Lecithine : een bron van gezondheid.Lecithine is afgeleid van het Griekse woord lekithos dat eierdooier betekent , omdat meer dan 6% lecithine voorkomt in de dooier van elk ei.Men mag nochtans niet overdrijven met het teveel eten van eieren,want elke eierdooier bevat ook cholesterol. Daarmee bedoelen we dat men niet in de sporen moet lopen van de klassieke componist Johan Sebastian Bach, die 20 eieren per dag at , en ook 20 kinderen had bij twee vrouwen . Ene daarvan heette Magdalena en hij schreef er het ‘Menuet für Magdalena’ voor , niet moeilijk uit te voeren op een piano. Bach speelde waarschijnlijk met het idee dat onze hersenen een grote behoefte hebben aan lecithine ,en ze bevatten er trouwens een hoog percentage van .Rond onze zenuwen bestaat er ook een beschermende laag van lecithine ,dat zeer snel energie kan leveren in geval van inspanningen. Zenuw-uitputting wordt bestreden met een complex van vitamine B en lecithine,ook inzetbaar bij angst,geheugenstoornis,en bij kinderen met slechte leerprestaties. Personen met acné ,eczeem en psoriasis ,kunnen er ook baat bij vinden. Ook deze met multiple sclerose en suikerziekte. Men treft lecithine aan, zowel in plantaardige als in dierlijke cellen ,en is een mengsel van essentiële vetzuren, fosfor en choline, inositol, deze beide laatsten van de vitamine B-groep .Ze worden niet door ons lichaam aangemaakt ,en dienen dus via voeding of voedingssupplementen opgenomen te worden ,omdat er anders ziektebeelden kunnen ontstaan door een tekort aan vetzuren die belangrijke katalysatoren zijn voor vele nuttige processen in ons lichaam.Enkele belangrijke bronnen van lecithine ( of fosfatidylcholine) zijn aardappelen , biefstuk , boerenboter , ei , sinaasappel , volkorenbrood, rundlever,noten, zonnebloempitten, koudgeperste plantaardige oliën en sojabonen .Lecithine houdt cholesterol in ons lichaam vloeibaar,zodat hij zich niet tegen de wanden van onze aders kan afzetten,in het bijzonder de slagaders .Daardoor voorkomt lecithine arteriosclerose dank zij de aanwezigheid van choline en inositol, beiden wateroplosbare emulgatoren, die ook de verteerbaarheid van vetten verbeteren,de ophoping van vetten in de lever verhinderen ,en vitamines A,D,E en K beter opnemen. Leverafwijkingen door overdreven alcoholgebruik bij alcoholiekers , worden eveneens bestreden.Wanneer de gal problemen krijgt met de verwerking van vetten ,zal lecithine de vorming van galstenen verhinderen .Lecithine is een afslankmiddel in die zin ,dat vet dat zich als vaste substantie onder de huid probeert op te slaan, door lecithine vloeibaar gemaakt wordt ,zodat vetten zich niet kunnen afzetten ,maar door de lecithine verbrand worden. Lecithine is ook een urineafdrijvend middel.
|