NIEUW: Blog reclamevrij maken?

Ik schrijf hier over allerlei dingen. Dat kunnen interessante schrijfsels zijn, maar ook vrije meningsuitingen die over van alles kunnen gaan. Bezoekers kunnen er desgewenst op reageren.

We zijn de 08de week van 2018

free hits

Springkasteel huren? Woon je in de provincie Antwerpen? Klik dan op bovenstaande button om op de website te gaan kijken. Daar vind je alle info. Reserveer tijdig wanneer je een springkasteel wil huren.

Als er hoop is

Als er hoop is:
voor deze wereld, dan ligt die in kleine gebaren van menselijke vriendelijkheid.

bedankt voor je vriendschap

Op het pad der vriendschap bloeien de mooiste bloemen. Ze heten verdraagzaamheid, eerlijkheid, hulpvaardigheid en vertrouwen.

Gedachten

Waak over je gedachten,
ze worden je daden,
waak over je daden,
ze worden je karakter,
waak over je karakter,
het wordt je toekomst.

Als je je geen dwaasheid
kunt herinneren
die je uit liefde hebt gedaan,
dan heb je nooit echt liefgehad.

Muzieknoten

Mensen kun je vergelijken met muzieknoten. Als ze eenmaal op elkaar zijn afgestemd, vormen ze een prachtig orkest.

Archief per maand
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017

  Brabbeliaans

  Op zoek naar een springkasteel voor een feestje, klik dan op de bovenstaande link. Daar vind u alle informatie.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Benauwende angsten

  Benauwende angsten

  Benauwende angsten besluipen mij uit de verre verten van mijn verleden...
  Onweerstaanbaar hard teisteren, treiteren en striemen zij mijn heden.
  Ik zoek een uitweg, een bevrijding, een eindeloze rust, weg van spot, hoon en pech...
  Ik zoek, ik zoek, maar struikel steeds over dezelfde vragen die medogenloos aan mijn ego knagen.
  Waar is die warme schouder waarop ik mijn vermoeide hoofd te rusten leg?
  Die warme schouder en dat heerlijk sussende woord...
  maar bovenal die beschermende knuffel die toch niemand stoort?

  Knuffel voor iedereen!


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Herfstspin

  Herfstspin

  wielwebspin

  De herfst is het seizoen van de wielwebspinnen. Ze zijn al heel de zomer aan het oefenen om webben te bouwen in de vorm van een wiel. Dat is de meest efficiënte manier om zo weinig mogelijk materiaal toch een groot vangoppervlak te creëren. Hoe beter ze dat doen, hoe meer ze vangen, hoe langer ze overleven om uit te groeien tot volwassen sinnen die zich in de herfst kunnen voortplanten.

  Het mooiste voorbeeld is de kruisspin. Geboren in mei als een klein geel bolletje en in oktober in volle glorie te bewonderen midden in haar web. De kruisspin is alomtegenwoordig, zo lijkt wel. Tot je eens dichter gaat kijken (voor de durvers!.

  En kijk: op verschillende van die spinnen staat helemaal geen kruis op de rug en is dat daar een stemvork om het kopborststuk? De voorste pootparen zijn relatief langer en dat web hangt zo'n beetje schuin. We hebben te maken met de meest algemene onbekend spin: de herfstspin. De naam is zo gekozen omdat een heel verwante soort, de lentewielwebspin, vroeger in het jaar volwassen is. Tricky: hoewel de hefstspin een wielvormig web heeft, behoort ze tot de familie van de strekspinnen. Dat zie je wanneer ze zich aan de rand van haar web tegen een takje uitstrekt en zo bijna onzichtbaar wordt.

  Het liefdesleven van herfstspinnen is uitvoerig beschreven. Kort samengevat komt het hier op neer. Het mannetje komt om bezoek in het web van het vrouwtje, eet vaak een hapje mee, pakt haar in met zijn charmes en wat spinrag en na de nodige plichtplegingen gaan ze als vriende uiteen. Hij trekt wellicht naar het web van een ander vrouwtje. Zij bereidt zich voor op Halloween en knutselt eipakjes die ze in de buurt van haar web tegen een blad of takje spint. 

