Eet Mineralen: Vermoeid ,lusteloos ,hoofdpijn,last van de zenuwen,angst en depressie,hartkloppingen,zijn ongemakken waarvoor vooral een magnesium-tekort en een ijzergebrek verantwoordelijk zijn.Ons lichaam heeft eiwitten nodig als bouwstenen,maar om te bouwen heeft men niet alleen stenen nodig,maar ook de cement daartussen.Die cement zijn mineralen en zouten van mineralen.Van sommigen heeft het lichaam er slechts een beperkt aantal nodig,terwijl men andere niet kan missen,en waarin elke dag door het innemen van voedsel moet voorzien worden.,door onder meer vruchten,groenten,melk. a) IJzer: is een essentieel bestanddeel van bloed ,waarvan elke mens er ongeveer vijf liter heeft.Elke kubieke millimeter daarvan bevat vijf miljoen rode bloedlichaampjes,waarin hemoglobine een rol speelt,dat is de rode kleur die mee bepaald wordt door ijzer,dat verantwoordelijk is voor het transport van zuurstof. De zuurstof wordt via de bloedsomloop naar alle lichaamscellen gebracht,ook naar de hersenen en het hart. Elke seconde worden in het beenmerg twee miljoen rode bloedcellen geproduceerd uit ijzer, koper en eiwit. Door een ijzertekort,zal men zich zwak en vermoeid voelen ,uitgeput na een inspanning,met ademnood,en zal men zich niet meer kunnen concentreren. Iedereen die een tekort aan ijzer heeft,krijgt bloedarmoede of anemie .Vers fruit en verse groenten kunnen daaraan verhelpen,alsook volkorenbrood,peulvruchten die ook leverancier zijn van plantaardige eiwitten ,en cacao.Ook de lever bevat veel ijzer. Omdat vrouwen tijdens de menstruatie bloed verliezen,moeten ze een ijzerrijke voeding nemen,anders voelen ze zich ellendig. b) Magnesium. Magnesium behoort tot de soort mineralen,waarvan het lichaam er minder nodig heeft , zoals ook mangaan,aluminium,kobalt,koper ,natrium,kalium,molybdeen,vanadium,zink. Magnesium is van gans deze reeks wellicht het belangrijkste,en is er zoals ijzer ,nodig voor een goede kwaliteit bloed dat zorgt voor een regelmatige ,ritmische en krachtige hartslag.Ook voor een goede stofwisseling,en als katalysator voor het op de juiste manier doorgaan van allerlei scheikundige reacties in het lichaam. Voelt men zich draaierig en verkerend in ademnood,dan is dat te wijten aan een magnesium-tekort,dat ook verantwoordelijk is voor neerslachtigheid en depressie. Magnesium werkt ontspannend.Zwemt men regelmatig in de zee en krijgt men zeewater binnen,dan bevat dit magnesium. Dit mineraal komt in dierlijk voedsel voor in Parmezaanse kaas,vis zoals heilbot, krab, makreel. In plantaardig voedsel vindt je dit mineraal in volkorenbrood, noten, groene bladgroenten, peulvruchten,amandelen, pruimen, cacao, kelp, witte bonen,hazelnoot,walnoot,ongepelde rijst,augurken,mierikswortel,bieslook,gedroogde vruchten .Wanneer men maagpijn heeft, is dat meestal niet te wijten aan een maagzweer,maar aan een magnesiumtekort.Men kan dan bijvoorbeeld chocolademelk maken en daarvan twee kopjes halflauw drinken.Idem voor diarrhee , waarvoor dus niet enkel een onjuiste darmflota verantwoordelijk is.Hetzelfde geldt voor zich onrustig voelen,angsten en depressies,hartkloppingen en een te snelle polsslag ,borstpijn,hoofdpijn,zenuwachtigheid of nervositeit,allen te wijten aan een magnesium-tekort. Enkele andere mineralen:
-Selenium : is een sterke anti-oxidant die samen met vitamine E,de oxidatie van meervoudig onverzadigde vetzuren voorkomt. Selenium is noodzakelijk voor de vorming van het belangrijke anti oxidant enzym glutathion peroxidase , dat celcomponenten en membramen beschermt door het neutraliseren van waterstofperoxide en vetzuurradicalen. Daarom kan selenium preventief worden toegepast voor het behoud van gezonde cellen en weefsels. Selenium helpt bij het behoud van een gezond hart, prostaat en lever. Dit mineraal komt voor in dierlijk voedsel zoals in eieren, orgaanvlees, mosselen, kreeft, garnalen. In plantaardig voedsel vindt je dit mineraal in volkorenbrood, zilvervliesrijst, champignons, noten, groenten.
