)!

    Moeten strategische fouten niet bestraft worden?

     Reactie van Kerkhofs M. (58) Bocholt: 

            

    Eerst iets geven en dan met twee handen terug pakken om het geld aan de Fransen te moeten geven.
    Hadden de vorige regeringen eens aan de mensen gedacht en niet altijd aan zich zelf.  Men heeft alles verkocht om hun zakken te vullen en nu moeten wij (de kleine man) weer alles betalen .

    Iemand die zo’n fouten maakt zou nooit meer in de politiek mogen zitten, zou alles moeten terug betalen en zeker niet ongestraft  van de ene stoel naar de andere laten gaan.



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (17 Stemmen)
    >> Reageer op deze mening (0)!

    Nieuwe politieke partij voor afschaffing regio’s en één Belgische staat?

     Reactie van De Paepe E. (72) Dendermonde:

    Er zou een partij moeten opgericht worden die ijvert voor het afschaffen van de regio's en het behoud van één Belgische staat.
    Zodanig dat men terug kan regeren zoals in de meeste Europese landen.



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (8 Stemmen)
    >> Reageer op deze mening (0)!

    Afstraffen bij eerstkomende verkiezingen

     Reactie van Dumon I. (64) Assebroek:

    Al die ministers die toch ook op de lijsten staan om stemmen te winnen met de bedoeling om toch niet die taak op te nemen zouden daarom nu moeten afgestraft worden bij de eerstkomende verkiezing. Di Rupo is een Waal en heeft voor de vakbond moeten zwichten en nu blijft Tihange (die lekt notabene) open.
    Waarom hebben de Vlaamse excellenties dat niet verworpen?



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (10 Stemmen)
    >> Reageer op deze mening (0)!

    Er moeten meer efficiënte energiebedrijven komen.

     Reactie van Verhiest R. (67) Antwerpen - Deurne:

         

    Energie wordt duurder sedert 1973 : de zgn. "oliecrisis" en de oprichting van OPEC . Waarom nu paniek gaan zaaien over het nog veel duurder worden ? We kunnen allemaal iets doen nl. energiebesparende maatregelen, zelf energie produceren enz...

    Het is onnodig de indruk te wekken dat de reeds volledig afgeschreven en dus in principe onveilig geworden kerncentrales open te houden de prijs zal drukken. Integendeel : men moet de veiligheid voorop stellen! Internationale specialisten zien een nieuw type kernreactor als volgende oplossing:

    Minder kernafval en met een kleinere halveringstijd. Maar: men zou in ieder geval deze centrales moeten bouwen zodat er in een straal van 90 km geen permanente bewoning is. Dit sluit de dicht bevolkte streken in Noord-Frankrijk, De Benelux-landen en het Ruhrgebied reeds uit en maakt Europese samenwerking op gebied van energievoorziening een noodzaak.

    Waarschijnlijk is het ondoorzichtige kluwen van distributietarieven en gemeentelijke profijtjes op de kap van de consument de energieprijs in België één van de hoogste in de wereld.

    We moeten naar efficiënte energiebedrijven gaan die kunnen concurreren op het niveau van een Europese binnenmarkt : de prijzen van Suez moeten bv. dezelfde zijn in België, Nederland, Duitsland en Frankrijk. Hetzelfde geldt voor de andere operatoren. De Europese commissaris voor mededinging kan dit perfect controleren!



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (7 Stemmen)
    >> Reageer op deze mening (0)!

    Ook in Nederland word energieconsument gepakt!

     Reactie van de Wit L. (68) Darp:

    Nou dat is niet alleen in België. In Nederland wordt de energieconsument werkelijk van alle kanten gepakt.
    De energie centrales zijn dan ook niet meer in Nederlandse handen.



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer op deze mening (0)!

    Ik heb het nog nooit zo erg geweten!

     Reactie van Ronny (85) Geraardsbergen:

    Wij komen allemaal in de problemen omdat wij het niet meer kunnen betalen: water, mazout, elektriciteit. Ik heb het nog nooit zo erg geweten .

    Dat ze de mensen op rust geld bijgeven.
    Met ons geld op rust kunnen wij niets meer doen. Wij kunnen amper nog 500 liter mazout bestellen, en verder in de kou zitten.
    Dat is het leven nu, met veel armoede.



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    >> Reageer op deze mening (0)!

    Dit artikel moet ook in andere media verschijnen

     Reactie vanDe Clercq K. (53) Nieuwerkerken:

    Is het niet mogelijk om je toch wel interessante toelichtingen meer naar het grote publiek te brengen.
    Via artikels in kranten, tijdschriften,... TV, radio,...
                



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer op deze mening (0)!

    Arm België, arm Vlaanderen!

     Reactie van De Maeyer V (71):

    We worden in de luren gelegd door de politiekers die onze industrie en banken versjacheren aan de Franse multinationals.

    Arm België, arm Vlaanderen : geen eigen zeg over energie , bankwezen , grote bedrijven ...
    wat betekenen wij nog in Europa , in de wereld? Wanneer ontwaken wij uit deze nachtmerrie en hoe?



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (8 Stemmen)
    >> Reageer op deze mening (0)!

    Wat gedaan met het afval?

     Reactie van Van Den Bossche F. (74) Sint-Niklaas:

    1.    Waar de man geen commentaar op geeft is, wat met  het afval van de centrales !!!!! Wij zadelen voor duizenden jaren onze nakomelingen op met deze smurrie.

    2.    Waarom geen steun geven aan de huidige regering die ten minste de moeite doet om Electrabel aan banden te leggen;

    3.    Het voorstel van NVA is gewoon het standpunt van VOKA.



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer op deze mening (0)!

    Van corruptie gesproken?

