NIEUW: Blog reclamevrij maken?

Ik schrijf hier over allerlei dingen. Dat kunnen interessante schrijfsels zijn, maar ook vrije meningsuitingen die over van alles kunnen gaan. Bezoekers kunnen er desgewenst op reageren.

We zijn de 07de week van 2018

free hits

Springkasteel huren? Woon je in de provincie Antwerpen? Klik dan op bovenstaande button om op de website te gaan kijken. Daar vind je alle info. Reserveer tijdig wanneer je een springkasteel wil huren.

Als er hoop is

Als er hoop is:
voor deze wereld, dan ligt die in kleine gebaren van menselijke vriendelijkheid.

bedankt voor je vriendschap

Op het pad der vriendschap bloeien de mooiste bloemen. Ze heten verdraagzaamheid, eerlijkheid, hulpvaardigheid en vertrouwen.

Gedachten

Waak over je gedachten,
ze worden je daden,
waak over je daden,
ze worden je karakter,
waak over je karakter,
het wordt je toekomst.

Als je je geen dwaasheid
kunt herinneren
die je uit liefde hebt gedaan,
dan heb je nooit echt liefgehad.

Muzieknoten

Mensen kun je vergelijken met muzieknoten. Als ze eenmaal op elkaar zijn afgestemd, vormen ze een prachtig orkest.

Archief per maand
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017

  Brabbeliaans

  Op zoek naar een springkasteel voor een feestje, klik dan op de bovenstaande link. Daar vind u alle informatie.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kaneel

  Kaneel

  Kaneel heeft een ontsmettende, verwermende en krampwerende werking. Vandaar dat het kruid gebruikt wordt bij darmproblemen en verkoudheden. Daarnaast heeft het ook de bloedsuikerspiegel baat bij het regelmatig gebruik van kaneel.

  Kaneel kan toegepast worden in heel wat recepten. 


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grapje

  Een oude Schot is zo ontzettend gierig dat hij zelfs spaarzaam is met woorden. Als hij "ontbijt" roept, dan liggen meteen ook de krant, de post, zijn hoed en zijn jas klaar. Op een morgen roept hij "ziek"!
  Zijn vrouw verwijnt in allerijl. Een uur later is ze terug en vraagt de schot: Waar ben je geweest? Waarop de vrouw zegt: arts gebeld, kist gekocht, grafsteen gekozen, overlijdensbericht gestuurd.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De grote oorlog 14-18

  De Grote oorlog 14-18

  De Grote oorlog zorgde voor een belangrijke vooruitgang in de medische wetenschap. Eén  van de belangrijkste ddorbraken was wellicht de erkenning van het posttraumatisch stresssyndroom, ook wel "SHELLSHOCK" genoemd.
  Psychisch was de oorlog zo waar dat heel wat soldaten wel gek leken te worden. Ze keerden zich in zichzelf, kregen angstaanvallen en verminkten zichzelf.
  De legerkeiding zal zich genoodzaakt maatregelen te treffen. Heel wat soldaten werden ervan beschuldigd te weinig discipline en plichtsgevoel te hebben en werden geëxecuteerd. 
  Toen echter steeds meer soldaten ie symptomen begonnen te vertonen, werd de oorzaak in de psychologie gezocht en gevonden. Jammer dat daarvoor vooraf al soldaten werden doodgeschoten.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Valentijnsdag

  Valentijnsdag

  Jou leven, liefste, is poëzie
  veel méér nog dan de woorden
  waarmee ik, dichter, liefde zing
  en droom in tervergeefs verlangen.

  Jij ademt licht, jij drinkt het sap
  dat bloemen in mij doet ontluiken,
  een droom die soms een aanval waagt
  treft in jouw kracht zijn ondergang.

  Hoe lief is het leven dat je danst
  doorheen het web
  van fijn gesponnen draden
  die  soms mijn dagen strikken
  in de angst
  van niet meer kunnen, bijna falen.

  Maar liefde wint en zaait en oogst
  zelfs waar de stenen zich verzetten,
  de grens vervaagt tussen mij en gij
  en tilt de zwaarte op in lichte stralen.

