NIEUW: Blog reclamevrij maken?

Ik schrijf hier over allerlei dingen. Dat kunnen interessante schrijfsels zijn, maar ook vrije meningsuitingen die over van alles kunnen gaan. Bezoekers kunnen er desgewenst op reageren.

We zijn de 08de week van 2018

free hits

Springkasteel huren? Woon je in de provincie Antwerpen? Klik dan op bovenstaande button om op de website te gaan kijken. Daar vind je alle info. Reserveer tijdig wanneer je een springkasteel wil huren.

Als er hoop is

Als er hoop is:
voor deze wereld, dan ligt die in kleine gebaren van menselijke vriendelijkheid.

bedankt voor je vriendschap

Op het pad der vriendschap bloeien de mooiste bloemen. Ze heten verdraagzaamheid, eerlijkheid, hulpvaardigheid en vertrouwen.

Gedachten

Waak over je gedachten,
ze worden je daden,
waak over je daden,
ze worden je karakter,
waak over je karakter,
het wordt je toekomst.

Als je je geen dwaasheid
kunt herinneren
die je uit liefde hebt gedaan,
dan heb je nooit echt liefgehad.

Muzieknoten

Mensen kun je vergelijken met muzieknoten. Als ze eenmaal op elkaar zijn afgestemd, vormen ze een prachtig orkest.

Archief per maand
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017

  Brabbeliaans

  Op zoek naar een springkasteel voor een feestje, klik dan op de bovenstaande link. Daar vind u alle informatie.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De twaalf gehuchten van Mol: 9 Mol Postel

  Postel

  Het gehucht Postel is vooral bekend dankzij de abdij en de prachtige natuur. Het gigantische gebied met z’n vele ongerepte bossen is als het ware de groene long van de gemeente. Jaarlijks trekt het gehucht duizenden bezoekers. Voor elk is er wat wils. Je kan er de abdij bezoeken, een gezonde boswandeling of fietstocht maken of gewoon op een terrasje genieten van een deugddoende Postel met een schoteltje abdijkaas. De abdij werd tussen 1128 en 1138 opgericht door de Orde van de Norbertijnen. Belangrijke taken in de Middeleeuwen waren de zielzorg, het onthaal van reizigers (kruispunt van grote wegen: Antwerpen – Keulen en Leuven – ’s Hertogenbosch), landbouw en armenzorg. Gastvrijheid was én is het meest typische kenmerk van de abdij.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De twaalf gehuchten van Mol: 8 Mol - Millegem

  Millegem

  Het woord Millegem verwijst naar ‘mille’, lichte aard, fijn stof, zand. Pas met de samenvoeging van Millegem bij Mol in 1818 kregen de gemeentegrenzen hun huidige vorm. Daarvoor behoorde het gehucht tot de heerlijkheid Geel. Het gehucht kende op dat moment een inwonersaantal van 40. De grenzen van het gehucht werden definitief afgebakend toen in 1854 Stokt bij Millegem kwam.

  Sint-Odradamonument in Mol-Millegem.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De twaalf gehuchten van Mol: 7 Heidehuizen

  Heidehuizen

  Pas sinds 1960 hebben de Heidehuizen zich ontwikkeld tot een echt gehucht. Op een klein aantal huizen na, waren de Heidehuizen de eeuwen daarvoor niet meer dan heidevelden waar de bewoners hun vee lieten grazen en zoden en hei uitstaken voor potstal. Deze hei lag ver van de huizen zodat er voor de herders schuilhutten moesten worden gebouwd. De hutten stonden langs de Molderdijk, de Burgerdijk (nu de Borgerhoutsendijk) en het moeilijk begaanbare Heipad.

