BRIDGECLUB DE ZEVENKAMER HEULE
REGLEMENT VAN INWENDIGE ORDE
Versie MEI 2024
CLUBAANGELEGENHEDEN
- Algemene werkingsprincipes
- Onze bridgeclub is een organisatie binnen het wijkcentrum De Zevenkamer in Heule (Peperstraat 141), en is wekelijks actief op dinsdagnamiddag.
- De leden van de bridgeclub betalen ( normaal in januari) een jaarlijkse bijdrage van € 15 vanaf 1/1/2024. Niet-leden betalen € 1,50 per (occasionele) deelname.
- De club bestaat uit een onbeperkt aantal leden, waaronder het bestuur (zie ook gedetailleerde samenstelling onderaan). Dit bestuur komt in principe minstens 4x per jaar samen.
De Voorzitter van de bridgeclub is Patrick Beyens.
De functie van penningmeester en secretaris wordt ingevuld door Jan Nollens.
Kandidaat-bestuursleden of nieuwe leden dienen zich aan te melden bij de Voorzitter.
Voorzitter wordt ver(her)kozen door de bestuursleden
- Alle beslissingen aangaande de werking van de club worden genomen bij gewone meerderheid van stemmen in het bestuur. Bij gelijkheid van de stemmen pro-contra telt de stem van de Voorzitter dubbel.
- De Voorzitter kan, bij herhaaldelijk onbetamelijk gedrag en/of uitlatingen van een clublid, in samenspraak met of op verzoek van het bestuur, betrokken clublid (tijdelijk of definitief) uit de club verwijderen.
Bij ontbinding van de vereniging kunnen alle overblijvende gelden overgemaakt worden aan een sociaal doel in de regio Kortrijk, aan te duiden door het bestuur.
- Jaarlijkse activiteiten
- Algemene ledenvergadering
- Wordt belegd medio januari.
Bespreking voorstellen vanuit het bestuur of de leden
Toelichting kastoestand
Voorziene activiteiten in het komende jaar
- Maaltijd met partner
Gaat door in februari of maart
Maaltijd in of buiten De Zevenkamer
De kostprijs (leden en partners) wordt bepaald op bestuursvergadering.
- De praktische uitvoeringsmodaliteiten met betrekking tot bovenstaande activiteiten worden vooraf besproken en ten gepaste tijde naar de leden toe verspreid door de Voorzitter.
SPELAANGELEGENHEDEN
- Openingen
- In onze club wordt het standaard ACOL-systeem toegepast.
We openen op 1-niveau vanaf 12 punten (laagste vierkaart eerst (of desgevallend hoogste vijfkaart)). De regel van 20 kan worden toegepast ZIE VERDER !
- Toepassing principe ‘Majeur van 5’ (‘Vijfkaart hoog’) is toegelaten maar dient bij het begin van elke ronde gemeld te worden aan de tegenpartij (met bijkomende vermelding ‘Ruiten van 4’ of ‘Beste mineur’).
- Het openen met 1SA/1ZT (zonder troef) kan wanneer men 15, 16 of 17 punten heeft en een verdeelde kaart (singleton Aas telt niet als verdeelde kaart)
Er wordt nooit 1SA geopend met 18, laat staan 19 punten.
Toepassingen zoals bvb Niemeyer zijn toegelaten (wel alerteren). Idem voor andere conventies zoals ‘Omgekeerde mineur’, Multilandi enz.
- Bovenvermelde principes van een verdeelde kaart zijn uiteraard ook van toepassing bij een 2SA-opening (20, 21 of 22 punten).
- Zwakke 2-openingen worden toegelaten in onze club mits op voorhand voorgelegd wel in principe geen openingskracht eigenlijk preemptief op 2-niveau
- Preëmptieve opening op 3 of 4 niv met (minimaal) zevenkaart en maximaal 10 punten mag
Wanneer men niet opent zal dit eventueel leiden tot” algemene pas”
Regel van 20 toepasselijk
vb 9pt met 5 en een 6-kaart +andere combinaties bvb 10pt+2-vijfkaarten of 11pt en 2-vijfkaarten
- Verloop van het spel - algemene principes
- Er worden 7 rondes van telkens 3 giften gespeeld.
- De eerste spelronde start om 13h45. Voordien worden de tafels klaargezet door de aanwezige bestuursleden en vrijwillige helpers (waarvoor dank).
