Ingrediënten: 1 vel filodeeg 25 gr geklaarde boter (boter smelten, gesmolten boter op een warme plaats laten staan zodat de onreinheden (wei)kunnen bezinken. Het schuim verwijderen. Met behulp van een pollepel het botervet van de onreinheden scheiden.) 150 gr spruitjes 10 gr boter 1 sjalotje genipperd 10 gr licht gerookt spek,fijn gesneden 2 knoflooktenen 50 ml room zout,peper,nootmuskaat
Voorbereiding: Oven verwarmen op 200C
Bereidingswijze: Maak de spruitjes schoon en blancheer ze in ruim water met zout beetgaar. Snijd de spruitjes in plakjes en fruit deze samen met het sjalotje,spek en de knoflook lichtjes aan. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Besmeer het filodeeg met geklaarde boter en vouw dubbel. Leg in het midden de spruitenmassa en rol het geheel nu strak op en besmeer de strudel ook van buiten met geklaarde boter. Bak ze in een oven van 200C gedurende 10 min.
Eentje van mijn dochter: 't is groen en het rijdt paard ......................... een spruiter!
Ingrediënten: 250 g rundergehakt 1 ui 3 worteltjes stukje knolselderij 2 eetlepels fijngehakte peterselie ½ glas bouillon van een blokje blikje gepelde tomaten 600 g spruitjes 1 el. roomboter zout en peper 1 theelepel suiker 200 g geraspte kaas
Bereiding: Ui pellen en snipperen. Worteltjes schoonmaken en raspen. Knolselderij schoonmaken en raspen. Spruitjes schoonmaken. Gepelde tomaten uitlekken en in stukjes snijden. In een grote koekenpan of wok gehakt roerend aanbraden tot het een mooie kleur heeft gekregen. Ui en geraspte groenten toevoegen. Ca. 10 min. zachtjes verwarmen onder roeren. Daarna de tomaten en de bouillon erbij doen. Op smaak brengen met zout en peper. Spruitjes met een klontje roomboter ca. 5 min. bakken onder goed roeren. Daarna 1 dl. water toevoegen + wat zout en een theelepeltje suiker. Deksel op de pan en ca. 10 tot 15 min. laten stoven. Vocht afgieten. Verwarm de oven voor op 200 °C. Doe in een ovenschotel ( 20x15 cm) eerst het gehaktmengsel en daarna de spruitjes. Bestrooi met de geraspte kaas. Plaats de ovenschotel in het midden van de oven en laat het geheel gedurende 20 min. goudbruin worden.
In magazine PUUR van deze maand kwam ik vandaag dit recept tegen. Ik heb het wel nog niet uitgeprobeerd.
Ingrediënten: 8 grote aardappelen 2 aardperen melk boter 1 laurierblad 300 g spruitjes 400 g spek peper, zout, nootmuskaat
Voor de uiensaus: 2 dikke uien, in ringen gesneden 1 eetlepel boter 2 teentjes knoflook, gehalveerd 1 eetlepel suiker 1 steranijs enkele jeneverbessen 5 cl azijn 3 dl groentenbouillon
Bereiding: Stoof de ui met de look, steranijs en jeneverbessen gaar in de boter. Strooi er de suiker over en laat karameliseren. Blus met de azijn en de groentenbouillon en laat op een zacht vuurtje inkoken tot alle vocht verdampt is. Schil de aardappelen en aardperen en snij ze in even grote stukken. Kook ze gaar in de melk met een laurierblaadje. Giet af en hou de kookmelk even apart. Kook ondertussen ook de spruitjes gaar en hak ze grof. Stamp de aardappelen en aardperen fijn met een beetje kookmelk en wat boter. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat en schep er de spruitjes onder. Serveer met de uiensaus en krokant gebakken spek.
Omdat ik voor kerst oa een nieuwe quichevorm heb gekregen wilde ik hem vandaag uitproberen.
Ingrediënten: 5 plakjes bladerdeeg beetje boter om in te vetten 500 gram spruitjes een rode paprika 200 ml room 4 eieren Kruiden naar keuze geraspte kaas
Bereiding: Na het schoonmaken van de spruitjes wok je ze in ruim olie kort, en voeg de kleingesneden rode paprika toe. Dit nog even doorwokken en dan op smaak maken met kruidennaar keuze. De ingevette quichevorm bekleed je met het bladerdeeg. Beleg hem dan met de spruitjesmix. Klop 4 eieren met de room en voeg peper en zout toe. Dit mengsel gaat over de spruitjes. Bestrooien met geraspte kaas. Wil je liever geen vegetarische versie, dan kan je er ook stukje ham of blokjes spek overheen gooien. In de oven tot de eieren gestold zijn en de quiche stevig voelt.
Vandaag een vegetarisch recept van de Wassende Maan
Ingrediënten: 400 g spruitjes 400 g pompoen 2 uien 250 g seitan 4 cl olijfolie (extra vierge) peper nootmuskaat
Bereiding: Maak de pompoen schoon en snij hem (met schil) in kleine stukjes. Maak de spruitjes schoon en halveer ze. Snipper de ui. Verwarm de helft van de olijfolie en fruit de ui. Voeg de spruitjes toe en laat ze zachtjes meebakken. Voeg een bodem water toe, zet een deksel op de pan en stoof de spruitjes op een zacht vuur gaar. Voeg na ongeveer 5 minuten de pompoen toe en laat het geheel verder gaar stoven. Breng op smaak met peper en muskaatnoot. Snij intussen de seitan in dunne reepjes. Verwarm de rest van de olijfolie en bak de seitanreepjes tot ze korstig zijn. Roer de seitan door de gare groenten en laat het geheel nog even zachtjes bakken.
Bereidingswijze: Maak de spruitjes schoon en kook ze met een snufje zout in ruim water in 10-15 minuten gaar Snij de bananen in plakjes. Verhit de olie in een koekepan en voeg de plakjes banaan en gemberpoeder toe. Laat de banaan even bakken Giet de spruitjes af. Doe de spruitjes in een schaal, schep de banaan en de ketjap er voorzichtig door, en strooi de geraspte kokos erover. Lekker met rijst en sate.
Deze keer heb ik een recept van Pierre Balthazar, Chef van de European Council en uitstekende kok, voor je.
Ingrediënten: 2 kg ribbekens 150 gr boter 1 fles gueuze 1 gehakte ui 600 gr spruiten 200 gr wortelen 200 gr boterrapen 1 ontkorste snee wittebrood bestreken met mosterd 800 gr vastkokende aardappelen (Nicola, Florenville) peper, zout, muskaatnoot
Bereiding: Laat de ribbekens aan alle kanten mooi kleuren in de boter. Deglaceer de braadjus met gueuze en evenveel water en voeg er de gehakte ui, spruiten, in plakjes gesneden wortelen en blokjes raap bij. Leg het brood met de mosterd naar onderen op het vlees. Deze zorgt voor de binding van de saus tijdens het stoven. Laat op een laag pitje 45 minuten sudderen. Voeg er de geschilde en in blokjes gesneden aardappelen bij en laat nog ongeveer 15 minuten stoven tot de aardappelen gaar zijn. Serveer in een sierschotel.