  Gedicht van: Eke veenbrand


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Carnaval

  Carnaval

  Carnaval bestaat al heel lang. Al in het Oude Egypte en bij de Grieken en Romeinen werd er op het einde van de winter heel uitbundig feestgevierd. De voedselvoorraden waren op en de mensen waren zo blij dat ze de velden eindelijk konden bewerken, dat ze verkleed door de straten liepen om dat te vieren.
  Toen de Frankische Koning Covis zich bekeerde tot het cristendom, moesten zijn onderdanen dat ook doen. De Katholieke kerk wilde niet dat carnaval nog werd gevierd, maar het feest was zo populair dat ze geen andere keus had dan het toch toe te laten, weliswaar met een beperking: de mensen mochten zich met carnaval nog een laatste keer goed laten gaan, maar moesten daarna 40 dagen lang vasten.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Skivakentie -bescherm uw ogen.

  Als de ogen te lang worden blootgesteld aan zonlicht dat weerspiegeld op een sneeuwvlakte, kan er sneeuwblindheid optreden.
  De schadelijke inwerking van uv-stralen, veroorzaakt een ontsteking van het hoornvlies en het bindvlies.
  Draag daarom steeds een goede zonnebril met volledige uv-bescherming. (bv. uv 400-filter).
  Dit is een goeie tip voor mensen met skiplannen. Hierbij ons zullen we geen last hebben van zonlicht op een sneeuwvlakte. Hier hebben we nog maar weinig sneeuw gezien en al evenmin veel zon. 


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Officieel met pensioen

  Eens komt de dag dat we officieel met pensioen kunnen gaan. Heel misschien krijgen we dan van de werkgever een gouden handdruk en als we geluk hebben nog een cadeautje ook, gevolgd met de woorden "gefeliciteerd" en geniet ervan.
  Maar als je wil genieten van je pensioen moet je ook wat centjes hebben. Dat is vaak een probleem. Meestal zijn de pensioenen voor de gewone werkmens te laag en dan komt er van genieten niet veel in huis. De gewone werkman klaagt steen en been over zijn pensioentje. Voor zijn pensioen hard gewerkt en altijd een goed loon gekregen. Dan komt de tijd dat men op pensioen gaat, een tijd waarvan men denkt, nu wordt ik beloond voor mijn harde werken. Maar als men dan loon en pensioen vergelijkt, zit daar toch een hele kloof tussen. Men krijgt niet eens de helft van hetgene men als werknemer verdiende.
  Betaal iedere maand de standaardfacturen van water, electriciteit, mischien ook huishuur, gas en internet, en van het pensioentje blijft er niet veel meer over. We moeten ook nog zorgen dat we met ziekteverzekering in orde blijven en misschien nog wel met andere zaken. Aja, we moeten nog eten ook en we moeten naar de huisarts als we ziek zijn.
  Zij die hoge functie's hebben bij de overheid, het bankwezen, in de regering enz... zullen zeker en vast wel een hoger pensioen hebben dan de gewone werknemer.
  Duidelijk is dat mensen met een laag pensioentje helemaal niet rondkomen, dat mensen met een normaal pensioentje toch de eindjes aan elkaar moeten knopen. PROBEER DAN MAAR EENS TE GENIETEN VAN JE PENSIOEN !
  Er was in de regering sprake om iedereen een volwaardig pensioen te geven van 1500 euro per maand. Als dat een echt zou kunnen doorgaan zou men misschien nog wel kunnen genieten van een leven als gepensioneerde. Maar ondertussen horen we hier maar weinig meer over.  Niet haalbaar zegt men, maar dat is een uitleg als een andere.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom in de olifantenfamilie, Tun Kai!

  Welkom in de olifantenfamilie, Tun Kai!

  Het baby-olifantje van Kai-Mook heeft  in Planckendael haar naam gekregen. Uit de 1.700 suggesties kozen de zes olifantenverzorgers de Indiase naam Tun Kai.

  Tun betekent zaterdag (de dag waarop ze geboren is) en Kai verwijst naar mama Kai-Mook.

  Deze mooie naam werd donderdag, 8 februari 2018, tijdens een traditionele Indiase naamgevingsceremonie in haar oor gefluisterd door de Indiase priester Chandra Kant van de tempel BAPS in Antwerpen. Een bijzonder moment in de olifantentempel van Planckendael. 

  Baby-olifantjes Tun Kai en Suki kregen allebei een prachtige bloemenkrans om hen voorspoed en geluk toe te wensen. Om de olifantenfamilie te beschermen werd fruit gezegend. Fruit dat de olifanten nadien met plezier verorberden. Ook de verzorgers en de toeschouwers in de tempel namen deel aan de ceremonie. Iedereen kreeg een geel-rood bandje om de arm en een stip op het voorhoofd als een teken van bescherming door de Indiaanse god Swaminarayan. Niets staat hun geluk nu nog in de weg!


