Ginkgo biloba. Ginkgo biloba extract heeft een bloedvatverwijdend effect hetgeen resulteert in verbeterde bloedtoevoer naar de organen, met name de hersenen met als gevolg een betere geheugenwerking.Het vermindert de kans op trombose (bloedklonters) alsmede ontstekingen van de luchtwegen bij astma.Een levend fossiel:de Ginkgo dateert uit het Perm 270 miljoen jaren geleden. In het Jura (213 miljoen jaar geleden), het tijdperk van de dinosauriërs, bestond de Ginkgo dus al. Dwergdinosaurussen aten Ginkgoblaadjes.Er waren toen zeker 2 soorten, aangetoond door de vondst van fossiele bladeren.Tijdens het Midden Jura waren er meer soorten en tijdens het Krijt (144 miljoen jaar geleden) werd het maximum aantal soorten bereikt. Lange tijd kwam de Ginkgo in grote delen van de wereld veel voor (Azië, Europa en Noord-Amerika). Door klimaatveranderingen bleven er nog twee soorten over (Ginkgo adiantoides en Ginkgo gardneri) in het Tertiair (65 miljoen jaar geleden). Ongeveer 7 miljoen jaar geleden verdween de Ginkgo uit Noord-Amerika en ongeveer 2.5 miljoen jaar geleden uit Europa. Wetenschappers dachten dat de boom was uitgestorven maar de Duitser Engelbert Kaempfer ontdekte in 1691 dat de Ginkgo nog leefde in Japan. In China werden de Ginkgo’s voornamelijk aangetroffen bij kloosters in de bergen en in paleis-en tempeltuinen, waar Boeddhistische monniken de Ginkgo als heilige boom hadden gekweekt vanaf ongeveer 1100 noj, waarschijnlijk om zijn schoonheid en andere goede kwaliteiten. Vanuit China vond verspreiding plaats (door zaad) naar Japan en Korea. Ginkgo: komt van het Chinese (later ook Japanse) woord Ginkyo dat betekent "zilveren abrikoos"(gin = zilver, kyo = abrikoos). Waarom Ginkgo en niet Ginkyo? Engelbert Kaempfer heeft een schrijffout gemaakt waarbij hij de y en g verwisselde . De Ginkgo is tweehuizig, er zijn manlijke en vrouwelijke bomen. De Ginkgo en de Cycaden zijn de enige nog levende zaadproducerende planten die een bewegend sperma hebben. De Ginkgo kan 30-40 meter hoog worden en 9 meter breed met een stamomvang van ongeveer 4 meter. Hij is goed herkenbaar aan de lange rechte stam met enkele horizontale takken. Grotere Ginkgo’s komen ook voor bij tempels in China en Japan.Jonge bomen zijn piramidaal van vorm met regelmatige, afstaande asymmetrische takken en een open groeiwijze.Oudere bomen hebben een ovaalvormige tot recht spreidende groeiwijze met soms onregelmatige takken en zij ontwikkelen enorme takken en stam. De kroon verbreedt als de Ginkgo ongeveer 100 jaar is. Hij wortelt diep.Biloba: tweelobbig; bi van het Latijnse ‘bis’= dubbel, loba = lobben. De bladeren zijn waaiervormig met een insnijding in het midden, daarom tweelobbig. De enige nog levende vertegenwoordiger van de orde Ginkgoales is de Ginkgo biloba.Ginkgo Biloba bevat speciale bioflavonoïden, die een gunstige invloed hebben op de bloedsomloop. Hooggedoseerde omega-3 vetzuren spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de hersenen, het verbeteren van het geheugen en het behoud van een actieve geest.Hooggeconcentreerde visolie (60% omega-3 vetzuren) en Ginkgo Biloba zijn er voor 50-plussers die hun geheugen willen helpen te verbeteren. Dagelijks bij het ontbijt,doorslikken met (bron)water. Niet met warme vloeistof innemen. Niet geschikt voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Droog, donker, koel en buiten bereik van kinderen bewaren.De zaden bevatten o.a. ginkgolic acids en ginnol zaadzaad(die bepaalde bacteriën en schimmelziekten bestrijden). De bladeren gebruiken de Chinezen en Japanners al sinds oudsher als kruidenmedicijn en worden nog steeds gebruikt in medicinale thee voor de bloedcirculatie , geheugenverlies, huidziekten, angst . Al duizenden jaren beschouwt men ze in de Chinese traditionele geneeskunst als middel voor het hart, de longen, astma, bronchitis, hoesten, blaas-en nierproblemen, spijsvertering, herstellend vermogen van gehoorverlies,.De smaak is zoet, zoiets als tussen zoete kastanjes en aardappelen als ze gebakken zijn.Verse zaden (ook ingeblikt) zijn te koop in Japan en China op markten (in Nederland/België in blik in Aziatische winkels e.d.) onder de naam Pa Kewo, Pakgor, ginnan, silver almonds, weisse Nusse of white nuts etc. en zijn eetbaar als ze zijn gebakken, gekookt of geroosterd. Ze bevatten heel weinig vet als zaad met een zaadhuid.De buitenkant (zaadhuid) van de zaden bevat een olie .Ze kunnen gekraakt worden en als geroosterde borrelnootjes gegeten of verwerkt in pappen, soepen, groentegerechten, met rijst, etc. Extracten van de bladeren van de Ginkgo Biloba worden in China al zeer lang gebruikt om diverse ouderdomsklachten te bestrijden. Het extract bevat flavonoïde glycosides, en terpenen die ginkgolides bevatten. Flavonoïden komen voor in groenten en fruit en fungeren als antioxidanten..Het standaard extract bevat 24% flavonoïden en 6% terpenen. drie belangrijke basiseffecten zijn van een goed extract op het menselijk lichaam: het verbetert de bloedcirculatie (ook in de kleinste bloedvaten) in de meeste weefsels en organen, het beschermt tegen schade door vrije radicalen -antioxidant- en de ginkgolides voorkomen bloedklontering die oorzaak zijn van een aantal hart-en vaatziekten, ademhalingsproblemen en storingen verband houdend met het centraal zenuwstelsel (het heeft ook een neuroprotectieve werking). Hierdoor kan het ook helpen tegen geheugenverlies (vroeg stadium dementie/Alzheimer), concentratieproblemen, depressie, duizeligheid (vertigo), tinnitus (door vaatafwijking), hoofdpijn, etalagebenen (claudicatio), Raynaud's syndroom, ziekte van Crocq, post flebitis (aderontsteking), oogaandoeningen, hoogteziekte, erectiestoornis (door bepaalde anti-depressiva) .Het is in het bijzonder geschikt voor mensen van middelbare leeftijd en ouder. Het Ginkgoblad past men ook toe als pleister, in de cosmetica (huid), in shampoo .
|