alle ingrediënten in een beker doen behalve de olijfolie, samen mixen, naar smaak grof of wat fijner, daarna olijfolie bijdoen tot het geheel smeuïg is.
verwarm de oven op 200 graden, rijg de champignons op de stokjes, rasp de helft van de schil van de citroen, snij zeer fijn, meng de boter met de citroen geste, tijm en zeezout, leg de spiesjes in een ovenschaal en verdeel er de boter over, bak de spiesjes 15 minuten in de oven, dien op met een partje citroen.
verwarm de oven op 160 graden, bekleed de bodem van een springvorm van 18 à 20 cm doorsnee met bakpapier en vet de randen in met boter, roer in een grote kom de yoghurt, suiker, olie, zout, essence en eieren door elkaar, zeef de bloem er boven en roer alles tot een glad beslag, giet in de springvorm en strijk glad, zet in de oven en bak 40 à 45 minuten op 160 graden, laat de cake afkoelen, bestuif met bloemsuiker.
snij de roquefort kaas in grove stukken in een maatbeker, mix tot een gladde crème door druppelsgewijs kokend water toe te voegen(heel weinig) rooster het rozijnenbrood en steek er rondjes uit, spuit of lepel de roquefort crème op de toastjes, werk af met een nootje.
4 personen: 1 grote kipfilet - 6 ontpitte dadels - 1/2 doosje boursin met kruiden - 8 à 10 sneetjes gerookt spek - 2 dl gevogelte of kalfsfond - peper en zout - een weinig room - geutje cognac - 1 klontje boter
bereiding:
snij de 2 halve kipfilet in de lengte open niet helemaal, bestrijk met boursin kaas en de fijngesneden dadels, kruid met peper en zout, vouw de 2 halve kipfilet terug dicht en omwikkel met het gerookt spek, bak de kipfilet aan beide kanten in een klontje boter, leg in een vuurvaste schotel en laat 15 à 20 minuten verder garen in de oven op 180 graden, laat ondertussen de fond lichtjes inkoken, werk af met een geutje cognac, boursin en room, indien nodig binden met een beetje maïzena, snij de kipfilet in dikke sneden en werk af met de saus.
doe de boter in de braadpan en zet op een hoog vuur, snij de paling in stukken en kruid met peper, zout en viskruiden, rol de paling door de bloem, doe de paling in de warme pan en bak hem 2 à 3 minuten aan elke kant, neem de paling uit de pan en dep het vet uit de pan met keukenpapier, giet de groentebouillon, look en witte wijn in de pan, doe er de paling bij en laat tot de helft zachtjes inkoken, giet de room erbij en laat inkoken tot de saus indikt, werk af met de dragon.
fruit de grof gehakte uien in de boter, snij de ongeschilde courgettes in blokjes en voeg toe, giet er 1 liter water op + 2 rundblokjes, dek af en laat 30 minuten koken, voeg op het laatste de stukjes kaas toe, mix en breng op smaak met nog wat meer kaas of peper en zout.
1 ei - 1 koffielepel mosterd - peper - zout - een paar druppels azijn of citroen - 300 à 400 ml arachideolie
bereiding:
laat alle ingrediënten op kamer temperatuur komen, voeg in een maatbeker het ganse ei, mosterd, peper, zout, azijn of citroen, overgiet met de olie, laat de mixer op de bodem van de maatbeker staan, haal de mixer pas omhoog als het mes met witte mayonaise wordt omringt, mix tot een stevige mayonaise.
witte kool in bechamelsaus - rundgehakt - 1 klontje boter - aardappelpuree - gemalen kaas - peper en zout
bereiding
vul een vuurvaste schaal met de kool in witte saus, bak het gehakt rul in het klontje boter kruid met peper en zout, bedek de witte kool met het gehakt, als laatst een laag aardappelpuree,strooi er wat gemalen kaas over en laat gratineren in de oven.
chocolade smelten in de melk, sla de room room op dik vloeibaar, klop de eiwitten met bloemsuiker tot sneeuw, spatel de opgeslagen room en de eiwitten luchtig door de afgekoelde chocolade.
stoof de ui in olijfolie, voeg lookpoeder, witte wijn en groenteblokje toe, laat 5 inkoken, voeg de tomatenblokjes, sambal oelek en ketchup toe, laat 10 minuten zachtjes garen, voeg de room toe en laat nog even doorkoken, lekker met pasta of rijst.
1/2 kg krielaardappelen - 1 teentje look fijngesnipperd - olijfolie - 1 koffielepel rozemarijn vers of gedroogd - peper en zout
bereiding:
aardappelen wassen niet schillen, 5 minuten laten koken(halfgaar) afgieten en laten drogen, verwarm een scheutje olijfolie en fruit de look en de rozemarijn, niet bruin laten worden, snij de krieltjes in 2 en voeg bij de olijfolie, kruid met peper en zout, giet in een vuurvaste schotel en laat 20 à 30 minuten braden op 180 graden, schud halverwege eens om.
hak de noten fijn, snij de gedroogde pruimen in stukjes of cutter grof, verwarm de oven op 150 graden, meng de havermout met de noten en gedroogd fruit, meng er de honing onder, voeg er wat olie aan toe 5 eetlepels of meer tot men een deeg bekomt, verdeel het mengsel op een bakplaat met bakpapier of een rechthoekige kom, 2 à 3 cm dik, druk goed aan, bak 25 minuten op 150 graden tot een goudbruine koek, laat afkoelen en snij in repen, men kan combineren met alle soorten noten en gedroogd fruit.
