Ingrediƫnten: 2 eetlepels olie 1 ui, grofgesnipperd 1 grote winterwortel, in plakjes 150 g knolselderij, in blokjes 4 aardappels, in grove stukken 400 g spruitjes, schoongemaakt 1 groentebouillontablet, verkruimeld 1 laurierblad 2 theelepels gedroogde tijm 400 ml droge witte wijn 1 zakje hazelnoten 75 g
Bereiding: In braadpan olie verhitten. Ui en wortel 2 min. fruiten. Knolselderij, aardappels en spruiten toevoegen en al omscheppend 3 min. meebakken. Bouillontablet, laurierblad en tijm toevoegen. Wijn erbij schenken. Gerecht aan de kook brengen en met deksel schuin op pan in 30 min. zachtjes gaarstoven. In droge koekenpan hazelnoten goudbruin roosteren. Noten op snijplank laten afkoelen en grof hakken. Spruitenstoofpot op smaak brengen met zout en peper. Laurierblad verwijderen. Groenten, met een beetje stoofvocht, over vier diepe borden verdelen. Bestrooien met hazelnoten.
Normaal gezien wordt dit gerecht opgediend met donker volkorenbrood, maar een tijdje geleden hebben wij het klaargemaakt met fricadon en puree aardappelen. Het was super lekker!
Omdat het bijna nieuwjaar is geefik je vandaag een feestelijk recept. Het wordt koud opgediend als voorgerecht of als hoofdschotel met een gemengde salade en een goed glas wijn.
Ingrediƫnten: Wildzwijnshaas (= everzwijn haasje) stoofpeertje rodewijn water spruitjes mais (blikje) kaneelstokje vanilliestokje suiker citroen,sinaasappel gelatine blaadjes ?24 takjes kervel
Bereiding: Peertje in een passende pan doen, de pan tot de helft vullen met rode wijn, de rest aan vullen met water, hierbij de gespleten vanilliestokje, kaneelstokje de suiker en de schillen van de citroen en sinaasappel doen. Dit alles aan de kookbrengen en gaar stoven. (kookvocht bewaren!!!) wildzwijnshaas in medallions snijden (?2cm) en peperen/zouten en aanbakken. Uit de pan halen en koud zetten. spruitjes gaarkoken en koud zetten. Gelatine blaadjes in koudwater doen. Het kookvocht door een natte passeerdoek halen en de uitgekneppen gelantine bij het kookvocht voegen. Even roeren tot de gelantine is opgelost en het kookvocht laten geleren. Ondertussen de koude wildzwijnmedallions op een rooster leggen, spruitjes en stoofpeertje in partjes snijden, mais en kervel klaar leggen. Als de gelei begint te geleren, de rode wijn gelei voorzichtig over de koude medallions gieten en snel afgarneren met een partje peer, spruit, mais en de kervel.