  Geen afbeellding beschikbaar.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De twaalf gehuchten van Mol - 6. Mol - Gompel

  Gompel

  Volgens geschiedschrijver Adolf Reydams is Gompel het oudste gedeelte van de gemeente. Al in de vroege Middeleeuwen verbond een brede zandweg de Frankische hoeve van Gompel met het centrum en Ezaart. De ontwikkeling van het gehucht startte vooral met de komst van het glasfabriek langs het kanaal, na de Eerste Wereldoorlog. In 1930 uitte die groei zich in de bouw van de Onze-Lieve-Vrouwkerk. Naast de kerk staat een grot met stukken glas uit de fabriek.


  De grot naast de kerk.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De twaalf gehuchten van Mol: 5 Mol - Ginderbuiten

  Ginderbuiten

  De naam Ginderbuiten is afgeleid van de ‘Buitenhijde’, waar het gehucht tegen aanleunde. Ginderbuiten slingerde zich S-vormig richting Lommel. Vanaf de Middeleeuwen was een belangrijke activiteit van de inwoners het ontginnen en vergraven van de heide.
  Tussen het Netedal in het zuiden en de heide in het oosten kreeg het gehucht in de late Middeleeuwen een eigen bestuur en een kapel (hoek Brandstraat – Kapellestraat).
  Ook de wolverwerking thuis nam toe. De beroemdste kermis uit de omtrek was Ginderbuiten kermis. Vanaf 1878 werd het gehucht in twee gehakt door de spoorweg. 
  Door de komst van de glasfabriek in Gompel, tijdens de industrialisering groeide Ginderbuiten uit tot een van de dichtst bevolkte centrumwijken.  Parochiekerk van Mol - Ginderbuiten.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De twaalf gehuchten van Mol: 4 Mol - Ezaart

  Ezaart

  De naam Ezaart, vroeger Esaert, wordt gevormd door twee delen. Het eerste deel betekent ‘hees, heester, struikgewas’. Het tweede deel staat voor ‘aard’, gemeenschappelijk gebruikte grond. Samengevoegd betekent Ezaart ‘een plaats met kreupelhout’. Het dorp is vooral bekend voor zijn windmolen, de enige die nog werkt in de gemeente.

  De in 1984 gerestaureerde molen dateert oorspronkelijk van 1856. Andere blikvanger is het oude kapelletje van ‘Onze Lieve Vrouw in Nood’ langs de baan naar Geel. Het kapelletje werd in 1511 gebouwd. Medebeschermd door de lindebomen werd het kapelletje vroeger door reizigers gebruikt als schuilplaats.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De twaalf gehuchten van Mol: 3 Mol-Donk

  Donk

  De naam ‘Donk’ is al zeer oud en betekent ‘opduiking uit een moeras’. De kern van de parochie is de kerk van Sint Antonius, gebouwd in 1949. Donk is vooral bekend als industriewijk.

  Getuigen daarvan zijn de gezellige arbeidershuisjes langs de Emiel Bequartlaan. De industrie in Donk waren de witzandgroeven. In 1911 kwam de betonfabriek Johns-Manville. Vanaf 1928 startte de fabriek met de productie van asbest. De uiteindelijke firma Balmatt is al enkele jaren failliet. Naast de betonfabriek kwam in 1922 flessenfabriek Verlica. Zeven jaar later verrees de elektriciteitscentrale Ebes met z’n typische koeltoren, die sindsdien de streek voorziet van elektriciteit. Na de oorlog kwam het Studiecentrum voor Kernenergie, ‘de Atoom’ in de volksmond. Met de komst van andere nucleaire bedrijven heeft het SCK zijn stempel op Donk gedrukt.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De twaalf gehuchten van Mol: 2 Het Centrum