     Reactie van Haesendonckx J. (61) Merksem:

    Wanneer onze te betalen prijs eindelijk wat vermindert en de garantie bestaat dat er voldoende capaciteit is van elektriciteit en gas is kan ik ermee akkoord gaan .

    Anders moet de centrale blijven .
    Er wordt langs alle zijden alleen maar geld binnen gegraaid, op alle gebied.
    Van corruptie gesproken?



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer op deze mening (0)!

    Teveel politieke zakkenvullers?

     Reactie Beelprez A. (80) Diksmuide:

    "Gewone man" wordt uitgezuigd

    Niet moeilijk dit te begrijpen, want er zitten teveel politieke zakkenvullers in de Raad van Bestuur van de intercommunales.

    Eén voorbeeld: wij zijn hier met handen en voeten gebonden aan Infrax. Die levert warmte in onze wijk ‘De Bloemmolens’ in Diksmuide aan ongeveer een 150 gezinnen.
    Wij hebben geen schoorsteen of afvoer. Verleden jaar heeft de Raad van Bestuur van Infrax beslist om de distributiekosten met 40% te verhogen.
    Zo zijn de politiekers overal bezig de gewone man uit te zuigen.

     



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    >> Reageer op deze mening (0)!

    Gebruik uw boerenverstand!

     Reactie van Serneels (74) Haacht:

     

    Ik ben er mij van bewust dat de energieproblematiek niet eenvoudig op te lossen zal zijn, maar er bestaat zoiets als boerenverstand.
    Dus breek de kerncentrales slechts af wanneer je een duidelijk alternatief hebt.
    Indien je het niet hebt wacht dan tot alles klaar is. Bekijk het kostenplaatje eens en wentel dat niet (zoals gebruikelijk) af op de gewone burger.
    Stop met te luisteren naar alle drukkingsgroeperingen die alleen maar hun eigenbelang achterna hollen.
    Politiekers, voer uw job uit waarvoor je verkozen bent door de gewone burger...... beslis in functie van hem!



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (10 Stemmen)
    >> Reageer op deze mening (0)!

    Zonnepanelen in de Saharawoestijn?

     Reactie van Thierens W. (73) Sint-Gillis-Waas:

                 

    Kernenergie is altijd fout want ze kan NOG EEUWEN GEVAAR geven voor al wat leeft. Tientallen eeuwen de maatschappij belasten met kerngevaar omwille van eigenbelang?

    Er zijn andere mogelijkheden om voor voldoende energie te zorgen.  
    De Saharawoestijn bijvoorbeeld  is ongelooflijk groot. Als men daarvan 1/100.000ste gebruikt om zonnepanelen te leggen levert dat meer energie op dan Europa nodig heeft. Maar dan zijn uiteraard wel de huidige leveranciers (en winsthebbers) hun inkomsten kwijt.



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (7 Stemmen)
    >> Reageer op deze mening (1)!

    Politici kiezen weg van de minste weerstand

     Reactie van Heynderickx (61) Brasschaat:

     

    Politici kiezen steeds de gemakkelijkste weg, de weg van de minste weerstand.

    Met zonnepanelen uit het verre China op ons dak, met torenhoge subsidies,....moest het Walhalla worden.

    De meeste mensen zijn tegen windmolens in hun tuin, ze zijn tegen alle kernenergie, maar het heeft ons wel jaren goedkope stroom geleverd.

    Nu gaan we die kernenergie gaan kopen bij onze buurlanden, dat oogt beter .
    Ze staan meestal aan onze grenzen. We hebben geen visie en lopen blindelings het Duitse voorbeeld achterna. Maar ook daar krijgt men bedenkingen. Och, Poetin zal ons wel gas en elektriciteit  leveren aan zijn prijs



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer op deze mening (0)!

    Van waar haalt Electrabel het recht?

     Reactie van Remaut J. (80) Mortsel:

     

    Alhoewel Electrabel ons al 2 keer laat betalen en enorme winsten maakt, moeten wij ook nog eens opdraaien voor de zogezegde "beschermde klanten", wie dat ook mag wezen??? Van waar haalt electrabel het recht om dit te doen?



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (8 Stemmen)
    >> Reageer op deze mening (0)!

    Op welke planeet leven Di Rupo en de Groenen?

     Reactie van Govaert L. (73):

     

    Ik vraag me al lang af op welke planeet di Rupo en de Groenen leven. Uit wat ik allemaal gelezen heb over de kernenergie komt duidelijk naar voor dat de jarenlange ervaring ermee (vooral voor de ontwerpers en bouwers van die centrales) geleid heeft tot het ontwerpen van centrales die wat veiligheid betreft torenhoog boven de hedendaags functionerende centrales steekt.

    Indien men bovendien rekening houdt met de honderden centrales die er nu reeds zijn, komt men tot het besluit dat het aantal ongevallen relatief laag ligt.

    Onze maatschappij en die van de rest van de wereld heeft steeds meer energie nodig.

    Het zijn niet de windmolenparken die ons die broodnodige hoeveelheid energie gaan opleveren.

    Ik vind dus persoonlijk dat Bart de Wever groot gelijk heeft met zijn suggestie.

    De pastorale dromen van de groenen zijn natuurlijk heel mooi (en in mijn dromen zie ik wel eens de schaapjes dartelen), maar om zover te komen moeten we wel vaarwel zeggen aan onze industrieën die de boel verpesten.

    Wat zoiets als omwenteling zou meebrengen is gewoon onvoorstelbaar.

    Minstens terug naar de Middeleeuwen... maar dan zonder geharnaste ridders...

    Conclusie : ik ben voor moderne, veilige kerncentrales...en die windmolens? Wel ik vind het altijd leuk om naar die traag wentelende wieken te kijken.



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    >> Reageer op deze mening (0)!




    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!