Ik zou u willen vragen om eens naar de website van www.delustigevissers.be te surfen en de petitie te ondertekenen ter bestrijding van de aalscholvers.
Eindelijk heb ik dit jaar nog eens goede kempzaad kunnen bemachtigen dankzij een collega visser. Hij heeft de kemp gekocht bij Van Camp in Boechout en ik moet zeggen dat het al jaren geleden is dat ik grote kemp heb gehad die zo goed kiemt. Hopelijk is de vangst zo goed als mijn kempzaad.
Het is weer een tijdje geleden dat ik nog eens op mijn blog was,maar nu gaan we er weer tegenaan. In de wintermaanden heb ik natuurlijk niet stil gezeten en ben vooral gaan vissen in de jachthaven van Herentals. Ik ben ook een keertje gaan vissen in Hasselt en het is me daar prima bevallen. Maar zoals ieder jaar ben ik nu weer bezig op het kanaal Dessel-Schoten.De grote vangst is er nog niet maar het is natuurlijk nog vroeg in het seizoen. Als iemand een tip heeft waar ik goede kemp kan krijgen mag je altijd een mailtje sturen.
Toen ik een tijdje geleden langs het jaagpad fietste stopte ik bij een visser en zag dat die viste met mais.Persoonlijk heb ik dat nog nooit gedaan omdat ik dacht dat alleen prijskamp vissers er mee viste om brasem te vangen,maar ik stond verwonderd te kijken toen ik zag dat die man er mooie voorns mee vong.Dus weeral iets bij geleerd en ik ga dat natuurlijk ook eens proberen.
Nu de herfst er stilaan aankomt is het ook aangeraden om eens te vissen met tarwe. Klaarmaken van tarwe is vrij eenvoudig,je doet wat tarwe in een thermosfles giet er kokend water op en laat dat ongeveer 4 uur staan,afgieten en het is o.k.
Pagani zijn kleine deegbolletjes,verkrijgbaar in iedere hengelsportzaak,en een goed alternatief als de vis een kemp niet pakt.Meestal gebruik ik pagani in de wintermaanden. Klaarmaken van pagani is vrij simpel,laat wat water koken en voeg er een soeplepel pagani bolletjes aan toe ,laat 4à5 minuten koken en laat ze wat uitlekken. Men kan ook de bolletjes geel maken door aan het kokend water 2 koffie lepels curry poeder toe te voegen.
Omdat kleine kemp meestal beter kiemt dan grote kemp,en ook goedkoper is,kan men de kleine kemp ook zeven.Zelf gebruik ik een zeef met een norm van 4 mm.Als je dan vist met een haakje van 18 of zelfs 16 kan je probleemloos de kemp op het haakje zetten.
Zoals ieder jaar tijdens het bouwverlof is het zalig om te vissen in het kanaal Dessel-Schoten. Omdat er ,op een paar jachten na, geen scheepvaart is kan je er rustig vissen. Maandag had ik een topdag van 41 stuks, allemaal met de kemp natuurlijk,waarbij enkele voorns van 35 cm.Meer moet dat niet zijn,gewoon zalig.
Nu we in de ban zijn van de gele trui van Tom Boonen heb ik nog een weetje namelijk gele kemp. Je gaat als volgt te werk,laat je kemp 36 uur voorweken en breng het water tot tegen het kookpunt, voeg er dan 2 koffielepels curry poeder aan toe en je zal zien dat de kiemen een gele kleur krijgen. Leuk om eens af te wisselen als de vis een zwarte kemp niet pakt.
Wat je zeker eens moet proberen,iets wat ik trouwens altijd doe,is het volgende. Steek enkele nootjes kemp in je mond en kauw deze fijn. voeder het papje op je visstek. Ideaal om de vis op je plaats te houden, wel regelmatig herhalen.
Kempzaad koken is echt niet zo moeilijk,je moet er gewoon wat tijd in steken. Men laat eerst de kemp voorweken,persoonlijk doe ik dat 36 uur. Laat hem gedurende een uur of 4 water opnemen eer je hem onder water duwt. Als ik kemp klaarmaak breng ik het water tegen het kookpunt maar laat het nooit doorkoken om te vermijden dat de kemp plat wordt.Kijk nu regelmatig tot hij voldoende kiemt. Nadien overvloedig afspoelen met koud water.
Om uw viskemp langer te bewaren heb ik nog een truckje. Kook uw viskemp en strooi hem nadien op een tafeltje, neem nu een haardroger en droog uw kemp volledig uit.Zet hem daarna in de vriezer. Op deze manier kan je uw kemp meermaals laten ontdooien en weer invriezen. Proberen maar, het werkt.
Na een dagje vissen stak ik vroeger mijn viskemp in de diepvries,wat waarschijnlijk de meeste doen. Tot ik op een dag zat te vissen en er mij iemand vertelde dat hij zijn kemp pekelde en hem zo gemakkelijk 2 maanden kon bewaren in de ijskast. Natuurlijk heb ik dat ook geprobeerd en inderdaad lukt dat,men gaat als volgt te werk. Kook uw viskemp en zet hem nadien juist onder water ,voeg er 3 à 4 eetlepels zout aan toe en laat dat zo 3 dagen staan,nadien giet u het water eraf en klaar is kees. Het voordeel is dat je de kemp niet meer hoeft te ontdooien en dat hij na een paar keer in de vriezer te hebben gezeten plat wordt. Zeker ook eens proberen .
Zoals u uit de titel kan opmaken ben ik een verwoed kempvisser. Meestal vis ik op het kanaal Dessel-Schoten in de omgeving van Turnhout. Omdat er op dit kanaal niet al te veel scheepvaart is,kan men er ook door de week vrij rustig vissen. Het belangrijkste bij vissen met kempzaad is om regelmatig wat te voederen op je visstek, daarmee bedoel ik regelmatig voederkemp gooien zelfs op dagen dat men niet vist,en je zal zien dat dit lukt. Over de vangsten heb ik dit jaar nog niet te klagen, ook waren er natuurlijk dagen bij dat het wat minder was,maar aantalen ga ik niet geven want u weet dat vissers soms nogal kunnen overdrijven toch had ik een uitschieter van 26 stuks.