1 kg rivierpaling schoon gemaakt en in stukken gesneden - 1 klont boter - 1 dl witte wijn - visbouillon - 2 sjalotjes - bloem - 1 handvol kervel - 1 handvol zurkel - platte peterselie - citroenmelisse - palingkruid of munt, citroen
bereiding:
doe de boter in de pan, rol de paling in de bloem en bak goed aan, doe er de fijn gesneden sjalotjes bij, giet er de witte wijn bij en laat verdampen, giet er visbouillon bij tot de paling bijna onderstaat, laat ongeveer 20 à 25 minuten sudderen tot de paling gaar is, doe al de groene kruiden in een blender met een klein beetje bouillon en mix fijn tot een puree, kruid met peper en zout en een beetje citroen, de kruiden puree pas bij de paling doen net voor je aan tafel gaat, nog eens goed laten doorwarmen en opdienen.
kook de aardappelen met zout tot ze gaar zijn, giet af , kruid met peper en muskaatnoot, doe er de bloem, ei en bieslook bij en stamp fijn, laat het wafelijzer heet worden, leg op de twee platen een grote eetlepel puree, doe het ijzer dicht en bak 4 à 5 minuten, dien direct op
200 gram frambozen - 100 gram kristalsuiker - 1/2 dl water - sap van een halve citroen
bereiding:
los de suiker op in het water en kook tot dat je een siroopje krijgt, mix de frambozen en doe de puree door een zeef, meng met het siroopje en het citroensap, laat afkoelen.
aardappelpuree - wit van prei - 1 klontje boter - gekookte hesp in blokjes of reepjes - muskaatnoot - peper en zout - zacht gekookte eitjes
bereiding:
snij het preiwit fijn en stoof zacht in een klontje boter, kruid met peper , zout en muskaatnoot, kook de eieren zacht 4 à 5 minuten, maak een aardappelpuree meng er de gestoofde prei en hespblokjes onder en dien op met een zacht gekookt eitje.
750 gram aardappelen gekookt en in schijfjes gesneden - 1 wit van prei - 150 gram kruidenkaas - 1 dl melk - 1 teentje knoflook fijn gesneden - peper en zout - gemalen gruyérekaas
bereiding:
kuis de prei en snij in dunne ringetjes, meng de kruidenkaas met de melk en de look in een kom, schep er de schijfjes aardappel en prei door, breng op smaak met peper en zout, wrijf vuurvaste schaaltjes in met boter en vul met het mengsel, strooi er gemalen gruyére over, verwarm de oven op 200 graden en laat 20 à 25 minuten garen.
aardbeien spoelen van kroontje ontdoen en mixen tot moes, suiker en eierdooiers kloppen tot een lichtgele massa (ruban) kook de melk en de room samen met het opengesneden vanillestokje (merg uitschrapen en ook bij de melk doen) giet dan al roerend bij het eimengsel, warm terug op zonder koken, als het mengsel aan de lepel kleeft is de bereiding klaar, laat het mengsel afkoelen, haal het vanillestokje weg, roer er de aardbeien moes door, doe het mengsel in de ijsmachine en laat 50 minuten draaien.
leg het gelatine blaadje in koud water, verwarm de melk( niet koken) en voeg de kaas, olie en het uitgeknepen blaadje gelatine toe, mix tot een gladde massa en smaak af met peper en zout, giet een dunne laag van 2 à 3 cm in een vuurvaste schaal en laat het mengsel opstijven in de koelkast tot de andere dag, maak een slaatje van gemengde sla, grof gehakte noten, tomaatblokjes, gebakken spekblokjes en gebakken broodkorstjes, besprenkel met een honing vinaigrette, werk af met de panna cotta van geitenkaas
suiker en eierdooiers kloppen tot een lichtgele massa (ruban) kook de melk en de room samen met het opengesneden vanillestokje (merg uitschrapen en ook bij de melk doen), giet dan al roerend bij het eimengsel, warm terug op zonder koken, als het mengsel aan de lepel kleeft is de bereiding klaar, laat het mengsel afkoelen, haal het vanillestokje weg, doe het mengsel in de ijsmachine en laat 50 minuten draaien, de laatste 5 minuten geraspte chocolade toevoegen.
kook de pasta in gezouten water met een scheutje olijfolie, sjalotjes en look fijn snijden, snij de zalm in reepjes, de sjalotjes en look aanfruiten in de wok met een beetje olijfolie, zalm toevoegen, de wok blussen met de room, kruidenkaas bijvoegen en goed mengen, de pasta bij de saus doen ook de bieslook, in diepe borden schikken en afwerken met de gemalen kaas.
hak de uien fijn, snij de wortelen in staafjes, laat een klontje boter smelten in een kookpan en laat de uien stoven, voeg er de staafjes wortelen bij, giet 1 dl water bij, kruid met kerriepoeder, paprikapoeder, tijm, peper en zout, laat 10 minuten zachtjes sudderen met deksel op de pan, voeg de room en mosterd toe, bak de koteletten goudbruin in een klontje boter, kruid met peper en zout, giet de wortelen met saus over het vlees en laat nog 5 minuten sudderen, dien op met rijst of gekookte aardappelen.
meng de mayonaise met de zure room, citroensap, peper en zout, meng de knolselder en appel met de dressing, leg wat veldsla op een bord en leg er een torentje knolselder op, werk af met de gehakte noten.
de sneetjes stokbrood aan beide kanten lichtjes met olijfolie bestrijken, een paar minuten roosteren in de oven, de gedroogde tomaten fijn snijden en mengen met de geitenkaas, het brood bestrijken met het kaasmengsel en kort gratineren.
