Ingrediënten:
2 grote vastkokende aardappels (Nicola / Bildtstar) doorsnee minimaal 10 cm
150 g spruitjes
200 g kastanjechampignons
zout en peper
200 g zachte geitenkaas, verkruimeld
6 el olijfolie
1 el witte balsamico-azijn
1 tl honing
3 takjes bladselderij
Bereiding:
Borstel de aardappels schoon en snijd ze in dunne plakken (minimaal 12 grote plakken). Kook deze in 8 minuten gaar.
Spoel de aardappel plakken af.
Maak de spruitjes en de champignons schoon en snijd ze in plakjes.
Kook de spruitjes in 2 minuten beetgaar.
Verhit 2 el olie in een wok en roerbak hierin de champignons en de spruitjes ca. 3 minuten. Voeg zout en peper toe.
Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
Leg op 4 vuurvaste bordjes / schaaltjes een plak aardappel.
Verdeel daar een lepel groentemix (uit de wok) en een beetje geitenkaas over.
Afdekken met een plak aardappel en geheel herhalen.
Bovenste aardappel ruim bestrooien met de rest van de kaas.
Torentjes onder de grill zetten en kaas in 1-2 minuten laten smelten.
Roer een dressing van de rest van de olie, azijn, honing, zout en peper.
Knip de bladselderij erboven fijn.
Sprenkel de dressing om en over de taartjes.
Direct serveren.
Ik ben er een paar dagen tussenuit geweest, maar nu ben ik weer terug met het recept voor een lekkere quiche. (recept uit een oude libelle)
Ingrediënten: 250 g kleine spruiten 20 g boter 1,5 el bloem 250 ml halfvolle melk 200 g rijst 50 g blokjes ham 1 witte boterham 30 g vers geraspte Parmezaanse kaas vers gemalen zwarte peper
Bereiding: Verwarm de oven voor op 180˚C. Halveer en kook de spruitjes 3-4 minuten. Giet ze af. Smelt de boter en roer de bloem erdoor. Laat samen op een laag vuur 1 minuut zachtjes pruttelen. Pas op dat het mengsel niet te donker wordt. Voeg beetje bij beetje de melk toe en zout en versgemalen zwarte peper naar smaak. Kook op een laag vuur tot de saus bindt. Vet een lage taartvorm in met de olijfolie. Druk de gekookte rijs in de bodem van de vorm. Verdeel de spruitjes en de blokjes ham over de rijst. Schep de saus erover. Meng het kruim van de witte boterham (zonder korst) met de geraspte Parmezaanse kaas en strooi dit over de schotel. Zet de schotel 20 minuten in de oven of tot de bovenkant goudbruin is.
Ingrediënten: 500 gram spruitjes 1 ui 3 eieren 100 ml water nootmuskaat
Bereiding: Pel de buitenste blaadjes van de spruitjes en snijd een plakje van de onderkant van het stronkje Kerf de stronkjes in met een scherp mesje Kook de spruitjes in ruim water, met de in ringen gesneden ui en wat zout, in 10-15 minuten gaar Oven voorverwarmen op 160° C De spruitjes afgieten; Enkele spruitjes achterhouden Pureer de rest van de spruitjes samen met de ui, de eieren en het water in de keukenmachine Op smaak maken met ruim nootmuskaat Een kleine (cake)vorm bekleden met bakpapier De puree erin scheppen, de achtergehouden spruitjes erin verdelen, en afdekken met aluminiumfolie In 35-40 minuten in het midden van de oven laten bakken De mousse is gaar wanneer een ingestoken breinaald er schoon uitkomt De folie verwijderen en de mousse op een bord of schaal storten
Ik hou van stoemp en heb vanmiddag "Spruitjes stoemp" gemaakt, een recept uit het boekje "Stoemp" van Albert Verdeyen.
Ingrediënten:
3 grote aardappelen (ik gebruik bintjes)
750 gr spruitjes
1 (rode) ui 250ml (soja)room
100gr boter
peper, zout en nootmuskaat
peterselie
Bereiding:
Schil de aardappelen, was ze, snij ze in stukken en kook ze in een ruime pan met gezouten water. Als de aardappelen gaar zijn, het kookvocht afgieten en de
aardappelen pureren. Geen kruiden, vetstof, eieren en melk bijdoen ! We
maken geen puree.
Ondertussen was je de spruitjes. Snij het kontje af en doe de buitenste blaadjes weg.
