Inhoud blog
  • Hoe gezond of ongezond de 'genezende' plant 'Aloë Vera'?
  • Altijd honger? Hoe los ik dat op?
  • Proficiat!
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Wat zou iedereen moeten weten over honger!
    Altijd honger? Dat heeft een reden… en er is makkelijk iets aan te doen!
    15-04-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe gezond of ongezond de 'genezende' plant 'Aloë Vera'?

    Wijsheid vanuit de oudheid

    Reeds eeuwenlang speelt de Aloë Vera-plant een belangrijke rol in de natuurgeneeskunde. Naar de geneeskrachtige eigenschappen wordt ruim 50 jaar onderzoek verricht. Wetenschappers zijn het er nog niet eens over welke stoffen in de plant precies werkzaam zijn en op welke manier, maar het feit is wel dat Aloë Vera aan een opmerkelijke opmars bezig is.

    6000 jaar geleden ontdekten de Egyptenaren het geheim van deze bijzondere vetplant met dikke puntige bladeren. Cleopatra en Nefertiti gebruikten het sap om hun huid te verzorgen. Er wordt verteld dat ze hun schoonheid hieraan te danken hadden. Uit de medische beschrijvingen in de Papyrus Ebers van ongeveer 1550 v. Chr. blijkt dat de Egyptenaren Aloë Vera (of Aloë Barbadensis) zowel in- als uitwendig gebruikten, o.a. als schoonheidsmiddel en bij balseming. In het oude Egypte kreeg de Aloë plant de naam van: ‘plant van onsterfelijkheid’

    Ook de Grieken waren zeer enthousiast over de kwaliteiten van de plant bij het gebruik voor allerlei in- en uitwendige ongemakken, zoals de Griekse arts Pedanius Dioscorides ook beschreef in het boek: De Matera Medica.

    Later in de Middeleeuwen nam Christoffel Columbus de planten in potten mee over zee en noemde het ‘Apotheek in een pot’. Hij nam de plant aan boord om de wonden van zijn manschappen te behandelen.

    De Maya indianen gaven deze woestijnplant de bijzondere naam: ‘Eeuwige jeugd’.

    De Aloë Vera (of echte Aloë) is kan een zeer warm klimaat trotseren omdat hij maanden zonder water kan. Vandaag de dag is de plant in het Middellands Zeegebied, Azië, India, Zuid-Amerika en Afrika te vinden.

     

    Maar hoe gezond of ongezond is deze ‘wonderplant’ nu?

    Wanneer u een blad afknipt, wacht je best tot er geen geel sap meer vrijkomt. Dit sap is de aloëhars of aloïne. Dit middel wordt van oudsher gebruikt als laxeermiddel. Het sap is zuiverend en licht giftig.

    Aloë Vera is familie van de ui- en knoflookachtigen. Dit kan leiden tot allergische reacties. Je test voor gebruik best uit of je allergisch bent door een beetje op je pols of achter je oor te smeren. Als de stof van de plant of uit een bus heerlijk verfrissend aanvoelt, kan je verder genieten van de weldaad van de gel. Moest je snel irritatie en roodheid opmerken, kan je beter geen Aloë Vera gebruiken. Artsen waarschuwen  voor de gevaren van zelfmedicatie.

     

    Aloë Vera bevat meer dan 200 actieve bestanddelen.

    • Aloë Vera gel (binnenste van het blad) wordt gebruikt als dranken en in schoonheidsproducten.  
    • Vitaminen: De belangrijkste zijn de anti-oxidante vitaminen: vit C en E, beta-caroteen (voorloper van vit A), en daarnaast de B-vitaminen: B1, B2, B3, B6 en B12.
    • Aminozuren: Aloë Vera voorziet in 19 van de 22 aminozuren, waarvan 7 van de 8 die essentieel zijn.
    • Mineralen: Magnesium, zink, koper, chroom, calcium, ijzer, mangaan, fosfor, natrium, kalium.
    • Suikers: In Aloë Vera zit 20% acemannan. Deze suiker behoort tot de polysacchariden die op het immuunsysteem inwerken. Het heeft ook een antiviraal effect.
    • Plantaardige sterolen: doen dienst als middel tegen ontstekingen
    • Enzymen: lipasen en proteasen breken het voedsel af en helpen de spijsvertering bij een goede darmfunctie.

    Door de eeuwenoude ervaring van de natuurgeneeskunde van de Egyptenaren tot de Indianen is men Aloë Vera zowel in- als uitwendig gaan gebruiken.

    Uitwendig gebruik

    Bij huidirritaties: De gel is heilzaam voor de huid en zou de vernieuwing van de huidcellen bevorderen en de huid voeden, daarom gebruikt men de gel bij een normale, droge, gekloven, gevoelige huid of acne.