kuis en spoel de spinazie, laat kort koken in een beetje water, afgieten en uitduwen, hak de spinazie fijn, laat een klontje boter smelten en laat het uitje even stoven, voeg de spinazie erbij en kruid met peper zout muskaatnoot en een beetje lookpoeder, de melk erbij gieten en binden met maïzena.
bak de broodjes af in de oven (baktijd op verpakking) laat afkoelen en snij open, breek de eieren in een kommetje met de room, peper en zout en wat bieslook, roer door elkaar met een vork, smelt een klontje boter in een antikleefpan op een matig vuur,voeg de losgeklopte eieren al roerend met een houten lepel toe, blijf roeren tot het mengsel romig en stevig is, haal van het vuur, verdeel over de broodjes, bestrooi met zalmsnippers en wat bieslook
500 gram lamsschouder in stukken als stoverij - 1 ui in ringen gesneden - 250 gram champignons in 2 of 4 gesneden - 50 gram zwarte olijven in ringetjes gesneden - 1/4 liter vleesbouillon(1/4liter water+1/2 rundblokje) - 1 teentje look fijn gesneden - 1 laurierblad - 1 takje tijm - 1 klont boter of olijfolie - peper en zout
bereiding:
bak het vlees in een braadpan aan alle kanten bruin in boter of olijfolie, kruid met peper en zout, voeg de uiringen toe en bak even mee, schep het vlees in een kookpot en blus de braadpan met de bouillon, giet bij het vlees, voeg laurier, tijm en look toe, laat 30 à 40 minuten sudderen, bak de champignons enkele minuten apart in een klontje boter, voeg de champignons en de olijven bij het gare vlees, bind de saus indien nodig met een beetje maïzena.
was de groenten en snij in grove stukken, laat in een kookpot een klontje boter smelten en voeg de ui prei en wortel toe, laat enkele minuten stoven, leng aan met kippenbouillon, voeg de in blokjes gesneden raapjes toe, laat een half uur koken, voeg de laatste 5 minuten de in blokjes gesneden camembert toe( de korst mag aan de kaas blijven) mix de soep fijn.
500 gram spruiten - kaassaus van 1 eetlepel boter 1 eetlepel bloem en 100 gram gemalen gruyère kaas - aardappelpuree
bereiding:
kook de spruitjes beetgaar, maak een kaassaus, verdeel de aardappelpuree in een ovenschotel,leg de gekookte spruitjes op de puree, giet er de kaassaus over, strooi er nog wat kaas over, steek in een voorverwarmde oven, 20 minuten op 200 graden.
verwijder pitten en draderige delen van de pompoen, snij het vruchtvlees van de schil en snij in stukjes, uien in stukken snijden, verhit de olie in een kookpot, voeg de uien en in stukjes gesneden prosciutto toe, laat stoven maar niet kleuren, voeg pompoen toe en stoof even mee, kruid met peper, tijm en laurier, voeg de kippenbouillon erbij en laat 30 minuten koken, verwijder tijm en laurier en mix de soep, voeg de fijngehakte basilicum toe, dien op met broodkorstjes serveer deze er apart bij.
2 broodjes naar keuze (nog af te bakken) - 500 gram champignons - 1 klontje boter - 100 gram gemalen kaas
bereiding:
snij de broodjes middendoor, borstel de champignons en snij in schijfjes, laat een klontje boter smelten en bak de champignons, als er vocht in de pan is door een zeef gieten en laten uitlekken,verwarm de oven op 200 graden, beleg de broodjes met de champignons en kruid met peper, strooi er de kaas over en bak tot de kaas gesmolten is en de broodjes krokant zijn, ongeveer 15 minuten.
savooikool - gerookte spekblokjes - 1 grote klont boter - muskaatnoot - peper en zout
bereiding:
snij de harde kern en te dikke nerven uit de kool, snij in fijne reepjes en spoel, laat de kool 10 à 15 minuten gaar koken en giet af, bak apart de spekblokjes krokant, laat in een kookpot een grote klont boter smelten en voeg er de goed uitgelekte savooikool bij, meng er de spekblokjes onder, kruid met peper, zout en muskaatnoot.
was de aardappelen, schil ze niet, kook ze in water tot ze bijna gaar zijn, giet af en laat afkoelen, verwarm de oven op 200 graden, wikkel ieder aardappeltje in een sneetje spek, maak brochettes met telkens 3 stuks en leg ze op een met bakpapier beklede ovenplaat,bestrooi met fijn gesnipperde rozemarijn, bak 20 minuten goudbruin in de oven, kruid met peper.
neem een longdrinkglas en giet er een half jeneverglaasje citroensiroop in, dit is juist de bodem bedekt van het glas, dan een half jeneverglaasje cointreau en 2 jeneverglaasjes picon orange, de rest van het glas bijvullen met witte wijn en een ijsblokje
1/2 kg visfilet tong of andere platvis - boter - 1 lepel bloem - 1/2 liter visbouillon (1/2 liter water + visblokje) - 1 koffielepel mosterd - fijngesneden dragon naar smaak - een geutje halfvolle room - peper en zout
bereiding:
snij de visfilet middendoor en rol op met velkant naar binnen, zet in een vuurvaste schaal en giet er de helft van de bouillon bij, zet een 3 tal minuten in de microgolf, maak ondertussen een roux van boter en bloem en giet er de overige bouillon bij tot een gladde saus, voeg er de mosterd, dragon en een geutje room bij, schik de visrolletjes op een bord en giet er wat saus over.