Versnipper de ui en de spruitjes. Dit doe ik in de foodprocessorof keukenrobot. De spruitjes gewoon in plakjes laten snijden.
Smelt de boter in een kom en fruit de gesneden ui hierin.
Na 2 minuten voeg je er de spruitjes bij. Goed roeren en laten stoven.
Als de bereiding half gaar is, kruiden met peper, zout en
nootmuskaat. Ook de (soja)room erbij voegen. Als het mengsel te droog
is wat water bijvoegen en laten sudderen tot de spruitjes zacht zijn.
De aardappelen onder de mengsel mengen, samen met de peterselie. Controleren of alles goed gekruid is.
Bereiding: Zet een pan met weinig water op voor de spruitjes. Maak de spruitjes schoon en snijd de gepelde banaan in plakjes. Kook de spruitjes met een mespuntje zout 5 minuten zodat ze nog knapperig zijn. Giet ze vervolgens af. Verhit de olie in een koekenpan en bak de plakjes banaan hierin lichtbruin. Schep regelmatig om. Voeg de gekookte spruitjes toe en bak het geheel nog een aantal minuten door. Strooi er voor het serveren geraspte kaas en kokos over.
Je kan het gerecht gewoon op een bord leggen, of fraai opdienen in de bananenschil. Maak de bananen zorgvuldig leeg door de plakjes los te snijden en zo uit de schil te lichten. En zorg dan dat de bananen rechtop kunnen staan. Kies voor je begint je servies uit wat hier voor geschikt kan zijn. Of prik een vorkje horizontaal in de banaan om die zo op het bord te steunen en rechtop te houden op het bord
Kies je voor de mooie bananenbootjes, dan kun je diverse manieren bedenken om die recht op te zetten. Neem bv een plakje banaan of iets anders om de bootjes te steunen. Een blaadje sla kan ook. Of wat je maar ook kan verzinnen. Heb je kinderen dan kun je bv ook cocktailprikkers gebruiken bij wijze van roeispanen. Zo maak je de maaltijd tot een kinderfeest waar je zelf ook nog veel plezier aan kan beleven. Maar grote mensen lusten vast ook wel kabouterkooltjes op deze wijze.
Sedert ik dit blog heb is er een echte spruiten manie losgebarsten bij mijn vriendinnen, dit enorm tegen de zin van hun kroost Iedereen wil de recepten klaarmaken en we zijn vooral benieuwd naar het resultaat van recepten die ik zelf nog niet eerder klaar gemaakt heb. En inderdaad ... één van onze grootste uitdagingen: hoe zorg ik er voor dat de kinderen spruiten lekker vinden?
We verleggen duidelijk onze culinaire grenzen want gisteren nodigde mijn vriendin Anneke ons uit voor een heerlijke indonesische schotel.
Ingrediënten: 2 eetlepels zonnebloemolie 500 g varkensvleesreepjes naturel 2 uien 1 kuipje boemboe voor rendang vlees à 100 g (Conimex) 600 g spruitjes (versgemalen) peper, zout 2 eetlepels seroendeng
Bereiding: Verhit de olie in een braadpan en bak de vleesreepjes bruin aan. Bak de fijngesneden ui 1 minuut mee. Voeg de boemboe met 2½ dl heet water en de schoongemaakte spruitjes toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag en stoof het vlees en de spruitjes met de deksel op de pan in ± 15 minuten gaar. Voeg zout en peper naar smaak toe en bestrooi het gerecht met de seroendeng. Lekker met gekookte of gestoomde witte rijst en kruidige cassave kroepoek.
't Is echt wel pikant. Voor een zachtere smaak kan je de helft van het water vervangen door appelsap.
Spruitjessalade met mosterddressing en romige tagliatelle
Ingrediënten: 800 g spruitjes zout 1 rode ui 250 g kerstomaatjes 4 eetlepels olijfolie extra vierge 1 eetlepel azijn 1½ eetlepel grove mosterd 1 teentje knoflook (versgemalen) peper 100 g magere spekreepjes 350 g tagliatelle 2 eieren 100 g geraspte parmezaanse kaas
Bereiding: Kook
de schoongemaakte spruitjes gedurende 12-15 minuten in water met zout
beetgaar. Giet ze af en laat ze afkoelen tot lauwwarm. Klop een dressing van 3 eetlepels olie, de azijn, de mosterd, de uitgeperste knoflook en peper en zout naar smaak. Bak de spekreepjes in een droge koekenpan met antiaanbaklaag knapperig uit en laat ze afkoelen. Kook de tagliatelle in ruim water met zout volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Klop
de eieren met de kaas in een schaal los en schep de spekjes zonder het
bakvet erdoor. Schep de spruitjes met de in vieren gesneden tomaatjes,
de in ragdunne partjes gesneden ui en de dressing door elkaar. Giet de tagliatelle af in een vergiet en doe de pasta direct over in de schaal met het eimengsel. Schep met 2 vorken goed om. Breng de tagliatelle op smaak met peper en serveer met de salade.
