Bereiding: Spruiten schoonmaken en gaar koken met een beetje zout. Daarna vergiet gooien en laten uitlekken. Kippebouten in 2 liter water en de bouillonblokjes langzaam gaar koken. De uitgelekte spruiten fijn prakken. De gare kippebouten uit de bouillon scheppen, ontbenen en in stukjes snijden. Gekookte ham in stukjes snijden. Geprakte spruiten, stukjes kip en de stukjes ham terug bij de bouillon doen en even aan de kook brengen. Eventueel op smaak brengen met wat zout en peper. Voor het opdienen de slagroom stijf kloppen, zonder toevoeging van suiker. Soep in de borden scheppen en daarop een schep slagroom
Ingrediënten: 1 kg spruiten 250 gr. magere spekreepjes 500 gr. champignons 3 grote uien 2 tenen knoflook peper zout nootmuskaat 100 gr. geraspte kaas 1 eetl. zonnebloemolie
Bereiding: Maak de spruiten schoon en kook ze 10 minuten. Pel de uien en de knoflook. Snijd de uien in ringen, de knoflook in hele dunne plakjes en de champignons in plakjes. Bak in een wok de spekreepjes uit. Voeg de ui, champignon en de knoflook eraan toe en laat het geheel nog even doorbakken. Doe dan de gekookte spruiten erbij en roer het gerecht goed door elkaar. Maak op smaak met peper, nootmuskaat en eventueel zout. Kort voor het opdienen de geraspte kaas erdoor mengen.
Op een dag als vandaag is het een ideaal weer om gezellig achter de kookpotten te duiken en een lekkere hutsepot op tafel te zetten.
Ingrediënten: 600 gr varkensstoofvlees op brokjes kleine savooi 300 gr spruiten 4 dikke wortelen 2 stengels soepprei 1 soepselder 2 raapjes 2 uien 4 dikke aardappelen 2 bouillonblokjes peper en zout
Bereiding: Wortelen, rapen,uien en aardappelen (geschilde) in grove stukken snijden,prei en selder iets kleiner. Spruitjes schoonmaken en savooi snijden (buitenste baderen niet gebruiken, zijn vrij taai) Stoofvlees aanbakken in klontje boter. Goed bruinen. Uien, prei en selder even meestoven. 500 ml water aan toevoegen en de bouillonblokjes, laten koken en dan op zacht vuurtje ong. 3 kwartier laten stoven. Aardappelen,wortels,raapjes en spruiten erbij en na nog een kwartiertje (als aardappels bijna zacht zijn), de gesneden savooi toevoegen. Nog een 5 a 10 tal minuutjes laten pruttelen en afkruiden.
Voor de radijsjes : bosje radijsjes olijfolie zout en peper 1/2 eetlepel rode jam
Bereiding: Maak de spruiten schoon en was ze. Snijd van de radijsjes de onder- en bovenkant af. Doe de radijsjes met een beetje olijfolie, jam, zout en peper in een pannetje op laag vuur en laat het enkele minuten staan. Schud hierbij de radijsjes regelmatig om. Ze zijn klaar als de radijsjes glazig zijn. Haal het pannetje van het vuur en laat de radijsjes afkoelen. Snijd de courgette in de lengte in dunne repen. Blancheer de repen 30 seconden in gezouten kokend water. Kook de spruitjes kort in het kokende water en laat ze daarna schrikken met koud water. Snijd de tomaatjes in kleine blokjes. Verwijder de schil en pit van de avocados. Pureer de spruitjes en avocado met een beetje citroensap tot er een grove mousse ontstaat. Schep de blokjes tomaat door de mousse en breng op smaak met zout en peper. Leg de plakjes zalm op een snijplank. Leg op ieder plakje een reep courgette. Verdeel de mousse over de courgette, rol de plakjes op en zet ze vast met een prikker. Verdeel de sla over 4 borden en leg de rolletjes zalm erop met een aantal zoete radijsjes ernaast.
Ingrediënten: 150g boter of een combinatie van olijfolie en boter 8 kippenbillen 2 uitjes 1el tomatenpuree 1 tak rozemarijn 3 tenen knoflook 0,5 ltr rode wijn 300g spruiten 500g aardappel 100g gorgonzola 3dl melk olijfolie en bloem.
Bereiding: Verhit de boter of vetstoffen in een pan. Kruid het kipvlees met zout en peper,haal ze door de bloem en leg ze in de pan. Draai het vuur halfhoog zodat de kip net bakt, maar de boter niet verbrandt. Bak de kip ca.20min. Verwijder de helft van de vetstof uit de pan. Voeg de ui,tomatenpuree,knoflook en rozemarijn toe aan de kip en blus af met de rode wijn. Laat het geheel nog 20min. stoven. Snijd de spruiten in plakjes en bak ze aan in een pan met ca.4el olijfolie. Kook de aardappelen gaar en stoom ze uit. Voeg de melk toe en stamp het tot een puree. Voeg de gebakken spruiten en stukjes gorgonzola toe en roer het geheel door elkaar.
(en ik moet bekennen dat ik deze nog niet zelf uitgeprobeerd heb. Bij ons thuis houden ze zo niet echt van kippenbillen ... Als jij het klaar maakt, laat je me dan aub weten wat je er van vindt?)
Ingrediënten: 1 pond spruiten 75 gr walnoten 1 1/2 ons salami zout en nootmuskaat
Bereiding: Spruiten kuisen, evt inkruisen bij de kroon en wassen. Salami in blokjes snijden. Spruitjes koken zoals je altijd doet. Salami zachtjes uitbakken. Noten toevoegen en even meebakken ca 2 min. Als de spruitjes a dente zijn, afgieten en even goed laten uitlekken in een vergiet. Vervolgens de spruitjes bij de salami en noten voegen en nog even goed doorbakken. Doe er tot slot nog wat nootmuskaat naar smaak over.