verwarm de oven op 100 graden (hetelucht) doe het eiwit in een kom en voeg er de kristalsuiker bij, mix stijf, klop op het einde nog de bloemsuiker lepel per lepel erbij en de maïzena, mix het geheel goed, neem een bakplaat met bakpapier erop, leg 1 koffielepel eiwit op het bakpapier, doe dit met 2 koffielepels of neem een spuitzak, laat voldoende ruimte tussen de koekjes, bak gedurende 1 à 1 1/2 uur op 100 graden met de ovendeur op een kiertje
voor de dressing: sap van een halve citroen - 3 eetlepels olijfolie - 1 eetlepel gewone olie - 1 koffielepel vloeibare honing - peper en zout
bereiding:
meng alle ingrediënten voor de dressing, doe de gehalveerde tomaatjes en heel dunne sneetjes van de ingemaakte citroen in een kom en giet er de dressing over en meng goed, leg wat rucola op een bord, verdeel er de sneetjes bresaola en tomaatjes op, bestrooi met de geroosterde pijnboompitten en sprenkel er nog wat dressing over, dien op met toast.
3 preistelen - 2 à 3 uien - 2 grote wortelen - 2 liter water - 3 rundblokjes - 1 klontje boter -
bereiding:
snij 1 preiwit fijn en stoof in een klontje boter 10 minuten ,dit is voor de afwerking, was en snij de groenten, laat in een kookpot een klontje boter smelten, voeg er de ajuin bij en laat even stoven, voeg de rest van de groenten erbij, water en de rundblokjes, laat ongeveer 45 minuten koken, mix de soep en doe er de fijn gesneden gestoofde prei bij, eventueel nog wat peper en zout.
smelt het klontje boter en stoof het fijn gesneden sjalotje glazig, voeg de hammetjes toe en strooi er de bloem over,voeg de witte wijn, 1/2 rundblokje, mosterd, tijm en rozemarijn toe, schep goed om en laat afgedekt 20 minuten sudderen op een klein vuurtje, stoof de in schijfjes gesneden champignons een 5 tal minuten in een klontje boter, giet de champignons bij de hammetjes, voeg er de room bij, kruid met peper en zout, laat even doorkoken, indien nodig binden met maïzena tot een lichtgebonden saus.
1 ciabatta brood in sneden van 2 cm dik - olijfolie - 1 teentje geperste knoflook - 1 rolletje geitenkaas chavroux - 1 rode ui in dunne ringen
bereiding:
meng wat olijfolie met de geperste knoflook en smeer hier èèn kant van het brood mee in, rooster het brood in de oven tot het aan beide kanten lichtbruin is, stoof de uiringen gaar in een beetje olijfolie, snij de geitenkaas in dunne plakjes en verdeel over het brood, leg de ui op de kaas en bak de bruchetta kort in de oven tot de kaas begint te smelten.
doe de bloem in een kom, maak een kuiltje in het midden en breek hierin 2 eieren, voeg wat melk toe en mix, giet geleidelijk de rest van de melk erbij en mix tot een glad deeg, roer de gesmolten boter en de suiker door het deeg, laat een half uurtje rusten en bak in een antikleefpan die goed warm is.
1 savooikool - 3/4 kg ajuin - 1 kg spruiten -1 kg wortelen - 4 preien - 1/2 knolselder of groene selder - 2 bundeltjes rapen - 2 kg aardappelen of meer - tijm - 4 laurierblaadjes - peper en zout - 4 rundsblokje
bereiding:
alle groenten schoon maken en grof snijden, verdeel de savooi in 2 grote kookpoten dan ajuin, wortels, prei, selder, laurierblaadjes, tijm en rundsblokjes, doe in iedere kookpot èèn glas water en laat een kwartier zachtjes koken, voeg dan spruiten, aardappelen en het laatste kwartier de raapjes erbij, laat in totaal een groot uur zachtjes koken, vlees naar wens apart braden of koken en onder de hutsepot mengen.
kook de broccoliroosjes 5 minuten in gezouten water, giet af en leg in een beboterde vuurvaste schaal, meng 100 gram kaas onder de witte saus en giet over de brocolli, strooi de rest van de kaas erover en laat 15 minuten gratineren in de oven.
kook de diepvries erwtjes 10 minuten in kokend water, giet af en spoel onder koud water, laat het klontje boter smelten en bak de kipblokjes bruin, haal het vlees uit de pan, bak de fijngesneden ajuin en spekblokjes in het vet van de kipblokjes, verkruimel het groenteblokje erover en overgiet met de room, laat de saus wat inkoken, voeg er de kipblokjes en de erwtjes bij, laat nog eens goed doorwarmen, geef er gebakken aardappelen bij.
