Ik ben Hijmering Sebilla, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Belie67.
Ik ben een vrouw en woon in Nieuwland (Holland) en mijn beroep is gepensioneerd.
Ik ben geboren op 16/05/1940 en ben nu dus 84 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Koffie en Thee, Natuur. Kinderen en klein-kinderen, Dieren enz..
Help vaak in de Kralingse Plantage in Rotterdam . De speciaalzaak van mijn zoon.
Alle soorten Koffie enz. Als U meer wil weten over KOFFIE
22-09-2007
Ceylon thee
Ceylon / Sri-Lanka
Het landschap, bijzonder in het Oosten en Westen van het eiland, wordt gekenmerkt door de talloze theevelden. De edelste soorten worden in het wat qua temperatuur aangenamere hoogland van Nuware-Eliya (betekent, boven de wolken) met zachte Chinese-theeplanten geteeld, terwijl verder naar onderen de robuuste Assam planten of hybriden (kruising met Chinese en Assamplanten) gecultiveerd worden.
De Ceylon cultuur is niet oud nog: Rond de 19e eeuw,overheersde de cultuur van koffie. Toen vernietigde een agressieve plantenziekte alle koffieplanten. Het Engelse experiment met als alternatief de theeplant voldeed. Ceylon thee is vandaag de dag bekend om zijn kruidig, frisse, sterke smaak. En op de meest verschillende hoogten tussen 300 en 2000 meter ook in verschillende kwaliteiten gecultiveerd. Ceylon is een zeer progressieve, onafhankelijke staat, die zich als eerste met het moeilijke en kostbare thema van gecontroleerde biologische productie van thee bezighoudt. Ceylon verbouwd hoofdzakelijk zwarte thee. Groene thee veel minder.
Rond 1820 werden in de provincie Assam in Noord India in het wild groeiden theestruiken ontdekt. De vondst was toendertijd sensationeel, omdat men van mening was dat de theeplant afkomstig was uit China en Japan. De robuuste en grof bladerige plant Tea Assamica werd moeizaam gecultiveerd daar het hete, vochtige klimaat langs de Brahmaputra rivier in het onherbergzame jungle gebied de verstedelijking van dit gebied erg moeilijk maakte.
Heden ten dage kan men zeggen dat Assam met 600 km. oppervlakte van oost naar west tot de grootste theeproductie gebieden van de wereld behoort.
Het broeikasklimaat met temperaturen over 35°C en de heftige regenval laat de thee snel groeien. Het ligt voor de hand dat de opbrengst van de grote theebladeren groter is als in Darjeeling waar moeizaam op de steile hellingen geoogst kan worden.
Assam-thee is krachtig mals van smaak en veelzijdig. Zij vormt een uitstekende basis voor talloze melanges, bijvoorbeeld de beroemde Oost-Frieze zondagsthee.
In de provincie Assam worden in principe alleen zwarte theesoorten geproduceerd. Groene thee ziet met hier zelden.
Op basis van volgorde op de stengel van de theestruik wordt een aanduiding van de theesoort gegeven. Orange Pekoe komt van de bovenste blaadjes.Iets lager de rijpere blaadjes die heet Pekoe en nog lager de Souchong. Flowery orange pekoe zijn jonge nog opgerolde top blaadjes.Dat is Thee met Witte of Gouden Puntjes.
Engelse melange Ceylon thee Darjeeling Darjeeling first flush Lapsang Souchong Assam thee Voor elk moment van de dag is er wel een soort thee.Daar kom ik later nog op terug.
Er zijn 3 soorten Bladthee,gebroken thee (broken), en kleine bladthee(fannings) De kleinere blaadjes trekken sneller dan de grotere. Bladthee en gebroken bladthee worden allebei als losse thee verkocht. De kleine bladthee wordt in theezakjes verwerkt. En de thee die nog kleiner is wordt "dust"genoemd.Dit is een zware,krachtige thee.
Kwaliteit, geur en kleur kan elke dag weer anders zijn.De theepakkers hebben Theeproevers in dienst.Die bepalen de samenstelling van de melange.De populaire melanges bevatten meestal 3 basis soorten thee. Noord-Indiase om de sterkte aan de thee te geven, Ceylon thee voor de smaak,en Afrikaanse soorten voor kleur en helderheid.
Aan de voet van het besneeuwde Himalaya gebergte in Noordoost India ligt het heuvelachtige Darjeeling, 2000 meter boven zeeniveau. Darjeelingthee wordt ook wel de champagne onder de thee genoemd vanwege hun subtiele muskaatsmaak. Een heerlijk aroma wordt tot stand gebracht door de unieke combinatie van het koele, mistige klimaat, hoogte, regenval, terrein en de kwaliteit van de grond en lucht. De Darjeeling tuinen produceren ca. 16.500 ton thee per jaar die uitsluitend door vrouwen worden geplukt. De thee wordt geplukt van april (eerste pluk) tot oktober (herfstpluk). De bladeren worden op traditionele wijze bewerkt en zijn dan bruinzwart (eerste pluk groenbruin) en stijfgerold met veel gouden puntjes. Zeer aromatische thee, licht van smaak. Tip: gebruik alleen losse blaadjes thee van de Darjeeling, vele malen beter en qua smaak niet te vergelijken met teabags !!