    Bij milde brandwonden, lichte zonnebrand, eczeem, wratten en insectenbeten verfrist de gel en verzacht de pijn en de jeuk.

    Uit een studie van psoriasis blijkt dat de aandoening niet kan genezen maar wel verbeteren. Hier wordt verder onderzoek verricht.

    Het sap van de Aloë Vera wordt sinds de oudheid gebruikt voor de verzorging van wonden. Het draagt bij tot een snellere wondheling en verminderde littekenvorming.

    Hoofdhuid en haarproblemen: Aloë Vera kan gebruikt worden voor de verzorging van de hoofdhuid en bij de behandeling van roos en abnormale haaruitval.

     

    Inwendig gebruik

    Diabetes type II: men zou bij diabetes het gebruik van Aloë Vera kunnen overwegen daar onderzoeken laten zien dat de gel een bloedsuikerverlagende werking kan hebben. Raadpleeg bij medische kwesties wel altijd uw arts!

    Darmflora: Een goede samenstelling van ons darmflora ligt aan de basis van een goede gezondheid. Door het gebruik van antibiotica, geneesmiddelen, door een levenswijze met veel stress of verkeerde voeding kan de darmwerking verminderen. Het gebruik van Aloë Vera kan een gunstige invloed hebben op de samenstelling van het darmflora.

    Constipatie: de aloïne = de gele hars van de Aloë Vera wordt al eeuwenlang gebruikt als krachtig, oraal laxeermiddel.

     

    De laatste decennia wordt Aloë Vera ook verwerkt in voedingssupplementen en/of cosmeticaproducten. Om de wildgroei aan Aloë Vera-producten tegen te gaan, heeft de ‘International Aloe Science Council’ een soort kwaliteitslabel ontwikkeld. Deze non-profit organisatie verricht al meer dan twintig jaar onderzoek naar de helende eigenschappen van Aloë Vera. Ze controleert plantages en fabrikanten van Aloë Vera-producten. De producten vermeld op www.iasc.org zouden betrouwbare producten moeten zijn. Dit garandeert evenwel niet dat je dan ook een 100% natuurlijk product koopt. Lees dus altijd eerst aandachtig de verpakking.





    15-04-2016 om 11:04 geschreven door birgitmuna

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    04-04-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Altijd honger? Hoe los ik dat op?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ken je het gevoel van altijd trek hebben?

    Heb je de indruk dat je een grotere maag hebt dan iemand anders? Zit dat in je genen?

    Misschien lukt het nog om je overdag op het werk nog wat in te houden en ben je ’s avonds onverzadigbaar. Een koekje, een cracker, wat olijfjes, een stukje kaas, voor de gezondheid nog een stukje fruit.

    Of ligt er in het ziekenhuis, de school of het bedrijf waar je werkt altijd wel wat lekkers? Lieve collega’s die trakteren, pralines bij overvloed, frietjes of een broodje op vrijdag… . Er wordt misschien zelfs verwacht dat je netjes mee doet. Samen snoepen is dan ook erg gezellig, dan hoeft niemand zich schuldig te voelen.

    Het gekke is dat, indien je deze ‘hongertjes’ opvult met geknabbel, je trek er niet minder door wordt. Integendeel! Je krijgt steeds meer trek en minder energie. Voor je het weet heeft het hongervirus je te pakken.

    En dan stel ik me de vraag… wat is het ergste? Een stap zetten om je gewoonte aan te passen of in de spiraal van meer trek en minder energie meegesleurd worden?
     

    De impuls om meer en meer te eten is van levensbelang!

    Een heel belangrijke vraag is: Waarvoor dient die impuls om te snoepen en graag lekker veel te eten?

    Als we even de tijd terugdraaien en teruggaan naar de natuur, zien we dat mens en dier ontworpen zijn om steeds meer te kunnen eten. De oermensen hadden snel door dat, wanneer het fruit aan de bomen rijp was, ze snel moesten zijn of het fruit rotte weg. Ze konden de oogst immers niet lang bewaren. Het enige wat ze konden doen was de oogst zo snel mogelijk opeten.

    Natuurlijk verzwaarden de mensen in de zomer erg. De vetreserve die ze in de vorm van een dikke buik en billen aanlegden, smolt terug weg in de wintermaanden als er heel wat minder eten te vinden was.

    Stel dat de holbewoner in die barre tijden een sappig konijn zag voorbij lopen en dwaas en vertederend lachte naar dat schattige diertje. Hoe zou zijn hongerige kind dan nadien naar hem gekeken hebben?

    Dus recht springen en het konijn vliegensvlug vangen was de boodschap!