- Zink : is een sporenelement dat een belangrijke rol speelt bij een groot aantal stofwisselingsprocessen die onder meer nodig zijn voor huidherstel. Het is nodig voor eiwitsynthese en bevordert een gezond immuunsysteem. Verder is zink belangrijk voor de smaakontwikkeling en het nachtelijke gezichtsvermogen en is het betrokken bij de aanmaak van insuline. Zink is belangrijk voor de prostaatfunctie en de groei van de voortplantingsorganen. Zink helpt bij het voorkomen van acné en reguleert de activiteit van de olieklieren. Het komt in het dagelijkse voedsel voor in oesters, vlees, eieren, vis en schaaldieren en tarwe. - Borium of boor : borium helpt bij de vorming van botten en pezen. Indien borium ondersteund wordt door een voldoende aanwezigheid van calcium en magnesium worden deze stoffen sneller door het botweefsel opgenomen. In de voeding wordt het gevonden in fruit, groenten en noten. - Chloor : komt voor in het bloed om de zuurtegraad (pH) op peil te houden. Ook helpt chloor het bloedvolume constant te houden. Maar de opvallendste functie van chloor is wel dat het een belangrijk deel van het maagzuur is,belangrijk voor de vertering. Dit mineraal komt voor in dierlijk voedsel in zeevis en vlees. In plantaardig voedsel vindt je chloor in: olijven, zeewier, tafelzout, roggebrood. -Kalium : bevindt zich voor 98% in de cellen en de rest in het bloed. Samen met natrium en chloride is het essentieel voor een goede vochtbalans. Het speelt een belangrijke rol in de geleiding van zenuwprikkels, bij de hartslag, de energieproductie, de synthese van eiwitten en de spierfunctie. Dit mineraal komt in dierlijk voedsel o.a. voor in rundvlees, varkensvlees en vis. In plantaardig voedsel vind je dit mineraal o.a. in volkorenbrood, tarwezemelen, dadels, avocado, bloemkool, boerenkool, broccoli, knoflook, peterselie, aardappelen, banaan, sojabonen, spinazie, pruimen, rozijnen, tomatenpuree, tomatenketchup, kelp en sesamzaad. -Chroom : is een essentieel spoorelement,nodig om onze insulinehuishouding goed te laten functioneren. Het reguleert het bloedsuikerpeil en ondersteunt de stofwisseling van vetten, glucose en eiwitten. - Jodium : is onontbeerlijk voor het goed functioneren van de schildklier. Dit orgaan scheidt het hormoon thyroxine af, dat helpt bij de verbranding van overtollige vetten. Jodium houdt verder huid, haar en nagels gezond en stimuleert de vorming van de goede HDL-cholesterol. Dit mineraal komt voor in dierlijk voedsel : in zeevis,en in schaal- en schelpdieren. In plantaardig voedsel vindt je dit mineraal in kelp, zeewier en brood. - Kobalt : is essentieel voor de vorming van vitamine B12 in het lichaam en helpt bij de vorming van rode bloedcellen. Dit mineraal komt voor in dierlijk voedsel in mosselen. In plantaardig voedsel vindt je dit kobalt in verse groenten en in sommige biersoorten. -Koper: verleent assistentie bij de eiwitstofwisseling en energieproductie. Koper is belangrijk voor een gezonde huid- en haar-kleur en het remt de aanmaak van histamine in de huid. Dit is de stof die jeuk veroorzaakt. Koper