Na elke ronde wordt er (in casu) gepauzeerd tot iedereen de ronde heeft uitgespeeld vooraleer verder te spelen.
- Aan de leden die normaal steeds aanwezig zijn, wordt gevraagd hun eventuele (uitzonderlijke) afwezigheid voor een bepaalde spelnamiddag vooraf te willen melden aan Patrick of Jan.
- In de eerste ronde worden ALLE kaarten (N-O-Z-W) onderaan op het scorebriefje genoteerd (a priori door de speler in NOORD, kan ook door iemand anders mits onderling akkoord).
- Bij aanvang van elke gift worden de kaarten (door iedereen) geteld. Bij onjuistheden (vb. 12 kaarten in OOST en 14 kaarten in WEST) wordt beroep gedaan op het paar dat de gift de vorige ronde gespeeld heeft (controle aan de hand van het scorebriefje).
- De speler in NOORD is de leider van het spel (verloop van het spel, het juist terugplaatsen van de kaarten in de bakjes, invullen scorebriefjes, …). Nazicht scorebriefjes (altijd) en uitwisselen van de giften (wanneer in relay) gebeurt in principe door de speler in OOST.
- NOORD en ZUID zitten bij voorkeur aan elke tafel in dezelfde richting.
- De kaarthouders blijven ten allen tijde in het midden van de tafel liggen - kaartenverwisselingen moeten er echt definitief uit !
- Vergissingen bij het uitkomen worden als volgt vermeden:
Iedereen telt zijn/haar kaarten bij het begin van elke gift.
De biedingen blijven op tafel liggen tot na de (gedekte) uitkomst.
Na akkoord van de 4 spelers om het spel te beginnen, wordt de uitkomstkaart gedraaid en de dummy ‘blootgelegd’.
Na het maken van een slag wordt het tempo bij het omdraaien van de kaart bepaald door degene die de slag gemaakt heeft; eenmaal de kaart gedekt mag die niet meer bekeken worden eens de volgende slag bezig is.
- Verloop van het spel – deontologische afspraken
- Niemand wijzigt de scorebriefjes, ingevuld door andere paren. Bij twijfel wordt naast de lijn van een andere partij ‘???’ ingevuld. Eventueel wordt het oordeel van de betrokken ‘andere partij’ of van de Voorzitter gevraagd.
- Tijdens het spel wordt een neergelegde kaart niet teruggenomen (eens op tafel blijft op tafel), tenzij de tegenpartij ermee instemt dat ze wordt teruggenomen.
- Vooraleer te bieden moet de speler bij zichzelf beslist hebben uit welk biedkaarten-vakje zijn/haar bod zal komen. Het te lang wachten en/of aarzelend tonen van een bod of paskaart is onethisch. Geboden biedingen worden niet meer teruggenomen (behalve akkoord vanwege de tegenpartij) !
- Tijdens de spelnamiddag wordt gestreefd naar stilte in het spellokaal. Dit geldt uiteraard ook voor eventuele kijkers, zij dienen zich in ieder geval te onthouden van opmerkingen of raadgevingen. Een kijker mag bovendien slechts naar één hand kunnen kijken. Het bestuur is hen dankbaar voor hun stilzwijgen.
- Bij eventueel loochenen van een kaart mag de tegenpartij, buiten de verliesslag(en), ook één strafslag aanrekenen … oftewel komen beide partijen tot een consensus.
- IEDER SPEL WORDT VOLLEDIG UITGESPEELD , ZELFS ALS MEN DENKT ALLE SLAGEN VERDER TE BEHALEN
- Niemand verlaat vroegtijdig de zaal vooraleer hij/zij alle giften gespeeld heeft, tenzij wegens werkelijke overmacht. Gevraagd wordt de spelleider dan ook op de hoogte te brengen van wat er aan de hand is.
- Elke hulp bij het opruimen van de tafels en terug opbergen van het bridgemateriaal (kaartenhouders, tapijten, boxen, …) is meer dan welkom !
- Besluit
Onze bridgeclub is een vriendenkring. Als iedereen zijn beste beentje voorzet om het de medeleden zo aangenaam mogelijk te maken, kan dit alleen maar de hele club ten goede komen ! Een kaartnamiddag is slechts dan geslaagd, wanneer iedereen met een tevreden gevoel terug huiswaarts keert.
1/8/2023
01-01-2023, 00:00
Geschreven door BC7kamer
|