Variatietip:
Maak van de spruitjes salade een lekkere maaltijdsalade. Schep er 700 g
gekookte minikrietjesl door en garneer de salade met parten hardgekookt
ei. Serveer met ciabatta of stokbrood.
Ingrediënten: 300 g basmatirijst 2 eetlepels olijfolie traditioneel 500 g kipfilet 2 uien 2 teentjes knoflook 1 kuipje kruidenpasta voor tikka masala à 100 g 500 g spruitjes 2 dl kokosmelk (versgemalen) peper, zout 3 eetlepels rozijnen 2 eetlepels verse koriander
Bereiding: Kook de basmatirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit in een braadpan de olie en bak de in reepjes gesneden kipfilet bruin aan. Bak de fijngesneden ui en knoflook 1 minuut mee. Voeg de kruidenpasta met de schoongemaakte spruitjes, de kokosmelk en 1 dl water toe. Breng alles aan de kook en draai het vuur laag. Stoof de kip met de spruitjes 10 minuten met de deksel op de pan. Neem de deksel van de pan en verwarm de curry nog ± 5 minuten, tot de spruitjes beetgaar zijn. Voeg zout en peper naar smaak toe. Meng de rozijnen door de rijst en schep de rijst in 4 kommen. Verdeel er de Indiase spruitjes over en bestrooi met de fijngehakte koriander.
Je kunt de kipfilet ook vervangen door blokjes hesp, kalkoenfilet of tofu.
Ingrediënten: 2 eetlepels olijfolie traditioneel 2 rode uien 300 g rundergehakt 1 zakje taco-seasoning mix à 35 g 600 g spruitjes (versgemalen) peper, zout 12 tacoschelpen 1 bekertje zure room à 125 ml 1 potje guacamole
Bereiding: Verhit in een braadpan de olie en fruit de gesnipperde ui. Voeg het gehakt toe en bak het vlees rul. Voeg de kruidenmix en 2,5 dl water toe. Schep de schoongemaakte en gehalveerde spruitjes erdoor en stoof de spruitjes met de deksel op de pan in ± 10 minuten beetgaar. Voeg zout en peper naar smaak toe. Verwarm de tacos in een voorverwarmde oven volgens de aanwijzingen op de verpakking. Zet de tacos met de spruitjes, de zure room en de guacamole op tafel en laat iedereen zijn eigen taco vullen.
Dit recept heb ik gisteren van een vriendin gekregen. Ik heb het dus zelf nog niet klaar gemaakt. Dat ga ik pas in de loop van volgende week doen. Als een van jullie het al eerder klaar maakt, wil je me dan even laten weten wat je er van vond? Alvast bedankt!
Ingrediënten: 300 g spruitjes zout 400 g zelfrijzend bakmeel 2½ eetlepels olijfolie traditioneel tarwebloem om uit te rollen 1 pot tomatenbasissaus à 300 g 200 g mini mozzarellakaasjes 3 eetlepels groene pesto 2 eetlepels pijnboompitten (versgemalen) peper, zout 10 blaadjes verse basilicum
Bereiding: Kook de schoongemaakte en gehalveerde spruitjes 5 minuten in water met zout en giet ze af. Doe het bakmeel in een kom en roer er 1 theelepel zout door. Maak een kuiltje in het midden en schenk er 2 dl lauw water en 1½ eetlepel olie in. Kneed met de mixer tot een soepel deeg. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak uit en bekleed de met bakpapier beklede bakplaat ermee. Druk het deeg goed in de hoekjes. Strijk de tomatensaus erover uit en verdeel er de spruitjes en de mozzarellakaasjes over. Bestrooi met peper en zout naar smaak. Lepel er met een theelepeltje pesto over en bestrooi met de pijnboompitten. Druppel de rest van de olie erover. Bak de pizza in een voorverwarmde oven (200 °C) in ± 20 minuten lichtbruin en gaar. Laat hem iets afkoelen, verdeel er de in reepjes gesneden basilicum over. Snijd hem in stukken er serveer direct.