voor 20 hapjes: 100 gram groene olijven - olijfolie - 300 gram champignons naar keuze - 1 teentje look - peper en zout - 1 stokbrood
bereiding:
mix de olijven met 1 koffielepel olijfolie, snij het brood in sneetjes, bestrijk ze met een beetje olijfolie en rooster in de oven, borstel de champignons en snij in kleine stukjes, bak in een beetje olie met het fijngesneden knoflook teentje, voeg peper en zout toe, besmeer het brood met de puree van olijven en verdeel er de champignons over
5 bio citroenen - 5 dl alcohol puur(90°) - 1 liter plat water - 500 gram kristalsuiker
bereiding:
schil de citroenen heel dun (zonder het witte gedeelte) laat deze schillen 10 à 14 dagen trekken in de alcohol, het water laten koken met de suiker tot een siroop (een paar minuten), laten afkoelen, meng alles en zeef
tip: ijskoud serveren, eventueel een paar uren voor het serveren in de diepvries steken
voor 2 personen:200 gram pasta naar keuze - 300 gram zalm vers of diepvries - 250 gram champignons - 125 ml light room - 1/2 groenteblokje - 1 klontje boter - peper en zout - 1 koffielepel dragon vers of gedroogd
bereiding:
kook de pasta gaar, breng water aan de kook en pocheer de zalm 5 minuten, laat de zalm uitlekken, smelt een klontje boter en stoof er de champignons in, giet de room bij de champignons en kruid met een half groenteblokje en wat dragon, verwarm de saus op een klein vuurtje, verdeel de zalm in stukjes en schep door de warme pasta, vermeng de roomsaus voorzichtig door de pasta met zalm, indien nodig peper en zout toevoegen.
snij de groenten in reepjes en laat stoven met laurier en tijm in een weinig olijfolie , kruid met peper en zout, kruid ook het vlees en wentel in de bloem, laat goudbruin bakken in de olijfolie, voeg het vlees bij de groenten met de tomatenpuree en de witte wijn, laat een uurtje zachtjes stoven indien nodig een beetje wijn bijgieten, als het te zuur smaakt een klontje suiker bijdoen, leg het vlees op een bord overgiet met de saus, werk af met peterselie dien op met rijst of pasta, bestrooi met parmezaan kaas.
wrijf het brood aan beide zijden in met olijfolie, wrijf één kant in met een half look teentje, rooster de broodjes lichtjes in de oven, snij een knoflookteentje fijn en meng met 1 eetlepel olijfolie en de azijn, kruid met peper, zout en de basilicum, meng met de blokjes tomaat, leg het tomatenmengsel net voor het opdienen op het brood, werk af met de ansjovis en fijngehakte ui.
1 fles jenever 30 graden - sap van 6 citroenen - 24 klontjes suiker
bereiding:
eerst citroensap en suiker mengen, dan pas jenever toevoegen, in steriliseerbokalen gieten en sluiten, als de suiker gesmolten is overgieten in een fles
snij alle groenten en stoof in het klontje boter, giet de kippenbouillon erbij en laat 45 minuten zachtjes koken, mix en breng op smaak met peper zout en wat room, voeg de blokjes rookworst toe
160 gram pasta naar keuze - 1 kleine bloemkool - 100 gram gruyèrekaas - witte saus van 2 eetlepels bloem een klont boter en een 1/2 liter melk - peper - zout - muskaatnoot
bereiding:
kook de bloemkoolroosjes en pasta apart beetgaar, maak een witte saus kruid met peper, zout en muskaatnoot en voeg van het vuur de helft van de kaas erbij, strijk een vuurvaste schaal in met wat boter, vul met bloemkool en pasta en giet er de kaassaus over, strooi de rest van de kaas erover en zet 15 minuten in de oven op 180 graden voor een krokant korstje, dit is voor 2 personen, dien op met zacht gekookte eitjes.
1 rode paprika - 1 kleine ui fijn gesneden - 2 koffielepels tomatenpuree - 300 gram gehakt naar keuze - lookpoeder - 1 koffielepel gedroogde Provençaalse kruiden - 1 ei - paneermeel - 1/4 van een groenteblokje - olijfolie - 1 dl water
bereiding:
voor 2 personen: snij de paprika middendoor, verwijder de zaadjes en zaadlijsten, meng het gehakt met ei paneermeel en Provençaalse kruiden, vul de paprika helften met gehakt, verwarm de oven op 180 à 200 graden, verwarm een paar lepels olijfolie in een vuurvaste schaal en laat de fijn gesneden ui een paar minuten stoven in de olie, voeg er 2 koffielepels tomatenpuree, een snuifje lookpoeder, 1/4 van een groenteblokje en 1 dl water bij, roer goed om en schik hier in de gevulde paprika helften, plaats 30 minuten in de oven op 180 à 200 graden, dien op met rijst.
vanillebloem oplossen in een beetje melk, brood en peperkoek in stukjes in een grote pot of kom doen (korsten mogen aan het brood blijven), alle ingrediënten erbij voegen overgieten met warme melk 1 liter min of meer, naar gelang de hoeveelheid brood alles moet smeuïg zijn, in een ingevette springvorm gieten, oven voor verwarmen op 160 graden en ongeveer 1 uur laten bakken.
1 pistolet - 1 snee breidelspek - ijsbergsla - honingmosterd dressing of een andere dressing naar smaak - 1 klein klontje boter
bereiding:
snij de pistolet open, bestrijk met dressing en leg er wat ijsbergsla op, snij het breidelspek in blokjes en bak bruin in het klontje boter, leg het warme breidelspek tussen het broodje.