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tuinvogels herkennen: De Groenling

  Groenling (Chloris chloris)

  De groenling is een dikke, forse zaadeter met een stierennek. Met zijn krachtige snavel kan de vogel gemakkelijk harde zaden kraken.

  Hoe kan je de groenling herkennen?

  • forse vink met mosgroene bovendelen en geelgroene onderdelen
  • dikke kop met grijze wangen en krachtige, kegelvormige snavel
  • in vlucht valt geel op staartzijden en in vleugel op
  • het vrouwtje is doffer, met een bruingetinte en zwak gestreepte rug.

  Wat eet de groenling?

  De groenling eet hoofdzakelijk zaden van kruiden, struiken en bomen. Rozenbottels (van rimpelroos en hondsroos) zijn erg in trek. Op de voedertafel worden vooral zonnebloempitten en ongezouten pindas gegeten. De stevige snavel wordt gebruikt om de zaden te kraken. Dat doen ze op een bijzondere manier: de vogel trilt de zaden in de snavel terwijl hij die ronddraait. Hierdoor komt de vrucht los uit de schil. De vrucht wordt opgegeten, het omhulsel niet.

  Waar leeft de groenling?

  • De groenling is geëvolueerd van een typische bosrandsoort tot een vogel van parken en tuinen. De aanwezigheid van enkele hoge bomen (zangpost) en coniferen (broedplek) zijn van belang. Ook in de omgeving van bomenrijen, houtkanten, boomgaarden kan je groenlingen aantreffen.

  Hoe plant de groenling zich voort?

  Groenlingen maken vaak een nest in het oud nest van een andere soort. Vooral het vrouwtje staat in voor de nestbouw. Het bouwen van een nest duurt doorgaans acht à twaalf dagen. Een legsel bestaat gemiddeld uit vier tot zes eieren. In grote delen van Europa houden groenlingen er twee legsels per jaar op na. Het uitbroeden van de eieren duurt twaalf dagen. Die taak wordt alleen door het vrouwtje uitgevoerd. Het mannetje helpt wel bij het voederen van de jongen. Mannetjes groenling paren vaak met meerdere vrouwtjes in eenzelfde broedseizoen. Eén mannetje kan er uitzonderlijk zelfs vijf vrouwtjes tegelijk op na houden.

  Hoe krijg je de groenling te zien?

  Let vooral op het kanarieachtig gekwetter dat wordt afgewisseld met een rauw, dalend wèèèèèèh. In het broedseizoen zingt de groenling doorgaans na zonsopgang, op zonnige dagen, vanuit een boomtop of soms tijdens een opmerkelijke, vleermuisachtige vlucht (met trage, diepe vleugelslagen). Ook op de voedertafel is de groenling een vaak voorkomende en opvallende verschijning.

  Weetjes over de groenling

  • Vinkachtigen behoorden tot de basisingrediënten van de 17de eeuwse keuken. De groenling vormt hier geen uitzondering op. In het werk van de schilder Frans Snyders (1579 - 1657) - een tijdgenoot en persoonlijke vriend van Rubens, Van Dyck en Jan Brueghel de Oude- komt de soort vaak voor. In de barokschilderkunst was hij de onovertroffen meester in stillevens met dieren en jachtscènes. Een aanzienlijk deel van zijn oeuvre bestaat uit voorstellingen van voorraadkamers met een weelderig aanbod aan wild en groenten. Op 85% van zijn doeken staan dode vinkachtigen, vaak op hoopjes of aan een snoer geregen. Groenling (15%) komt er evenwel minder frequent op voor dan vink (75%), goudvink (63%), putter (40%) en keep (33%).
  • Een vondst in een afvalput uit de 17de of 18de eeuw in de Sint-Pietersabdij bevestigt dat de groenling destijds ook in Gent op tafel kwam. Ten minste tot in de Tweede Wereldoorlog werden vinken regelmatig gegeten. Dit blijkt uit recepten uit Het Spaarzame Kookboek waarin tijdens de oorlogsjaren werd uitgelegd hoe men met weinig geld smakelijk eten kon bereiden. Hierin wordt een braadtijd van 18 minuten voor vinken en leeuweriken opgegeven.
  • Aan de voorkeur voor vlasvelden dankt de groenling de dialectnaam vlasvink, die in heel West-Vlaanderen en het westen van Oost-Vlaanderen gebruikt wordt. Er wordt evenwel minder en minder vlas verbouwd - in 2001 amper nog 1,8% van de landbouwteelten in België - waardoor groenlingen genoodzaakt werden op ander zaad over te schakelen.

  Wat kan jij doen voor de groenling?