Oolong betekent: Zwarte draak. Oolong ondergaat een paar delicate processen. 1.Drogen in de zon. 2.Kneuzen van de bladrand. 3.De theebladeren worden ondersteboven gegooid.4. Een proces om de verdere oxidatie te stoppen. Oolong thee is gedeeltelijk gefermenteerd. Als de blaadjes wat verder ontwikkeld zijn worden ze pas geplukt.Dan worden ze meteen in het zonlicht verflenst.Daarna goed geschud, waardoor de randen van het blad wordt gekneusd.Als de fermentatie nog in volle gang is , wordt het proces gestopt door verhitting.
Groene thee komt van dezelfde plant als zwarte thee.Alleen wordt hij minimaal gefermenteerd.Tegenwoordig is groene thee erg populair.Is ongefermenteerd en wordt direct na de pluk verwerkt.Er is Chinese en Japanse groene thee.Er zijn verschillende groene theeen.Gun-powder, Sencha ,China Lung Ching.Chun mee,Bancha, En nog vele andere soorten groene thee.
Na de pluk worden de theeblaadjes in dunne lagen uitgespreid .Dan verwelken ze.(verflensen) en drogen ze. Dan worden de blaadjes gekneusd, waardoor sap vrij komt ,wat essentieel is voor het fermentatieproces.Het fermenteren(oxideren)geeft de thee uiteindelijk zijn geur en smaak.En de kleur. Als de fermentatie genoeg is gevorderd wordt het proces stop gezet. Anders zou er rotting optreden.De blaadjes worden verhit tot ongeveer 90 graden Celsius, waardoor de fermentatie stopt.
De gouden theeregels. --------------------- De theepot voorverwarmen. Kook vers, koud leidingwater(beter is Gezuiverd)in een ketel. De thee in de pot. Voeg het kokende water toe. Laat de thee 3-5 minuten trekken,al naar gelang welke thee u neemt. Het is natuurlijk aan te raden losse blaadjes te nemen.Thee die te lang staat kan sterk worden en daar houdt men vaak niet van. Als de zettijd om is haal de blaadjes er uit.De lekkerste thee zet men in een samowar.(daar later over).
Dat zijn de eerste jonge knoppen van de theeplant en worden binnen de eerste 48 uur geplukt.Wordt in het zonlicht gedroogd.Een zeer kostbare thee. Bevat L-Theanine, een aminozuur dat rustgevend werkt.Antioxidanten zoals catechinen(EGCG) vitamine C. Het aftreksel van de knoppen is lichtgeel.Witte thee is zeldzaam.Cafeinearm, rijk aan vitamine C en polifenol, waarvan de concentraties 3 keer zo hoog zijn dan in andere theeen.
We hebben zwarte thee Witte thee,groene thee en OOLONG thee. Zwarte thee wordt gemaakt van de bladeren van de Camellia sinensis.Bij ons de meest gedronken thee.De zwarte thee krijgt vier behandelingen.: Verflensen, kneuzen, fermenteren en drogen.In een volgend bericht zal ik hier verder op ingaan.
Thee wordt met de hand geplukt. De Fijnpluk:De bladknop aan het topje van de stengel en de 2 blaadjes eronder worden dan geplukt. Dan heb je de Mediumpluk : Ook de bladknop, maar dan met 3 blaadjes eronder. Dan hebben we de Grofpluk: Dan plukt men de bladknop , maar dan met 4 blaadjes.
Thee is een tropische plant Camellia sinensis- Met rose-witte geurige bloesem die in diverse landen groeit. Kan wel 20 meter hoog worden.Maar in de plantages houdt men de struik ongeveer 1 meter hoog.Dan is het wat makkelijker om de blaadjes te plukken. De thee wordt verpakt in kisten of papieren zakken.En worden per schip verhandeld en naar de theepakkers getransporteerd.
Thee komt dus oorspronkelijk uit China. in China zeggen ze CHA En in andere landen zeggen ze CHAI , tea of tee of thee. Het heeft waarschijnlijk te maken met de route die de thee heeft afgelegd. Perzie, Turkije en Rusland kregen thee aan gevoerd via karavanen over land. De Portugezen, de Nederlanders en de Engelsen voerden de thee over zee aan.
Wat het thee drinken betreft, liggen we enorm achter bij de Chinezen.Sinds het begin van de 17e eeuw , toen de Nederlandse koopvaarders uit het verre Oosten de thee aanvoerden in Amsterdam. Na de oprichting van de Verenigde Oost-Indische Compagnie werd thee een steeds feller begeerd produkt.De aanvoer was schaars, omdat de schepen soms wel langer dan 2 jaar onderweg waren. Met als gevolg dat de prijzen heel hoog bleven. In die tijd betaalde men grif 600 gulden voor 1 kilogram thee.Dus meer een drank voor de welgestelden. Toen later de aanvoeren steeds omvangrijker werden daalden de prijzen. Al snel werd Thee een populaire drank.
De oorsprong van het thee drinken moet in China liggen.Het is een legende. De keizer, die regeerde van 2737-2697 voor Christus, was op een dag bezig met het koken van een potje water. Tot zijn verbazing steeg er opeens een heerlijke geur uit de pot op. Nieuwsgierig als hij was, keek hij in de pot met het kokende water en zag dat er wat blaadjes in dreven , die afkomstig waren van de takken waarmee hij het vuurtje stookte. De keizer proefde het vocht en vond het heel lekker. De keizer maakte zijn vonds bekend en sinds die tijd drinkt de Chinees Thee.