6 grote aardappelen - 1 bloemkool - 1 klontje boter - 500 gram rund of varkensgehakt - 1 ajuintje - 200 gram gemalen kaas - 50 gram boter - 50 gram bloem - melk - muskaatnoot, peper en zout
bereiding:
maak een aardappelpuree, doe de puree in een ovenschotel, bak het gehakt los samen met de fijngesneden ajuin, kruid met peper en zout, giet het gehakt over de puree, kook de bloemkoolroosjes en giet af als ze zacht zijn, verdeel op het gehakt in de schotel, maak een witte saus van de boter, bloem en melk, kruid met muskaatnoot, peper en zout en laat er de helft van de kaas in smelten, giet de saus over de bloemkool en strooi er de rest van de kaas over, zet 20 minuten in de voorverwarmde oven op 180 graden.
de bloemkool in roosjes verdelen en 15 minuten laten koken in de groentebouillon, de soep mixen, room toevoegen, kaas erin laten smelten volgens smaak, beginnen met een klein stukje, indien nodig peper en zout.
snij de kip in blokjes, meng de overige ingrediënten in een kom en voeg de kipblokjes toe, laat een uurtje marineren, bak de kipblokjes in een anti kleefpan in 10 minuten gaar, dien op met boontjes en gekookte aardappelen.
klop de eieren met de suiker en vanillesuiker schuimig, smelt de boter en voeg deze erbij, spatel de bloem onder het beslag, strijk de cakevorm in met boter en vul met het beslag, zet 40 minuten in een voorverwarmde oven op 160 graden (heteluchtoven)
spoel de abrikozen, halveer ze en haal de kern eruit, laat enkele minuten koken en zet de mixer erin, dan zijn de velletjes verdwenen, voeg de suiker bij en laat 4 minuten al roerend doorkoken tot de confituur dik van de lepel valt, vul de potjes, dek af en laat opstijven.
1 camembert in houten doosje - stokbrood of brood om te toasten
bereiding:
verwarm de oven op 180 graden,doe het papier van de kaas en plaats terug in het doosje, zet in een vuurvaste schaal, maak met een mesje een kruis in de bovenste korst van de kaas, zet ongeveer 15 minuten in de oven tot de kaas warm en gesmolten is, serveer met toast of stokbrood.
Bak het biefstuk naar eigen smaak in het klontje boter, verwarm de room in een pannetje en laat er de kaas in smelten, begin met een klein stukje en voeg bij naar smaak,neem het vlees uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie, giet een paar lepels water in de pan en maak de braadresten los, giet het roommengsel erbij, goed roeren en eens zachtjes laten doorkoken, bij kruiden zal niet nodig zijn, lepel de saus over het biefstuk.
2 hamburgerbroodje - 2 eieren - 50 gram gerookte zalm in reepjes - peper en zout - 1 klontje boter - 1 eetlepel room of melk - bieslook fijn gesnipperd
bereiding:
zet de broodjes even onder de grill, klop de eieren goed los in een kommetje met 1 eetlepel room, kruid met peper en zout, laat een klontje boter smelten in een pan en giet er het eimengsel in, blijf roeren in de pan, het ei mag niet uitdrogen, schep op elk broodje roerei en beleg met snippers gerookte zalm en strooi er wat bieslook over.
doe het vanille ijs in een mengbeker, maak de aardbeien schoon en snij in stukjes, voeg de aardbeien bij het ijs, voeg suiker en melk toe en mix alles, dien op met een rietje
schil de asperges met een dunschiller, kook de aspergeschillen 15 minuten in een 1 1/2 liter water, giet door een zeef en vangt het vocht op, snij de groenten fijn behalve de asperges, laat het klontje boter smelten en stoof de groenten enkele minuten, snij de punten (5 cm) van de asperges en hou apart, snij de rest in fijne ringetjes en voeg bij de groenten + 2 groenteblokjes en het kookvocht van de aspergeschillen, laat een half uurtje koken en mix de soep fijn, voeg de room en aspergepunten toe en laat nog even zachtjes koken tot de aspergepunten beetgaar zijn, kruid met peper en zout.
1 bundeltje wortels met loof - 1klontje boter - 1 ui fijn gesneden - tijm+laurierblaadje - peper en zout
bereiding:
schil de worteltjes met een dunschiller en laat ze geheel, laat een klontje boter smelten en stoof de ui glazig, voeg de hele worteltjes toe, kruid met peper en zout, voeg tijm en laurierblaadje toe, giet er een klein beetje water bij, zet deksel op de pan en laat 15 à 20 minuten garen.
breng de platte kaas op smaak met poedersuiker, doe alles in laagjes in een glaasje, leg op de bodem wat speculaaskruimels dan kaas en vervolgens aardbeischijfjes, herhalen en eindigen met een laagje aardbeien, kaas en speculaskruimels, dit is voor 1 glaasje
snij de ajuin en look fijn, snij de pastinaak en knolselder in blokjes, laat de boter smelten en stoof alles enkele minuten, blus met de groentebouillon, voeg hierbij de in blokjes gesneden aardappel, laat 30 minuten zachtjes koken, mix de soep en kruid met peper en zout
voor 2 personen: 1 zakje rijst voor 2 personen - 400 gram biefstuk in reepjes gesneden - 1 eetlepel bloem - peper en zout - 1 koffielepel paprikapoeder - 1 klontje boter - 250 gram champignons in schijfjes - 2 uien fijn gesneden - 1 grote koffielepel tomatenpuree - 1/2 glas water + 1/2 groenteblokje - 1/3 van een doosje light room
bereiding:
kook de rijst gaar volgens de verpakking, meng de bloem met de paprikapoeder en wentel de biefstuk reepjes erdoor, laat de boter licht bruin kleuren in een braadpan en roerbak de reepjes vlees, schep het vlees uit de pan, doe de ajuin in de braadpan en fruit deze een paar minuten, doe er de champignons bij en roerbak nog 5 minuten, meng het vlees door het mengsel en giet er het water +1/2 groenteblokje bij + de tomatenpuree, alles goed mengen en nog een 10 tal minuten laten stoven op een zacht vuurtje, voeg de room toe en laat nog eens door stoven, dien op met de rijst
was en snij de bonen in schuine stukjes van 3 à 4 cm, stoof de fijngesneden ui in het klontje boter en voeg er de boontjes aan toe, kruid met peper, zout en bonenkruid, laat 20 à 30 minuten stoven op een klein vuurtje.