komt voor in dierlijk voedsel in organisch vlees, eierdooiers, krab, kreeft, oesters en slakken. In plantaardig voedsel vindt je dit mineraal o.a. in volkoren producten, noten, pruimen en spinazie. -Mangaan : is noodzakelijk voor de opbouw en het onderhoud van botten en kraakbeen. Mangaan is nauw betrokken bij de energieproductie, het reguleren van de bloedsuikerspiegel en de vorming van vetzuren en hormonen. Het maakt deel uit van het antioxidantensysteem van het lichaam en is onontbeerlijk voor een goed functioneren van de vitamines B1 en vitamine C. Dit mineraal komt in dierlijk voedsel voor in eieren en forel. In plantaardig voedsel vindt je het in volkorenbrood, peulvruchten, zilvervliesrijst, ananas, noten .
- Molybdeen :is in het lichaam betrokken bij de omzetting van koolhydraten en vetten in energie en de opname van ijzer en koper. Molybdeen is een belangrijk bestanddeel van tanden en tandglazuur. Dit mineraal komt in dierlijk voedsel voor in melk en orgaanvlees. In plantaardig voedsel vindt je dit mineraal in peulvruchten, sojaolie, wijn, boekweitgraan, volkoren producten.
-Vanadium: is belangrijk voor de groei en de opbouw van het gebit en de botten. Het speelt een rol bij de regulering van de verhouding tussen natrium en kalium in het lichaam. Vanadium wordt in kleine hoeveelheden aangetroffen in zeevoedsel, cornflakes, champignons, peterselie, koren, soja en gelatine.
c) Calcium (kalk). Kalk geeft de nodige sterkte aan de botten van ons skelet en aan de tanden.Melk en kaas zijn er rijk aan. In combinatie met fosfor is kalk een belangrijk mineraal voor ons geestelijk evenwicht. Personen met een kalkgebrek worden zenuwachtig. Kalk is nodig om de suikers in onze voeding te verbranden. Wie kalk tekort heeft krijgt dus een suikeroverschot en bij het eten van snoep ,daardoor slechte tanden en een week gebit, ook armen en benen die bij de minste valpartij breken. Zuivelprodukten bevatten veel kalk,ook bloemkool ,rode kool ,tuinkers,brandnetel ,hierboven reeds besproken,waarvan men een soep maakt tegen kalktekort. Kalk komt in dierlijk voedsel voor in mosselen, oesters, sardines. In plantaardig voedsel vindt je dit mineraal in groene groenten, zeewier, amandelen, hazelnoten, pistachenoten, peterselie, zuurkool, sojabonen, tomatenpuree, donkere chocolade , vijgen, rabarber, brood.Eieren en vis zijn zowel kalk-als fosfor-leveranciers. Fosfor zit ook in noten en granen,en zonder fosfor voelt men zich futloos. Fosfor is nodig voor de vorming van botten en tanden, voor de celgroei en als energiebron voor de cellen.,het samentrekken van de hartspier en het opnemen van vitamines. De hoeveelheid fosfor moet in balans zijn met de hoeveelheid calcium en magnesium. Teveel aan fosfor (bijv. door een te hoge consumptie van frisdranken) remt de calciumopname. Een fosfortekort is zeldzaam. Dit mineraal komt voor in dierlijk voedsel o.a. in vlees, vis, kaas en eieren. In plantaardig voedsel vindt men fosfor o.a. in pure chocolade, cola, volkorenbrood, zilvervliesrijst, noten, sesamzaad, peulvruchten en aardappelen.
|