  Centrum

  Het centrumgebied heeft zich ontwikkeld juist ten noorden van de Molse Nete op een oost-westelijke georiënteerde zandrug. Deze lintvormige nederzetting kende aanvankelijk twee polen, de Markt en het Laar. Tot de 19de eeuw was het Laar een grote open vlakte met grasbegroeiing en lommerrijke aanplantingen. Het gebied was opgedeeld in verschillende deelruimten en werd gebruikt als gemeenschappelijke meerplaats voor het drenken van vee. De bouw van het station in de 19 de eeuw heeft er voor gezorgd dat het centrum zich verder noordelijk heeft ontwikkeld. Het centrum is centraal gelegen in de gemeente. Het is het dichtstbevolkte gebied in de gemeente. Dankzij de wekelijkse markt, de vele winkels, cafés en restaurants, het ziekenhuis, de gemeentediensten, het treinstation en de middelbare scholen is Mol-Centrum een echte verzamelplaats voor de inwoners van de verschillende gehuchten.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De twaalf gehuchten in Mol - 1 Achterbos

  Achterbos in Mol

  De naam Achterbos komt letterlijk van achter de bossen. Het gehucht is vooral bekend als de woonplaats van schilder Jakob Smits.

  Andere blikvanger is de kruisweg met de 15 kapelletjes. Tussen de dennenbossen beelden 14 kleine bakstenen kapellen de lijdensgang van Jezus uit, een 15de grote kapel werd later gebouwd. Patroonheilige van Achterbos is de Heilige Apollonia. Al in de 17de eeuw was Achterbos een bedevaartsoord. Gelovigen kwamen bij de kapel van Apollonia bidden om verlost te worden van hun helse tandpijn. De huidige Sint-Apolloniakerk dateert van 1939.

  De bosrijke omgeving van de 15 Kapellekens inspireerde ooit de hele schildersschool rond Jakob Smits en Dirk Baksteen. De 15 Kapellekens is een openluchtkruisweg

  Veertien uniforme kapellen zijn er in 1815 gebouwd. De grootste kapel dateert al uit de 18de eeuw. In 2004 werden de kruisweg en de kapellen grondig gerestaureerd. Sindsdien is de site ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De vernieuwde kruisweg werd plechtig ingehuldigd met een groots dorpsfeest. De site van de 15 Kapellekens is de ideale stop tijdens een fietstocht door de streek. Het bekende fietsknooppuntennetwerk passeert er trouwens.

   


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. TIP: Kruidentuin

  KRUIDENTUIN.

  Je kruidentuin kan deze maand al eens uit zijn voegen barsten. Kruiden te over en wat doe je daar allemaal mee?

  In een gerecht volstaat een plukje. Je kunt kruidenolie of kruidenazijn maken en je kunt kruiden ook drogen. Hang takken rozemarijn, salie, tijm of bonenkruid in bossen ondetsteboven op een droge plek in je huis (zolder is meestal een goed idee). Als de kruiden droog zijn, bewaar je ze op een droge donkere plek. Maak met je gedroogde kruiden een eigen theemelange of kruidenzout (gedroogde kruiden vermalen en mengen met zeezout). Zo geniet je het hele jaar door van je kruidentuin. 


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Voedingswaarden zijn belangrijk

  De voedingswaarde van ons moderne wijze geproduceerde voedsel, is er niet bepaald op vooruitgegaan. Toch is het van groot belang dat we voldoende mineralen en sporenelementen binnenkrijgen, want die zijn noodzakelijk voor de opname van vitaminen in ons lichaam en het goed functioneren van onze spieren en zenuwen.
  Zeewier (een rijke bron van plantaardige eiwiten, vitaminen, mineralen, sporenelementen en ballaststoffen) kan daarom beschouwd worden als een gezonde aanvulling in ons menu.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Ooglapje

  OOGLAPJE.

  Als we het over een piraat hebben, dan stellen we ons die meestal voor als een man met een lapje voor een van zijn ogen. Waarschijnlijk waren er wel piraten die een lapje voor een verloren oog droegen, maar de echte reden waarom piraten een ooglap droegen, was gebrek aan licht. Toen er nog geen kunstlicht bestond, kon het immers vrij donker zijn op een schip. Wanneer piraten een donker schip binnendrongen, moesten hun ogen even wennen aan de duisternis en waren ze dus in het nadeel tenopzichte van de scheepslui die zich op het schip bevonden. Ze droegen dus een lap voor één oog om dat dat alvast te laten wennen aan de duisternis. Bij het binnentreden in een onverlichte scheepsruimte, hoefden ze dan enkel dat lapje van oog te verwisselen en konden ze meteen beter zien. 


