Asperges zijn caloriearm; ze tellen slechts 26 kilocalorieèn en 0.2 gram vet per 100 gram. Ze bevatten bijzondere voedingsstoffen als kalium, saponine en het aminozuur asparagine, die een vocht-afdrijvende werking hebben. Daarnaast zijn ze rijk aan de vitamines B,C en E die een heilzame invloed hebben op het immuunsysteem en aan vitamine K die de aanmaak van botten en weefsels ondersteunt.
Bewaren en bereiden Asperges dienen zorgvuldig te worden geschild. De buitenste schil blijft namelijk ondanks het koken hard en elk schilfertje dat achterblijft laat zich proeven.
Leg de asperges op een snijplank en schil ze met een aardappel mesje,dunschiller of speciale aspergeschiller in de richting van het ondereinde terwijl U de kop vasthoudt.
Draai de stengel na elke schilbeweging een beetje. Schil de asperge liever 2x rond dan een stukje vergeten. Snijd vervolgens een stukje van de onderkant 2 cm en leg de geschilde asperges direct in een bak koud water.
Asperges kunnen worden gekookt,gestoomd, roergebakken, gesmoord of gefrituurd. Als basisrecept geldt; kook asperges in lichtgezouten water met een beetje suiker in ca. 10-15 gaar (de juiste kooktijd is afhankelijk van uw persoonlijke smaak en van de dikte van de asperges).
De hoeveelheid asperges hangt af van wat u ermee gaat doen. Per mond een ons of 4.
Ik ben marja, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Maaike.
Ik ben een vrouw en woon in Hoorn--nh. (Nederland) en mijn beroep is Interierverzorgster.
Ik ben geboren op 25/02/1944 en ben nu dus 81 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: ik maak graag 3D kaarten-- ik lees graag--- mijn Computer vindt ik helemaal het einde.