Vanmorgen hebben we de rode en witte wijnen overgeheveld. Het rook heel erg lekker in het wijnhok.We hevelen de wijn van het bezinksel in een andere ballon en laten het dan tot eind maart staan. Eind maart hevelen we weer over en doen dan de vaten naar de wijnkelder slepen.In het wijnhok is het in de zomer veel te warm. Als we zo bezig zijn verheugen we ons alweer op het voorjaar,zodat we weer in de wijngaard kunnen werken.Mijn man is wel al bezig om kalk en mest in de wijngaard te strooien. Het ziet altijd leuk uit die ballonnen met wijn.
Nu zijn alle bladeren van de druivenstokken en is het snoeien begonnen. Het is nogal veel werk,maar nu het nog niet vriest kan dit het beste worden gedaan.Dan is dit tenminste gedaan en kunnen we wachten tot in het voorjaar de knoppen er weer aankomen. De wijn is gelagerd in glazen ballonnen en worden eind van deze maand nog een keer overgeheveld. In maart worden ze voor de laatste keer overgeheveld en in de wijnkelder gezet.Want daar is het 't koelste en kan deze overzomeren.
We hebben vanmorgen de uitgegiste rode en witte wijnen overgeheveld. Het ruikt dan in het wijnhok heel erg lekker vinden wij.We hebben de wijn overgedaan in glazen ballonflessen. We hadden niet veel witte wijn,maar 40 liter.Maar wel 200 liter rode wijn.Ze lageren nu tot eind december en dan worden ze nog een keer overgeheveld.
Het kneuzen en persen van de druiven is altijd heel veel werk. Maar wel heel erg leuk.Want we zijn altijd benieuwd hoeveel liters we overhouden. De witte druiven kneuzen en persen we tegelijk. De blauwe druiven kneuzen we alleen eerst en zetten ze op pulpgisting.Na ongeveer 7 dagen worden deze geperst.Dan hebben ze een hele diepe rode kleur. We hebben het gisten nu achter de rug en beginnen de volgende week aan het overhevelen.