Uit eten gaan zou wel eens de moeilijkste opdracht kunnen zijn in Siem Reap. De keuze is waarlijk enorm voo zo'n klein stadje. Tripadvisor geeft op dit ogenblik reeds meer dan 400 restaurants aan. Het zal nog wel een tijdje duren voor ik dat lijstje heb afgewerkt. Want zo vaak gaan we niet en het lijstje groeit bijna dagelijks aan.
In ieder geval zul je hier nooit honger hoeven te lijden. In en rond de Oude Markt heb je een hele rits eettentjes, die waarschijnlijk niet eens een vermelding op Tripadvisor halen. Binnenin de Oude Markt worden, tussen de vlees- en viskramen in, smakelijke gerechten aangeboden aan $1 of $2. Verser kan het niet. Je zit op minuscule zitjes aan een toog en krijgt op je bord een exotisch mengsel voorgeschoteld. Aan de rand van de Oude Markt (vooral aan de westkant) zijn een aantal lokale eetgelegenheden met iets hogere prijzen. Voor $2-4 hoef je het echt niet te laten en je zit op een echte stoel aan een echte tafel. In de straatjes rond de Oude Markt liggen dan de meer vertrouwde toeristische restaurantjes. De meeste gerechten hier gaan voor $3-6 van de hand. De porties zijn groter, de omgeving iets comfortabeler en de keuze uitgebreider. Hier vind je ook heel wat etnische restaurants: Franse, Italiaanse, Indische, Vietnamese en andere keuken. Zo is er een Zwitsers restaurant, met heerlijke biefstuk. Iets verder een Australisch restaurant, waar ze o,a, lekkere zalm en natuurlijk ook Australisch rundsvlees hebben. Voor een stukje geïmporteerd rund betaal je wel wat meer (tussen $8 en $14), maar dat kun je ook met een kunstgebit eten, wat met de lokale koe niet altijd het geval is. Een van mijn favorite eettentjes is een Oostenrijker, met Wiener schnitzel om U tegen te zeggen. Helaas heeft hij zijn restaurant deze week verkocht aan een Belg. Dat zou dus wel wat verandering kunnen brengen. Wie weet zitten we volgende week aan bouletten met friet? De mayonaise was al goed. Ik heb horen zeggen dat de nieuwe eigenaar al kratjes witloof aan het aansleuren is. Dat zou dan beslist wel een nieuwigheid zijn, Ik heb ik geen vijftien jaar witloof gezien.
Voor een gastronomische ervaring moet je niet altijd in een vijfsterrenhotel afstappen (met overeenkomstige prijzen). Er zijn ook twee hotelscholen in Siem Reap die allebei een restaurant annex hebben: Sala Baï en die van Paul Dubrule. Hier krijg je heerlijke fusiegerechten voor je neus, met veel liefde klaargemaakt en met een glimlach opgediend door aankomende garçons van beiderlei kunnen. En dat alles voor een uiterst zacht prijsje: rond de $12 voor een driegangenmenu. Deze oefenrestaurants zijn wel niet tijdens het weekend open. Tijdens de week serveren ze uitsluitend een lunch. Voor wie lekker wil eten en het goede doel wil steunen beslist een aanrader.
|