  Je hoeft niet naar afgelegen natuurgebieden te trekken om kennis te maken met de natuur. Je trekt gewoon de achterdeur open en gaat op safari in je eigen tuin. Wie de natuur een handje wil helpen, kan daarmee beginnen in de tuin, hoe klein die ook is. Vogels voeren en beloeren, een nestkast voor wilde bijen of koolmezen, een border vol bloemen voor de vlinders. Misschien vang je wel een glimp op van het intieme leven van de herfstspin.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De twaalf gehuchten van Mol: 12 Mol Wezel

  Wezel

  De naam Wezel is afkomstig van ‘Weselloe’. Dit betekent ‘bos met stukken weiland’, afkomstig van wese (= weide) en lo (=bos). Het gehucht kwam pas tot bloei, nadat de lood- en zinkfabriek Vieille Montange, nu Nyrstar, in 1889 werd opgericht. Wezel kreeg tien jaar later zijn erkenning als parochie. In 1906 werd de oude noodkapel afgebroken en kwam er langs de Sint-Jozeflaan een heuse kerk in de plaats.

  Sint-Jozefkerk van Mol-Wezel

  Dit waren dan achtereenvolgens de twaalf gehuchten van Mol. Kleine uitleg over ieder gehucht met een afbeelding van bekende en oude gebouwen. Het hoofdstuk Molse gehuchten is hierbij afgerond. 


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De twaalf gehuchten van Mol: 11 Mol Sluis

  Sluis

  Sluis is één van de oudste gehuchten van de gemeente. Bovendien heeft Sluis het langst zijn landelijke stempel bewaard. Verschillende grote boerderijen waren er gevestigd. De naam van het gehucht verwijst naar de sluizen op de plaatselijke waterlopen waarmee de beemden bewaterd werden. Op de grens met buurgehucht Donk liggen de bekende zandputten waar vanaf 1845 wit zand gewonnen wordt. Door de zandwinning zijn in Sluis verschillende grote waterputten ontstaan. Deze gaven op hun beurt de mogelijkheid tot waterrecreatie. Daarnaast is Sluis de thuishaven van het Jakob Smitsmuseum.

  Jacobs Smitsmuseum van Mol-Sluis. 


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De twaalf gehuchten van Mol: 10 Mol Rauw

  Rauw.

  Puur aardrijkskundig bekeken, maakt het gehucht Rauw eerder deel uit van Lommel of Balen. Toch bestaat er geen twijfel: de inwoners voelen zich op en top Mollenaar.
  De parochie werd gesticht in 1889. Sindsdien is er door de wat afgezonderde ligging een sterk gemeenschapsgevoel gegroeid. Rauw is vooral gekend omwille van zijn kanalen en meren. Maar liefst een zesde van de oppervlakte van Rauw bestaat uit water. Die meren zorgen er voor dat jaarlijks duizenden toeristen Rauw uitkiezen als hun vakantiebestemming. Overnachten kan in het recreatiepark Sunparks Kempense Meren of in camping Zilverstrand.
  Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte Rauw bekend omwille van de ‘spriet’. Bij het verbreden en verdiepen van het Maas-Scheldekanaal in 1928 haalden de baggerboten kastanjebruine brokken hout boven. Al snel werd deze goedkope brandstof door de inwoners opgehaald met kruiwagens. Vooral tijdens de eerste barre oorlogswinter, toen de steenkolen gerantsoeneerd werden, was het spriet enorm populair.

