Ingrediënten: 2 eetlepels olijfolie traditioneel 2 rode uien 300 g rundergehakt 1 zakje taco-seasoning mix à 35 g 600 g spruitjes (versgemalen) peper, zout 12 tacoschelpen 1 bekertje zure room à 125 ml 1 potje guacamole
Bereiding: Verhit in een braadpan de olie en fruit de gesnipperde ui. Voeg het gehakt toe en bak het vlees rul. Voeg de kruidenmix en 2,5 dl water toe. Schep de schoongemaakte en gehalveerde spruitjes erdoor en stoof de spruitjes met de deksel op de pan in ± 10 minuten beetgaar. Voeg zout en peper naar smaak toe. Verwarm de tacos in een voorverwarmde oven volgens de aanwijzingen op de verpakking. Zet de tacos met de spruitjes, de zure room en de guacamole op tafel en laat iedereen zijn eigen taco vullen.
Dit recept heb ik gisteren van een vriendin gekregen. Ik heb het dus zelf nog niet klaar gemaakt. Dat ga ik pas in de loop van volgende week doen. Als een van jullie het al eerder klaar maakt, wil je me dan even laten weten wat je er van vond? Alvast bedankt!
Ingrediënten: 300 g spruitjes zout 400 g zelfrijzend bakmeel 2½ eetlepels olijfolie traditioneel tarwebloem om uit te rollen 1 pot tomatenbasissaus à 300 g 200 g mini mozzarellakaasjes 3 eetlepels groene pesto 2 eetlepels pijnboompitten (versgemalen) peper, zout 10 blaadjes verse basilicum
Bereiding: Kook de schoongemaakte en gehalveerde spruitjes 5 minuten in water met zout en giet ze af. Doe het bakmeel in een kom en roer er 1 theelepel zout door. Maak een kuiltje in het midden en schenk er 2 dl lauw water en 1½ eetlepel olie in. Kneed met de mixer tot een soepel deeg. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak uit en bekleed de met bakpapier beklede bakplaat ermee. Druk het deeg goed in de hoekjes. Strijk de tomatensaus erover uit en verdeel er de spruitjes en de mozzarellakaasjes over. Bestrooi met peper en zout naar smaak. Lepel er met een theelepeltje pesto over en bestrooi met de pijnboompitten. Druppel de rest van de olie erover. Bak de pizza in een voorverwarmde oven (200 °C) in ± 20 minuten lichtbruin en gaar. Laat hem iets afkoelen, verdeel er de in reepjes gesneden basilicum over. Snijd hem in stukken er serveer direct.
Ik ben vandaag in Nederland gaan boodschappen doen. Dan neem ik steeds een lekkere rookworst mee en maak ik thuis deze soep.
Ingrediënten: 2 eetlepels olijfolie 1 zoete ui 2 teentjes knoflook 500 g spruitjes 250 g kruimig kokende aardappelen 2 runderbouillontabletten (versgemalen) peper 1 rookworst à 250 g 4 sneetjes roggebrood 8 plakjes katenspek
Bereiding: Verhit de olie in een grote soeppan en fruit de gesnipperde ui met de gesnipperde knoflook ± 5 minuten al omscheppend aan op een laag vuur. Voeg de schoongemaakte spruitjes en de geschilde en in dobbelsteentjes gesneden aardappelen toe en bak ze al omscheppend 3 minuten mee. Voeg 1 l heet water en de bouillontabletten toe en breng alles aan de kook. Kook de soep 15 minuten. Neem 4 spruitjes uit de soep voor de garnering. Pureer de soep met een staafmixer en breng hem op smaak met peper. Schep de in plakjes gesneden rookworst erdoor en warm kort door. Verdeel de soep over de borden. Leg in elk bord een spruitje. Beleg het roggebrood met de katenspek. Snijd de sneetjes schuin middendoor en serveer bij de soep.
Schep een lepel crème fraîche in de soep en bestrooi met limoenrasp of paprikapoeder.
Gekaramelliseerde spruitjes met geroosterde aardappelen en kalkoen
Ingrediënten: 1 kg vastkokende aardappelen zout 3 eetlepels olijfolie traditioneel 2 eetlepels rozemarijnblaadjes 40 g boter 1 kg schoongemaakte kleine spruitjes 1½ eetlepel suiker 2 theelepels bouillonpoeder 4 kalkoenhaasjes à ± 100 g
Bereiding: Snijd de schoongeboende aardappelen in parten en kook ze 10 minuten in water met zout. Giet ze af en laat ze uitdampen. Schep 2 eetlepels van de olie en de rozemarijn erdoor en verdeel de aardappelpartjes over een met een bakmatje beklede braadslede. Rooster de aardappelparten in een voorverwarmde oven (225 °C) in ± 20 minuten bruin en gaar. Schep ze tussentijds tweemaal om. Smelt 25 g van de boter in een ruime pan met dikke bodem. Schep de schoongemaakte spruitjes en de suiker erdoor en laat alles op een laag vuur ± 3 minuten zachtjes pruttelen. Voeg 1 dl water en de bouillonpoeder toe en breng alles aan de kook. Kook de groenten op een laag vuur in ± 10 minuten beetgaar. Schep de spruitjes regelmatig om. Verhit gelijktijdig 1 eetlepel olie met 15 g boter in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de met peper en zout bestrooide kalkoenhaasjes aan beide kanten bruin en in ± 8 minuten gaar. Neem de deksel van de pan met spruitjes en laat het vocht inkoken. Serveer de spruitjes met de kalkoen en de geroosterde aardappelen.