  De groenling bezoekt in de winter vaak voedertafels. Met ongezouten pinda’s en zonnebloempitten is de kans groot dat deze forse zaadeter ook op jouw voedertafel zal verschijnen.

  Bron Natuurpunt


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom een Nicknaam gebruiken ?

  Waarom gebruiken vele mensen een nicknaam? Ik weet het eigenlijk niet. De enige reden die ik kan bedenken is dan de echte naam niet mag bekend zijn. Waarom niet? Dat weet ik eveneens niet.
  Ik ga ervan uit dat we allemaal een naam hebben gekregen van onze ouders. Is het dan ook niet logisch dat we onze echte naam gebruiken? Op z'n minst toch onze voornaam. Elkaar aanspreken met de voornaam vind ik ook beter dan een nicknaam. Ik vind het raar dat mensen een nicknaam gebruiken. Bloggers die hun voornaam vermelden op hun blog en toch een nicknaam gebruiken, het klopt niet. Nu kan het wel zijn dat men een nicknaam gebruikt als een soort van troetelnaam. Maar dat denk niet.
  Waarom men een nicknaam gebruikt is voor mij niet zo duidelijk. Als ik de voornaam van bloggers of andere mensen ken, dan zal ik die daarmee ook altijd aanspreken of aanschrijven. We hebben immers een naam gekregen om die ons hele leven mee te dragen en te gebruiken. Wat denkt U ?


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf mythes over de derde leeftijd

  <

  Vijfenzestigplussers maken een steeds groter deel uit van de bevolking, en toch bestaan er nog veel misverstanden over ouder worden. Deze vijf mythes over de derde leeftijd verwijzen we alvast naar de prullenmand. 

  1. Het libido neemt af

  Je hormoonhuishouding verandert met de leeftijd, maar dat betekent niet per se dat je libido ook daalt. Zo neemt de zin in seks bij vrouwen net toe na de menopauze. Dat oudere mensen minder seks hebben, heeft andere oorzaken. Vaak gaat het om bijwerkingen van medicatie of de afwezigheid van een partner. Omdat vrouwen langer leven dan mannen zijn ze op hogere leeftijd vaker weduwe, wat niet meteen de seksuele frequentie vooruit helpt.

  2. Je hersenen takelen af

  Naarmate we ouder worden, werken de neuronen in onze hersenen anders. Oudere mensen worstelen soms met hun geheugen, maar veel hangt af van de omgeving en de mate van fysieke en mentale activiteit. Oudere mensen denken anders, maar hun gedachten zijn daarom niet minder diepgaand, creatief of betekenisvol. Michelangelo ontwierp op zijn 88ste nog ingewikkelde architecturale plannen.

  3. Je wordt conservatiever

  Niet noodzakelijk. Oudere mensen hebben doorgaans iets conservatievere opvattingen dan jongeren, maar dat komt vooral omdat ze zijn opgegroeid in een ander tijdperk. Wat vooruitstrevend was in de jaren dertig van de twintigste eeuw is dat vandaag al lang niet meer. Onderzoek toont aan dat veranderde politieke opvattingen even vaak voorkomen bij jongeren als bij ouderen.

  4. Je wordt ongelukkiger

  Gelukkig klopt dat niet. Uit onderzoek blijkt dat het geluksgevoel een dipje kent tussen je dertigste en je veertigste, maar verder gaat het alleen maar in stijgende lijn. Hou ouder je wordt, hoe meer je de neiging hebt om te focussen op positieve herinneringen en informatie. Je slaagt er doorgaans ook beter in om je gevoelens onder controle te houden.

  5. Je immuunsysteem verzwakt

  Dat klopt grotendeels wel, al zijn er enorme verschillen tussen individuen. Zo wordt de kwaliteit van iemands immuunsysteem grotendeels bepaald door het voedingspatroon. Oudere mensen hebben wel het voordeel dat ze vaak immuun zijn voor bepaalde virussen.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarheid

  Waarheid

  Elke waarheid
  gaat door drie stadia:
  Eerst wardt zij bespot,
  daarna verzet men
  er zich kractig tegen,
  Tenslotte
  wordt zijn geaccepteerd
  als vanzelfsprekend.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom word jij altijd ziek...

  Waarom word jij altijd ziek, en andere mensen niet

  Het is misschien wel herkenbaar: je probeert zo gezond mogelijk te leven, slaapt elke nacht acht uur, eet genoeg fruit en groenten, en toch word je om de haverklap ziek. Keelpijn, griep, verkouden, you name it, you have it. En dat terwijl andere mensen in je omgeving bijna nooit ziek zijn. Hoe komt dat?