  Kempische golfclub van Mol rauw


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De twaalf gehuchten van Mol: 9 Mol Postel

  Postel

  Het gehucht Postel is vooral bekend dankzij de abdij en de prachtige natuur. Het gigantische gebied met z’n vele ongerepte bossen is als het ware de groene long van de gemeente. Jaarlijks trekt het gehucht duizenden bezoekers. Voor elk is er wat wils. Je kan er de abdij bezoeken, een gezonde boswandeling of fietstocht maken of gewoon op een terrasje genieten van een deugddoende Postel met een schoteltje abdijkaas. De abdij werd tussen 1128 en 1138 opgericht door de Orde van de Norbertijnen. Belangrijke taken in de Middeleeuwen waren de zielzorg, het onthaal van reizigers (kruispunt van grote wegen: Antwerpen – Keulen en Leuven – ’s Hertogenbosch), landbouw en armenzorg. Gastvrijheid was én is het meest typische kenmerk van de abdij.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De twaalf gehuchten van Mol: 8 Mol - Millegem

  Millegem

  Het woord Millegem verwijst naar ‘mille’, lichte aard, fijn stof, zand. Pas met de samenvoeging van Millegem bij Mol in 1818 kregen de gemeentegrenzen hun huidige vorm. Daarvoor behoorde het gehucht tot de heerlijkheid Geel. Het gehucht kende op dat moment een inwonersaantal van 40. De grenzen van het gehucht werden definitief afgebakend toen in 1854 Stokt bij Millegem kwam.

  Sint-Odradamonument in Mol-Millegem.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De twaalf gehuchten van Mol: 7 Heidehuizen

  Heidehuizen

  Pas sinds 1960 hebben de Heidehuizen zich ontwikkeld tot een echt gehucht. Op een klein aantal huizen na, waren de Heidehuizen de eeuwen daarvoor niet meer dan heidevelden waar de bewoners hun vee lieten grazen en zoden en hei uitstaken voor potstal. Deze hei lag ver van de huizen zodat er voor de herders schuilhutten moesten worden gebouwd. De hutten stonden langs de Molderdijk, de Burgerdijk (nu de Borgerhoutsendijk) en het moeilijk begaanbare Heipad.

  Geen afbeellding beschikbaar.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De twaalf gehuchten van Mol - 6. Mol - Gompel

  Gompel

  Volgens geschiedschrijver Adolf Reydams is Gompel het oudste gedeelte van de gemeente. Al in de vroege Middeleeuwen verbond een brede zandweg de Frankische hoeve van Gompel met het centrum en Ezaart. De ontwikkeling van het gehucht startte vooral met de komst van het glasfabriek langs het kanaal, na de Eerste Wereldoorlog. In 1930 uitte die groei zich in de bouw van de Onze-Lieve-Vrouwkerk. Naast de kerk staat een grot met stukken glas uit de fabriek.


  De grot naast de kerk.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De twaalf gehuchten van Mol: 5 Mol - Ginderbuiten

  Ginderbuiten

  De naam Ginderbuiten is afgeleid van de ‘Buitenhijde’, waar het gehucht tegen aanleunde. Ginderbuiten slingerde zich S-vormig richting Lommel. Vanaf de Middeleeuwen was een belangrijke activiteit van de inwoners het ontginnen en vergraven van de heide.
  Tussen het Netedal in het zuiden en de heide in het oosten kreeg het gehucht in de late Middeleeuwen een eigen bestuur en een kapel (hoek Brandstraat – Kapellestraat).
  Ook de wolverwerking thuis nam toe. De beroemdste kermis uit de omtrek was Ginderbuiten kermis. Vanaf 1878 werd het gehucht in twee gehakt door de spoorweg. 
  Door de komst van de glasfabriek in Gompel, tijdens de industrialisering groeide Ginderbuiten uit tot een van de dichtst bevolkte centrumwijken.  Parochiekerk van Mol - Ginderbuiten.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De twaalf gehuchten van Mol: 4 Mol - Ezaart

  Ezaart

  De naam Ezaart, vroeger Esaert, wordt gevormd door twee delen. Het eerste deel betekent ‘hees, heester, struikgewas’. Het tweede deel staat voor ‘aard’, gemeenschappelijk gebruikte grond. Samengevoegd betekent Ezaart ‘een plaats met kreupelhout’. Het dorp is vooral bekend voor zijn windmolen, de enige die nog werkt in de gemeente.