ingrediënten : 1 reep witte chocolade - 1/2 bakje aardbeien bereiding : chocolade smelten eau bain marie of in microgolf op lage stand , tot de chocolade mooi glad is , de aardbeien wassen en goed droog deppen ,de aarbeien dippen in de witte chocolade en op een vel bakpapier leggen 10 minuten laten opstijven in de frigo
doe het soepvlees in de snelkoker met laurier, thym, peper en zout, overgiet met 2 liter koud water en laat 30 minuten stomen, ondertussen de groenten fijn snijden, haal het vlees uit de de bouillon en giet door een zeef, laat de gezeefde bouillon 15 minuten zachtjes koken met de fijn gesneden groenten en 4 soeplepels tapioca, af en toe eens doorroeren anders kleeft de tapioca aan mekaar
bereiding:snij de ajuin in fijne ringen en stoof in een beetje boter, kruid met peper en zout, bak de rundhamburger in een klontje boter bruin en gaar, rooster ondertussen kort het opengesneden broodje in de oven, bestrijk het onderste gedeelte van het broodje royaal met coctailsaus beleg met de geraspte wortel, hamburger, gestoofde uiringen en wat ketchup erop, dek af met de andere helft van het broodje.
3/4 liter melk - 8 klontjes suiker - 1 zakje vanillepoeder - 1 potje krieken op sap - maïzena
bereiding:
meng de vanillebloem met een kopje melk, laat de rest van de melk koken met de suiker en giet dan het vanillemengsel erbij, nog eens laten doorkoken terwijl u blijft roeren, giet in potjes en laat afkoelen, giet de krieken met sap in een pannetje en laat even koken, bind met een beetje maïzena, voeg de warme kriekjes met sap toe bij de afgekoelde pudding
laat de spinazie ontdooien, kook de lasagneblaadjes 5 minuten in water met 1 eetlepel olie, neem de lasagne uit het kokend water en leg in koud water, voeg witte wijn, bouillon en room in een pannetje en laat goed inkoken tot de helft, bind met maïzena tot een niet te dikke saus, kruid met peper en zout, leg een dun laagje spinazie op de bodem van een rechthoekige vuurvaste schotel erboven lasagneblaadjes naast elkaar, erop wat spinazie, stukjes zalm, terug lasagne spinazie zalm tot de schaal vol is, giet de saus erover en bestrooi met een dikke laag gemalen gruyèrekaas, schuif in een voorverwarmde oven op 180 graden gedurende 20 minuten. Deze hoeveelheden zijn voor 4 personen
1 ajuin- 1 wit van prei- 1/2 knolselder- 1 1/2 liter water + 3 kippenblokjes- 1 klontje boter
bereiding:
snij de prei en ajuin fijn stoof in een klontje boter, overgiet met water + kippenblokjes, breng aan de kook, snij de knolselder in blokjes en voeg toe aan de kokende bouillon, laat 30 minuten koken en mix, breng op smaak met peper en zout, eventueel nog een beetje room of melk bijgieten.
Bedek een taartvorm met het vel bladerdeeg, snij het overtollige deeg weg, schik de uitgelekte halve peren op het deeg, meng in een kom boter + suiker + vanillesuiker, roer dit romig en wit, voeg 3 eieren toe en roer tot een glad mengsel, roer bloem en amandelpoeder goed door het deeg en giet over de peren, bak de perentaart 35 minuten in een voorverwarmde oven op 160 graden (heteluchtoven)
snij de aardappelen en groenten in kleine blokjes en was ze, stoof alle groenten in een grote klont boter, voeg de tomatenpuree toe en roer goed om, dan pas de tomatenblokjes en de groentebouillon, laat alles 15 minuten koken op een zacht vuurtje, de groenten moeten nog een beetje knapperig zijn, doe er de laatste 3 minuten de afgespoelde witte bonen en vermicelli bij,dien op in een diep bord en strooi er wat parmezaanse kaas over.
meng de bloem met de havermout in een kom, voeg 2 eieren en het zout bij en roer goed om, giet er de melk bij en klop tot een glad deeg, smelt een lepel boter en meng onder het deeg, smelt een klein beetje boter in de koekepan en bak de pannekoeken goudbruin aan beide zijden, deze hoeveelheid heeft u 8 pannekoeken, dien op met boter en bruine suiker
2 eetlepels kristalsuiker per glas - whisky - sterke koffie - volle room
bereiding:
klop de room half vast en maak sterke koffie. vul een derde van het glas met whisky doe dit in een pannetje met 2 eetlepels suiker, roer en verwarm de whisky tot het mengsel een beetje stroperig wordt, niet laten koken en niet flamberen, doe de whisky in glazen, neem een sauslepeltje en houd in het glas tot tegen de whisky, giet de koffie stilletjes in de sauslepel en laat zo overlopen, giet voorzichtig de room op een bolle kant van een eetlepel op de koffie
1 piepkuiken - kipkruiden - 1 klontje boter - 1 kopje kippenbouillon van een blokje - 1 koffielepel tomatenpuree - 250 gram champignons - 1 à 2 koffielepels dragon vers of gedroogd - lightroom
bereiding:
bestrooi het piepkuiken rondom met kipkruiden, laat een klontje boter heet worden en bak het piepkuiken goudbruin, neem uit de pan en dep het vet weg uit de pan met keukenpapier, leg het vlees terug in de pan, giet een beetje kippenbouillon en de tomatenpuree erbij en laat stoven, borstel de champignons en snij in 2 of 4, voeg de champignons na 15 minuten bij het vlees met de dragon en laat nog 15 à 20 minuten stoven, neem het vlees uit de pan en giet een scheutje room bij het champignon mengsel, laat nog eens doorkoken tot gewenste dikte of bind met een beetje maïzena.