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Bedankt voor je vriendschap

  Echte vrienden zijn er altijd voor je en ze steunen je ook altijd. Echte vrienden houden van je zoals je bent en leven met je mee. Ze wensen je het beste en zijn niet jaloers. Ze weten wat je waard bent en laten je niet los, ook al heb je even een 'mindere' dag. Echte vrienden zijn oprecht en niet slechts 'gemaakt' lief. Echte vrienden leer je pas kennen als je iets ergs meemaakt en ze keihard nodig hebt. Echte vrienden moet je koesteren.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Zeewier

  ZEEWIER

  Reeds in de de 16e eeuw werd zeewier door Chinese kruidengeneeskundigen voorgeschreven aan mensen met een gezwollen schildklier. Twee eeuwen later begon men ook in Europa te gebruiken bij behandeling van  schildklierproblemen. Zeewier bevat immers veel jodium dat werkzaam is bij een traagwerkenden schildklier.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Hittegolven die de mens niet kan overleven.

  Hittegolven die de mens niet kan overleven.

  Indiase man wandelt op de uitgedroogde bedding van het meer Ahmad Sar in Ahmedabad, in de Indiase deelstaat Gujarat. © getty.

  Wetenschappers waarschuwen dat de klimaatverandering in zuidelijk Azië voor hittegolven kan zorgen die de mens niet meer kan overleven. De hitte en vochtigheid zouden ervoor zorgen dat mensen sterven aan oververhitting. Noordelijk India, Bangladesh en zuidelijk Pakistan zouden het zwaarst getroffen worden. In die regio wonen anderhalf miljard mensen.

  Recent onderzoek heeft aangetoond dat een combinatie van hoge temperaturen en een hoge vochtigheidsgraad dodelijk kan zijn.

  Natteboltemperatuur
  Die combinatie wordt gemeten aan de hand van de zogenaamde natteboltemperatuur. Dat is de laagste temperatuur die een nat voorwerp, dat zich in een luchtstroom bevindt, krijgt ten gevolge van het verdampen van het aanklevende water. Wanneer de natteboltemperatuur tot 35 graden oploopt, kan het menselijk lichaam zich niet voldoende afkoelen om meer dan enkele uren te overleven.

  In het klimaat dat we vandaag kennen, komt de natteboltemperatuur zelden boven de 31 graden uit. Maar in 2015 werd de grenswaarde bijna bereikt in de Perzische Golf. Dat jaar zorgde de hitte voor naar schatting 3.500 doden in Pakistan en India.

  Grenzen van leefbaarheid
  Het nieuwe onderzoek toont aan dat zonder drastische verlaging van de uitstoot van broeikasgassen, extreme hittegolven zullen zorgen voor natteboltemperaturen tussen 31 en 34,2 graden. "Dat brengt ons op de drempel van de overleefbaarheid, en alles boven de 30 graden is heel ernstig", stelt professor Elfatih Eltahir van het MIT, de auteur van de studie.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Groenten begieten

  GROENTEN BEGIETEN

  Vooral kinderen en onervaren tuiniers begieten hun groenten graag en vaak. Bij ervaren ecologische moestuiniers werkt de compost in de grond als een reusachtige spons, die het water vasthoudt. Ook bedekken ze tussen de groenten hun bodem met grasmaaisel, stro enz... om de verdamping tegen te gaan.
  Dagelijks een beetje water geven maakt je groenten lui: dan blijven hun wortels oppervlakkig. Om de week of om de maand veel water geven doet je groenten diep wortelen en maakt ze sterker.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Als je de massa niet volgt....

  Wie de massa volgt,
  komt niet verder dan de massa.
  Wie zijn eigen weg volgt,
  komt nooit op plaatsen
  waar nog niemand is geweest.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Het menselijk hart

    HET MENSELIJK HART.