Ik ben vandaag in Nederland gaan boodschappen doen. Dan neem ik steeds een lekkere rookworst mee en maak ik thuis deze soep.
Ingrediënten: 2 eetlepels olijfolie 1 zoete ui 2 teentjes knoflook 500 g spruitjes 250 g kruimig kokende aardappelen 2 runderbouillontabletten (versgemalen) peper 1 rookworst à 250 g 4 sneetjes roggebrood 8 plakjes katenspek
Bereiding: Verhit de olie in een grote soeppan en fruit de gesnipperde ui met de gesnipperde knoflook ± 5 minuten al omscheppend aan op een laag vuur. Voeg de schoongemaakte spruitjes en de geschilde en in dobbelsteentjes gesneden aardappelen toe en bak ze al omscheppend 3 minuten mee. Voeg 1 l heet water en de bouillontabletten toe en breng alles aan de kook. Kook de soep 15 minuten. Neem 4 spruitjes uit de soep voor de garnering. Pureer de soep met een staafmixer en breng hem op smaak met peper. Schep de in plakjes gesneden rookworst erdoor en warm kort door. Verdeel de soep over de borden. Leg in elk bord een spruitje. Beleg het roggebrood met de katenspek. Snijd de sneetjes schuin middendoor en serveer bij de soep.
Schep een lepel crème fraîche in de soep en bestrooi met limoenrasp of paprikapoeder.
Gekaramelliseerde spruitjes met geroosterde aardappelen en kalkoen
Ingrediënten: 1 kg vastkokende aardappelen zout 3 eetlepels olijfolie traditioneel 2 eetlepels rozemarijnblaadjes 40 g boter 1 kg schoongemaakte kleine spruitjes 1½ eetlepel suiker 2 theelepels bouillonpoeder 4 kalkoenhaasjes à ± 100 g
Bereiding: Snijd de schoongeboende aardappelen in parten en kook ze 10 minuten in water met zout. Giet ze af en laat ze uitdampen. Schep 2 eetlepels van de olie en de rozemarijn erdoor en verdeel de aardappelpartjes over een met een bakmatje beklede braadslede. Rooster de aardappelparten in een voorverwarmde oven (225 °C) in ± 20 minuten bruin en gaar. Schep ze tussentijds tweemaal om. Smelt 25 g van de boter in een ruime pan met dikke bodem. Schep de schoongemaakte spruitjes en de suiker erdoor en laat alles op een laag vuur ± 3 minuten zachtjes pruttelen. Voeg 1 dl water en de bouillonpoeder toe en breng alles aan de kook. Kook de groenten op een laag vuur in ± 10 minuten beetgaar. Schep de spruitjes regelmatig om. Verhit gelijktijdig 1 eetlepel olie met 15 g boter in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de met peper en zout bestrooide kalkoenhaasjes aan beide kanten bruin en in ± 8 minuten gaar. Neem de deksel van de pan met spruitjes en laat het vocht inkoken. Serveer de spruitjes met de kalkoen en de geroosterde aardappelen.
Ingrediënten: 600 g kleine spruitjes zout 3 cm verse gemberwortel 1 ui 2 teentjes knoflook 250 g champignons 2 eetlepels neutrale (wok)olie 500 g verse gambas 1/2 dl droge Sherry 2 eetlepels sojasaus 2 eetlepels vissaus (versgemalen) peper 2 bosuitjes 1/2 eetlepel geroosterd sesamzaad
Bereiding: Kook de schoongemaakte spruitjes ± 5 minuten in water met zout. Rasp intussen de geschilde gemberwortel en snijd de ui en de knoflook fijn. Halveer de champignons. Giet de spruitjes af en laat ze goed uitlekken. Verhit een wok en voeg de olie toe. Roerbak de ui met de knoflook en de gember 1 minuut. Voeg de gambas toe en bak ze al omscheppend 5 minuten. Schep de champignons en spruitjes erdoor en roerbak alles nog ± 5 minuten, tot de gambas net gaar zijn en de spruitjes nog een knapperige beet hebben. Voeg de Sherry, de sojasaus, de vissaus en peper naar smaak toe en verwarm nog 1 minuut. Bestrooi de geroerbakte spruitjes met de in schuine ringetjes gesneden bosui en het geroosterd sesamzaad. Lekker met roerbakmie.
