BHV was opgelost vóór Di Rupo het oplostte.
Het probleem BHV was opgelost toen het parlement in 2010 de verkiezingen geldig keurde. En wel hierom: de verkiezingen van 2010 waren volgens de Nederlandstalige en Franstalige voorzitter van het Grondwettelijk Hof ongrondwettelijk omdat de kiessituatie BHV ongrondwettelijk was. Toch werden er verkiezingen gehouden. Na de (ongrondwettelijke) verkiezingen zwoeren de nieuw verkozenen trouw aan de Grondwet en de wetten van het volk. En dus ook aan artikel 53 van de Grondwet dat dit zegt 'Elk besluit wordt bij volstrekte meerderheid genomen (...)' Vervolgens gingen de nieuw verkozenen in de zetel zitten en werd er gestemd of de verkiezingen (die volgens de voorzitters van het Grondwettelijk hof ongrondwettelijk waren) geldig waren of niet. De meerderheid keurde ze geldig, het Vlaams Belang stemde tegen en de N-VA, die nochtans het arrest van het Grondwettelijk Hof in handen had, want (samen met nog enkele andere mensen) het proces opgestart had, onthield zich. Maar, niet onbelangrijk, beide partijen of zowel de NV-A als het Vlaams Belang hadden door trouw te zweren aan artikel 53 zich ertoe verbonden elk besluit dat bij volstrekte meerderheid genomen werd te aanvaarden. En dit is wat er precies gebeurde: de parlementsleden zwoeren trouw aan de Grondwet en keurden dan verkiezingen die ongrondwettelijk waren geldig en zeiden daarmee 'Fuck de grondwet!'.
En dit gebeurde ook: ze losten daarmee het probleem BHV op,
Ik bedoel, wie een ongrondwettelijk situatie geldig verklaard, lost die situatie op. Wie eenmaal ongrondwettelijke verkiezingen (ongrondwettelijk omwille van de situatie BHV) geldig verklaart, schept een precedent en kan dus ook een tweede keer zo'n ongrondwettelijke verkiezingen geldig verklaren. En een derde keer. En een vierde keer.
Het heeft de regering Di Rupo maanden gekost om het probleem BHV 'op te lossen' terwijl het eigenlijk opgelost was toen de verkiezingen door de meerderheid in het parlement geldig werden verklaard. (Ik heb 'op te lossen' tussen aanhalingstekens gezet omdat de N-VA en het Vlaams Belang de oplossing van Di Rupo niet goed vinden of geen oplossing vinden).
Al wie trouw gezworen heeft aan de Grondwet (de Koning, rechters, advocaten,…) hadden in 2010 ofte nadat het ongrondwettelijk verkozen parlement de ongrondwettelijke verkiezingen geldig verklaarde, ontslag moeten nemen of op straat moeten komen tegen deze verkrachting van de Grondwet.
Karl Vandaele
Gaspar Heuvickstraat 31
9700 Oudenaarde.
|