ingrediënten: 300 gram gekookte aardappelen in blokjes of schijfjes - 1 bosje radijzen in schijfjes - 2 hardgekookte eieren - 1 eetlepel yoghourt - 1 eetlepel mayonaise - 1 eetlepel water - peper en zout bereiding: maak een dressing van de yoghourt, mayonaise en 1 eetlepel water, kruid met peper en zout en roer goed door elkaar, meng de aardappelblokjes met de schijfjes radijzen in een kom, schep de dressing door de aardappelsalade, werk af met de gekookte eieren
ingrediënten: 4 sneetjes brood - 1 bolletje mozarella kaas - 1 tomaat - boter - 2 sneetjes gerookte italiaanse ham bereiding: besmeer de boterhammen aan beide kanten met boter en beleg met ham, schijfjes mozarella en tomaat, steek tussen de grill
ingrediënten: 1 kipfilet - 1 klontje boter - kipkruiden - 500 gram wortelen - 300 gram tomaten - 1 ui - 1 eetlepel olijfolie - peper - zout - italiaanse kruiden bereiding: snij de wortelen in schijfjes en de tomaten in blokjes, snipper de ui fijn, verwarm de olijfolie en stoof de de ui glazig, voeg de wortelen en de tomaten toe, kruid met peper zout en italiaanse kruiden, dek af en laat 15 minuten sudderen,kruid de kipfilet met kipkruiden en bak de kipfilet in het klontje boter 10 à 15 minuten volgens dikte, dien op met rijst
ingrediënten: rucolasalade - parmaham - walnoten - gedroogde tomaten in reepjes gesneden - soepstengels - vinaigrette bereiding: leg de salade op de borden, dresseer het bord met de parmaham noten gedroogde tomaten en soepstengels, sprenkel er wat vinaigrette over
ingrediënten: 300 gram zelfrijzende bloem - 1,25 dl zure room - 1 ei - 2 eetlepels kristalsuiker - 300ml melk - 1 klein klontje boter bereiding: doe de bloem in een kom en voeg het ei, de melk en de zure room toe, het deeg goed doorroeren, de suiker toevoegen en nog eens goed mengen, verwarm de poffertjes pan, wrijf in met het klontje boter, laat de pan goed opwarmen, bak de poffertjes langs één kant tot ze bovenaan bijna droog zijn, draai om en bak kort aan de andere kant
ingrediënten: rucolasalade - sneetjes gerookte eendenborstfilet - gedroogde tomaten - parmezaankaas - enkele walnoten - vinaigrette bereiding: snij de gedroogde tomaten in reepjes, snij met een dunschiller wat krullen van een stuk parmezaankaas, schik de eendenborstfilet op een bord, wat salade in het midden, werk af met de reepjes gedroogde tomaten kaas en walnoten, dien op met een vinaigrette
ingrediënten: 300 gram gehakt - 1 kleine ui - 1 teentje look - 100 gram gemalen kaas - 1 klontje boter - aardappelpuree bereiding: bak het gehakt rul met de fijngesneden ui en look, kruid met peper en zout, schik het gehakt in een ovenschotel en leg de aardappelpuree er bovenop, bestrooi met de gemalen kaas, plaats 20 minuten in een oven van 180 graden
ingrediënten: 300 gram gehakt - 1 courgette - 1 ei - chaplure - peper - zout - oregano - bacillicum - gemalen kaas - olijfolie bereiding: halveer de courgette, haal met een koffielepel de zaden en een stukje vruchtvlees eruit, meng het gehakt met het ei chaplure en de kruiden, leg in elke courgette de helft van het gehakt en bestrooi met gemalen kaas, druppel er wat olijfolie over, zet 1 uur in de oven op een lage temperatuur 160 graden
ingrediënten: 1/2 kg wortelen - 1 grote ui - 1 stuk knolselder - tijm - laurier - 1 liter water + 2 kippenblokjes - 1 klontje boter - 250 ml kokosmelk - 1 teentje knoflook - 1 koffielepel currypoeder bereiding: stoof de uien, selder, wortels en look aan in het klontje boter samen met de laurier en tijm, voeg de kippenbouillon en currypoeder toe, laat 45 minuten koken, giet de kokosmelk erbij en mix de soep, laat nog even doorkoken
ingrediënten: 1 witte worst - 2 à 3 sneetjes gerookt spek - gemalen kaas bereiding: doe het vel van de worst en snij overlangs door, beleg met gemalen kaas, leg de helft van de worst er terug op, omwikkel met het spek, grill de worst langs beide zijden tot de kaas begint te smelten
ingrediënten: soepstengels - bayonnehesp bereiding: snij een sneetje bayonnehesp in de lengte in 2 en draai rond een soepstengel, lekker aperitiefhapje
Ik ben Carine
Ik ben een vrouw en woon in Deinze (belgië) en mijn beroep is huisvrouw.
Ik ben geboren op 09/07/1954 en ben nu dus 70 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: eenvoudige gerechten bereiden - fietsen.