Ingrediënten: 300 gram spruitjes 60 ml yoghurt 60 ml zure room 1 el gehakte verse dille of 1 tl gedroogde dille snufje zout, versgemalen zwarte peper 125 g pasta (penne of spirali) 15 g boter
Bereiding: Meng de yoghurt in een kommetje met de room, dille, het zout en wat peper en zet de kom weg. Breng in een grote steelpan 3 liter water aan de kook en kook de pasta al dente (beetgaar) volgens de gebruiksaanwijzing. Giet intussen 3 cm water in een andere steelpan, zet er een stoommand in en breng het water aan de kook. Doe de spruitjes in de stoommand, leg de deksel op de pan en stoom de spruitjes in ongeveer 5 min. gaar. Giet de pasta af wanneer hij gaar is en schep hem om met de boter. Roer er dan de spruitjes en het yoghurt-roommengsel door. Schep het geheel vervolgens over op een verwarmde schaal en dien dan onmiddelijk op.
Ingredienten: 500 gram spruitjes 250 gram pasta naar keuze 125 gram spekreepjes 1 rode paprika. 2 uien 2 teentjes knoflook. 3 eetlepels olijfolie 200 ml room culinair Zout en peper naar smaak
Bereiding: Zaden verwijderen uit paprika en in blokjes snijden. Knoflook en uien pellen en in blokjes snijden. Kook spruitjes 8 min. beetgaar. Kook pasta volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking. Wok verhitten, olie toevoegen en verhitten. Spekreepjes naar eigen keuze toevoegen. Dan paprika, uien en knoflook fruiten. Voeg dan de spruitjes toe. 2 min. al roerend omscheppen, dan de room toevoegen en al roerend omscheppen totdat de saus gebonden is. Serveer de pasta apart of meng het door het gerecht.
Bereiding:
Zet een pan water met zout op en breng het aan de kook.
Maak de spruitjes schoon en ca 5 minuten beetgaar koken in het kokend water. Doe de spruiten in de vergiet.
Afspoelen onder koud water en goed laten uit lekken.
Snijd de salami in stukjes.
Verhit in een wok 2 eetlepels olijfolie
en bak de aardappelballetjes in ca 5 minuten bruin., voorzichtig omscheppend.
Pel de knoflook en pers deze uit boven de aardappels.
Fruit het ca 1 minuut mee. Maak de ui schoon en fruit deze ook even aan.
Voeg de spruitjes toe en bak deze 2 minuten mee.
Doe nu de salamistukjes erbij en bak dit 1 minuut mee.
Schep alles voorzichtig door elkaar.
Voeg als laatste de cashewnoten erbij.
Maak het op smaak met nootmuskaat en peper en eventueel zoete chili saus of kaassaus.
Een spaghetti schotel waarin de Italiaanse en de Oosterse keuken met elkaar gecombineerd worden
Ingrediënten: 150 gram (liefst verse) pasta olijfolie, zout en peper 110 gram spruiten 1,5 dl tomatensap 1 fijngesneden teentje knoflook boter 160 gram kastanjechampignons, in vieren gesneden 80 gram bleekselderij, in schijfjes 140 gram prei in ringetjes 160 gram witlof in stukjes 80 gram sojascheuten 3 theelepels kerriepoeder 3 dl slagroom 1-2 eetlepels pesto kervel om te garneren
Bereiding: Kook de spruitjes in 6 minuten even voor en halveer ze daarna. Verwarm de tomatensap samen met de knoflook en breng deze op smaak met zout en peper. Smelt de boter in de pan en voeg telkens na 2 minuten tussentijd achtereenvolgens de champignons, de selderij, de prei, de witlof, de sojascheuten en de spruiten toe. Bepaal aan de hand van de aangegeven kooktijd van de pasta wanneer je deze moet koken om de pasta tegelijkertijd met de groenten gaar te hebben. Voeg nadat de spruitjes ook 2 minuten meegebakken hebben de kerriepoeder toe en verwarm nog twee minuten. Voeg dan de slagroom toe en laat nog drie minuten koken. Giet dan de groenten af en vang de saus op. Schik de pasta op het bord en maak in het midden een kuiltje. Leg daar de groenten op en schenk de saus erom heen. Druppel als contrast de tomatensaus en de pesto erop.
En zoals mijn vegetarische dochter zegt: 't is niet omdat ik graag sojascheuten eet dat ik een sojaseut ben!