  Het menselijk hart heeft vetstof nodig als brandstof, gezonde vetten waliswaar!
  Eten we voldoende gezonde vetten, dan zal ons lichaam 'gevaarlijke' vetten maken uit de suikers die we opnemen.
  In heel wat voorverpakte voedingsmiddelen worden die gezonde vetten vervangen door suikers en snelle koolhydraten, die onze bloedvaten doen dichtslibben. 
  Om dat te voorkomen gebruiken we beter elke dag een portie 'gezonde' vetten, zoals roomboter, olijfolie en kokosolie.

  DRAAG ZORG VOOR JE HART, JE HEBT ER MAAR 1.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De tien geboden van een wielertoerist

   De tien geboden van een wielertoerist

  Bovenal bemin uw fiets,
  doe hem steeds op slot,
  respecteer ook het alcoholverbod,
  't is geen luxe om een helm te dragen,
  en scheer uw benen,
  om uw vrouw te behagen.
  Onderhoud uw uitrusting en fiets piekfijn
  en volg de instructies van de wegkapitein.
  Kak of plas nooit langs de baan of tussen de struiken
  en zeker nooit doping gebruiken!
  Wees in de groep de grootste optimist
  en drink pas na de rit een goede trappist.

  Bron: Roland Mispelaere


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Mooi weer vandaag

  Het is vandaag weer woensdag 19 juli 2017. De week is weer bijna in de helft. Wat vliegt de tijd toch snel voorbij. Het word vandaag ook 29 graden en dat is te mooi weer om de ganse dag aan de computer te zitten. Men spreekt wel van onweer in de namiddag, maar dat zal wel pas tegen vanavond zijn. Ik waag het in ieder geval om deze namiddag te gaan wandelen langs de Nete hier in Mol. Mijn hondjeBoots mag mee en die zal daar niet rouwig om zijn. De hond uitlaten is een wandelingske rond het blokske zoals we hier zeggen en daar heeft die niet veel aan. Dus, zowel ik als de hond zullen genieten van de wandeling om na afloop iets te gaan drinken aan de sporthal. Gelukkig zijn daar dieren toegelaten op het terras. 


  Hallo, de meesten zullen mij zich nog wel herinneren. Is dat niet zo, dan kan je me nu leren kennen. Ik ben Julien uit Mol en ik ga proberen om regelmatig wat op mijn blog te pennen. Breng je me een bezoekje en laat je een berichtje achter, dan kom ik zeker ook eens bij jou langs. Een aangenaam verblijf op mijn blog.


  Om een reactie te plaatsen in mijn gastenboek gebruikt u de toetsen Ctrl+v op je toetsenbord. 


  Kerstawards

  Kersrtawards van bloggers staan lager in deze kolom.

  Ik heb ook weer recent een Facebookpagina. Klik op bovenstaande button.

  Je kan me ook vinden op twitter.


  Contact

  U kan me een mailtje sturen, indien echt nodig. Stuur me a.u.b. geen mails met uitnodigingen om naar powerpoint of filmpjes te kijken. Daar heb ik helaas geen tijd voor. Bedankt voor uw begrip.   Bedankt voor je reactie in mijn gastenboek. Ik kom zo snel mogelijk bij jou langs. Tot dan!


   

  Op de "Stille Pagina" kan je uw medeleven betuigen aan onze overleden bloggers, familieleden van bloggers, maar ook aan andere mensen die op deze pagina een eeuwige rustplaats kregen. Klik op bovenstaand plaatje.  Kerstawards

  Deze awards bliven op mijn blog staat tot na kerstmis. Eind januari 2019 worden ze verwijderd. De awards zijn aanklikbaar.  Nikki  Diana  Eddy  Liliane  Roosje  Christiane


  Claire  Ria  Ella  Brigitte
  Charlotte


  Klaas & Marian  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!