  De in 1984 gerestaureerde molen dateert oorspronkelijk van 1856. Andere blikvanger is het oude kapelletje van ‘Onze Lieve Vrouw in Nood’ langs de baan naar Geel. Het kapelletje werd in 1511 gebouwd. Medebeschermd door de lindebomen werd het kapelletje vroeger door reizigers gebruikt als schuilplaats.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De twaalf gehuchten van Mol: 3 Mol-Donk

  Donk

  De naam ‘Donk’ is al zeer oud en betekent ‘opduiking uit een moeras’. De kern van de parochie is de kerk van Sint Antonius, gebouwd in 1949. Donk is vooral bekend als industriewijk.

  Getuigen daarvan zijn de gezellige arbeidershuisjes langs de Emiel Bequartlaan. De industrie in Donk waren de witzandgroeven. In 1911 kwam de betonfabriek Johns-Manville. Vanaf 1928 startte de fabriek met de productie van asbest. De uiteindelijke firma Balmatt is al enkele jaren failliet. Naast de betonfabriek kwam in 1922 flessenfabriek Verlica. Zeven jaar later verrees de elektriciteitscentrale Ebes met z’n typische koeltoren, die sindsdien de streek voorziet van elektriciteit. Na de oorlog kwam het Studiecentrum voor Kernenergie, ‘de Atoom’ in de volksmond. Met de komst van andere nucleaire bedrijven heeft het SCK zijn stempel op Donk gedrukt.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. De twaalf gehuchten van Mol: 2 Het Centrum

  Centrum

  Het centrumgebied heeft zich ontwikkeld juist ten noorden van de Molse Nete op een oost-westelijke georiënteerde zandrug. Deze lintvormige nederzetting kende aanvankelijk twee polen, de Markt en het Laar. Tot de 19de eeuw was het Laar een grote open vlakte met grasbegroeiing en lommerrijke aanplantingen. Het gebied was opgedeeld in verschillende deelruimten en werd gebruikt als gemeenschappelijke meerplaats voor het drenken van vee. De bouw van het station in de 19 de eeuw heeft er voor gezorgd dat het centrum zich verder noordelijk heeft ontwikkeld. Het centrum is centraal gelegen in de gemeente. Het is het dichtstbevolkte gebied in de gemeente. Dankzij de wekelijkse markt, de vele winkels, cafés en restaurants, het ziekenhuis, de gemeentediensten, het treinstation en de middelbare scholen is Mol-Centrum een echte verzamelplaats voor de inwoners van de verschillende gehuchten.


  Hallo, de meesten zullen mij zich nog wel herinneren. Is dat niet zo, dan kan je me nu leren kennen. Ik ben Julien uit Mol en ik ga proberen om regelmatig wat op mijn blog te pennen. Breng je me een bezoekje en laat je een berichtje achter, dan kom ik zeker ook eens bij jou langs. Een aangenaam verblijf op mijn blog.


  Om een reactie te plaatsen in mijn gastenboek gebruikt u de toetsen Ctrl+v op je toetsenbord. 


  Kerstawards

  Kersrtawards van bloggers staan lager in deze kolom.

  Ik heb ook weer recent een Facebookpagina. Klik op bovenstaande button.

  Je kan me ook vinden op twitter.


  Contact

  U kan me een mailtje sturen, indien echt nodig. Stuur me a.u.b. geen mails met uitnodigingen om naar powerpoint of filmpjes te kijken. Daar heb ik helaas geen tijd voor. Bedankt voor uw begrip.   Bedankt voor je reactie in mijn gastenboek. Ik kom zo snel mogelijk bij jou langs. Tot dan!


   

  Op de "Stille Pagina" kan je uw medeleven betuigen aan onze overleden bloggers, familieleden van bloggers, maar ook aan andere mensen die op deze pagina een eeuwige rustplaats kregen. Klik op bovenstaand plaatje.  Kerstawards

  Deze awards bliven op mijn blog staat tot na kerstmis. Eind januari 2019 worden ze verwijderd. De awards zijn aanklikbaar.  Nikki  Diana  Eddy  Liliane  Roosje  Christiane


  Claire  Ria  Ella  Brigitte
  Charlotte


  Klaas & Marian  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!