    Het is (was) van levensbelang om naar onze impulsen te luisteren als er eten voorhanden is. Reageren op klein en groot wild hoort bij deze impuls. Zorgen dat je zo snel mogelijk en zo veel mogelijk eet bij overvloed dat is een andere kant van deze overlevingsimpuls.

    Nu je deze levensreddende impuls begrijpt, zie je misschien ook dat ons makkelijke Westerse leven niet zo makkelijk is. Er is altijd eten voor handen.

     
    De kast en koelkast vol met lekkers kunnen heel aantrekkelijk zijn!

    Steeds de impuls tot eten volgen is echt geen goed idee. Als je blijft ‘jagen’ op eten, kom je niet echt tot rust, je ontspant moeilijk alsof je ‘gejaagd’ blijft. Je krijgt zelfs de neiging om steeds meer te willen eten.

    Daarom vind je hieronder tips om bewuster met je eten en je impulsen om te gaan.
     

    • Gezondere keuzes van snacks, zoals fruit en een kom soep komen je rust net wel ten goede. Je kikkert er echt van op in plaats dat je je even opgepept voelt zoals bij een reep chocolade.
    • Gun je jezelf wat tijd, rust in je hoofd en eventueel wat quality time met je partner? Dan kan je beter de tv en computer tijdig afzetten en gezellig je bed in duiken.
    • Een dagelijkse wandeling van 30 minuten blijkt erg eetlustremmend, gezond voor je hart, het verlaagt je bloeddruk en cholesterolgehalte. Bovendien is het een natuurlijke boost voor een goed humeur. Wandelen is een belangrijk ‘medicijn’ tegen stress, ouderdomsdiabetes, osteoporose, dementie.
    • Voldoende water of kruidenthee drinken – min 1,5 liter per dag – zorgt ervoor dat je goed gehydrateerd bent. Twee glazen lauw water op nuchtere maag laten je maag en darmen veel beter werken. En ‘snoepgoesting’ verdwijnt aanzienlijk als je voldoende gedronken hebt. Milde uitdroging lijkt soms op honger, terwijl je lichaam eigenlijk vocht nodig heeft.
    • Fruitsap, koffie, thee en alcohol drogen ons net verder uit. Waarom denk je dat ze in Italië een glas water bij een expresso geven? Juist! Ter hydratatie.
    • Nog een kleine gewoonte is simpelweg trager eten! Door je in te beelden dat je in het fijnste restaurant zit en ongelofelijk geniet van je gezonde eten – ook al maakte je het zelf – werkt je vertering en je verzadigingsgevoel veel beter. Je voelt je aangenaam gevuld na de maaltijd en kan op tijd stoppen met eten.
    • Zorg best ook voor verzadigend eten op je bord: volkorengranen, veel groenten, fruit, een aardappel en een stukje vlees, vis of vervanger. Alles wat je herkent uit de natuur is ok, versterkend en vullend. Sterk geraffineerde en industriële voedingsmiddelen stimuleren de honger veel meer. Zeg nu zelf wat heb je als fabrikant het liefste? Dat je je goed gevuld voelt of dat je snel nog een doos cornflakes of donuts koopt?

     
    Moet iedereen nu op dieet?

    Neen, als je alles tegelijk aanpakt komt de lat vaak zo hoog te liggen dat je snel het gevoel krijgt ‘op dieet’ te zijn. Kies gewoon één of twee punten die je haalbaar vindt. Door deze nieuwe gewoonte bewust in je dagelijkse routine te zetten, merk je snel de gezondheidsvoordelen en veel meer innerlijke rust.

    Zo stijgt de gezonde goesting om een tijdje later een volgende nieuwe, goede gewoonte in te voeren en daardoor gezonde controle op je eetpatroon te krijgen.
    Dus! Waar wacht je nog op?
     
    Door Birgit Gilis (MUNA)

    04-04-2016 om 15:37 geschreven door birgitmuna

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Tags:Altijd honger? Dat heeft een reden en er is makkelijk iets aan te doen!
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
    Proficiat!

    Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

    Met vriendelijke groeten,
    SeniorenNet-team

    04-04-2016 om 15:17 geschreven door

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Over mijzelf
    Ik ben Birgit Gilis, en gebruik soms ook wel de schuilnaam birgitmuna.
    Ik ben een vrouw en woon in heusden-zolder (België) en mijn beroep is Voedingsdeskundige - diëtiste.
    Ik ben geboren op 26/03/1974 en ben nu dus 50 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Voeding, gezondheid en stressbeheersing.
    Na mijn studies als voedingsdeskundige – diëtiste schoolde ik me bij in de richting stressbeheersing. Ik begeleid mensen op individuele basis en in groep om op een zo natuurlijk mogelijke manier te leven in het drukke Westen. Jezelf graag zien e
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!