Zoeken in blog

Laatste commentaren
  • Chantage door Suez-Electrabel (Van Gorp Willy)
        op

    Reactielijn SenNet Magazine

  • mr (william Brasschaat)
        op

    Zonnepanelen in de Saharawoestijn?

  • Blog als favoriet !

    Jan Schils

     

     


    SenNetMagazine
    Belgische Energieconsument

    De dezer dagen aangekondigde sluiting van de (oudste) kerncentrales Doel 1 en 2 bij Antwerpen tegen 2015
    wordt uit een oogpunt van veiligheid algemeen toegejuicht.
    Maar er is geen sprake van dat de benodigde alternatieve energie (stroom) daardoor goedkoper zal worden voor de consument. Integendeel!


    NAMISC

    Neem de juiste beslissingen: het is vijf voor twaalf!

     Reactie De Mulder F. (65) Ekeren:

    Het betoog (niet enkel jullie betoog) over alternatieve energie , wind en zon  (hernieuwbare energie? energie is niet hernieuwbaar, opgebruikt is opgebruikt) is zo dunnetjes .
    Die alternatieve energie is zéér winstgevend. Ik heb een PV installatie  en als de zon niet schijnt heb ik geen energie, punt uit. Idem dito met wind energie. Dat de olie- en dus ook de gasprijzen zullen blijven stijgen weet een klein kind ook. Die  brandstoffen geraken ooit eens op. Wanneer? We gebruiken nu al massa’s gas en olie bij de vervaardiging van kunststoffen. En dit gaat nog steeds in stijgende lijn. Er worden steeds meer kunststof producerende bedrijven gebouwd. xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

    Gas is wel een vrij schone energie opwekker. Olie is een serieuze vervuiler. Steenkool? Een nog grotere vervuiler, en we hebben geen steenkool mijnen, dus invoer, van waar? Weer verloren energie voor transport en weer extra vervuiling.

    Utopie om te denken dat we met alternatieve energie aan al onze behoeften kunnen voldoen. Enkele nieuwe gas centrales? De nieuwe gascentrale in Tessenderlo ligt momenteel stil, wegens "te duur", mooie oplossing dus.

    Onze centrales in Doel kunnen nog jaren mee. Ze leveren degelijke, goedkope, bedrijfszekere energie "Van bij ons". En dan moeten we geen aankopen doen in het buitenland zoals we nu al genoodzaakt zijn te doen:  stroom  in 'Nederland", gas uit "Noorwegen",of olie bij dure oliemaatschappijen. Is er dan niemand die inziet dat het enige alternatief kernenergie is? Het is juist dat kernenergie risico’s inhoudt. Maar aangezien de centrales zijn gebouwd door mensen met ervaring en met het onderhoud en de exploitatie in handen van verantwoorde experten,  hoeft dit geen onoverkomelijk probleem te zijn. Akkoord, we hebben Tsjernobyl gehad. Was men daar niet onverantwoord aan het experimenteren? Japan? Zijn daar geen blunders gemaakt bij het ontwerp? Iedereen met een beetje verstand weet dat Japan zeer aardbeving gevoelig is en dat daar vloedgolven bovenop kunnen komen...

    Ik heb zelf in de centrales van Doel gewerkt. Men weet daar zéér goed waar men mee bezig is en neemt geen risico's. Ondertussen hebben die mensen al jaren ondervinding in de bouw, het onderhoud en exploitatie van die centrales. Zijn er veiliger plekken in ons land dan daar? De toekomst zal uitwijzen wat de juiste keuze was. Momenteel zullen we afhankelijk moeten blijven van kernenergie tot we andere bronnen hebben leren kennen welke we wel "aan en uit kunnen zetten " en volgens behoefte “wanneer wij dat willen of nodig achten”. Dat kunnen we nu niet met wind en/of zon. Olie en gas zijn niet onuitputtelijk. Kernenergie is dat wel.

    Maar ja België heeft al zijn kroon juwelen verkocht aan Parijs. Onze banken, onze energie, onze grote industriële bedrijven.... Parijs bepaalt wat in ons land gebeurt en daar hebben wij Vlamingen geen vat op. Een aantal politici knikken wanneer Parijs het beveelt.

    De politiek heeft boter op zijn hoofd. Politici kibbelen onder elkaar. Ze komen niet tot een consensus, laat staan tot beslissingen. En wij brave burgers betalen het gelag. Het is vijf voor twaalf en er moeten dringend beslissingen genomen worden. Maar niet deze welke nu genomen werden. Ik heb de indruk dat in de nu genomen beslissingen weer dingen achter de schermen beslist werden welke niet het belang van elke Belg aanbelangt. Men gaat wéér aan het Nationaal belang voorbij.

    Er moet me nog iets van het hart. Hebben we geen gratis alternatieve energie aan Parijs geleverd wegens “Te veel”? Goed bezig.





    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)





    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!