  Het korte antwoord: het is mogelijk dat sommige mensen van nature uit een sterker immuunsysteem hebben dan anderen. “Ik heb perfect gezonde patiënten die vijf tot zes keer per jaar verkouden zijn, terwijl anderen met hetzelfde gezondheidsprofiel amper ziek zijn, “Het lijkt niet eerlijk, en dat is het ook niet.”

  Sommige mensen zouden zelfs resistent zijn tegen bepaalde bacteriële en virale infecties. “Volgens immunologen hebben zij een zogenaamd ‘super-immuunsysteem’. De opbouw van hun genen wordt al jarenlang onderzocht door wetenschappers,

  Het menselijk immuunsysteem is dan ook een complex en moeilijk te ontrafelen kluwen. “We weten dat genen een belangrijke rol spelen, maar experts geloven bijvoorbeeld ook dat het immuunsysteem sterker of zwakker kan worden als je jong bent en zelfs nog voor je geboren bent. “Er zijn factoren tijdens de kindertijd en nog daarvoor, die bijdragen aan de ontwikkeling van het immuunsysteem. Zo is er bijvoorbeeld de hypothesis dat hoe vaker je als kind in contact komt met bacteriën en virussen, hoe ‘slimmer’ je immuunsysteem wordt.

  Levensstijl

  Daarbovenop komt natuurlijk dat levensstijl, denk stress, obesitas, alcohol en slechte lichaamshygiëne, wel degelijk je immuunsysteem kan verzwakken waardoor je vaker ziek bent. “Het is niet omdat je je immuunsysteem niet volledig zelf kan controleren, dat je daarom maar elke avond fastfood moet eten en nooit op tijd onder de wol moet kruipen. Bepaalde voedingstoffen uit groenten en fruit zoals vitamine C, ijzer en zink, zijn essentieel voor een gezond immuunsysteem. Ook omega 3, wat je bijvoorbeeld vindt in vette vis zoals zalm, is noodzakelijk om je immuunsysteem te ondersteunen.”

  “Ook voldoende slapen en sporten geeft een boost aan je immuunsysteem, zelfs al lijkt het misschien alsof het niets uithaalt bij jou. Sporten verbetert de bloedcirculatie, waardoor je lichaam automatisch antilichamen aanmaakt die bacteriën tegengaan. Het reduceert ook stress, waardoor je immuunsysteem optimaal kan werken. Tijdens je slaap maakt je lichaam dan weer cytokines aan die je immuunsysteem reguleren en onder andere ontstekingen tegengaan.

  De reden dat jij zo vaak ziek wordt en andere mensen in je omgeving niet, is kortom een combinatie van pech, maar anderzijds toch ook levensstijl. Denk dus vooral niet dat het niet loont om gezond te proberen leven.


  Hallo, de meesten zullen mij zich nog wel herinneren. Is dat niet zo, dan kan je me nu leren kennen. Ik ben Julien uit Mol en ik ga proberen om regelmatig wat op mijn blog te pennen. Breng je me een bezoekje en laat je een berichtje achter, dan kom ik zeker ook eens bij jou langs. Een aangenaam verblijf op mijn blog.


  Om een reactie te plaatsen in mijn gastenboek gebruikt u de toetsen Ctrl+v op je toetsenbord. 


  Kerstawards

  Kersrtawards van bloggers staan lager in deze kolom.

  Ik heb ook weer recent een Facebookpagina. Klik op bovenstaande button.

  Je kan me ook vinden op twitter.


  Contact

  U kan me een mailtje sturen, indien echt nodig. Stuur me a.u.b. geen mails met uitnodigingen om naar powerpoint of filmpjes te kijken. Daar heb ik helaas geen tijd voor. Bedankt voor uw begrip.   Bedankt voor je reactie in mijn gastenboek. Ik kom zo snel mogelijk bij jou langs. Tot dan!


   

  Op de "Stille Pagina" kan je uw medeleven betuigen aan onze overleden bloggers, familieleden van bloggers, maar ook aan andere mensen die op deze pagina een eeuwige rustplaats kregen. Klik op bovenstaand plaatje.  Kerstawards

  Deze awards bliven op mijn blog staat tot na kerstmis. Eind januari 2019 worden ze verwijderd. De awards zijn aanklikbaar.  Nikki  Diana  Eddy  Liliane  Roosje  Christiane


  Claire  Ria  Ella  Brigitte
  Charlotte


  Klaas & Marian  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!