De familie Chef d'Hotel komt oorspronkelijk(sedert de 16e eeuw) uit Normandie Frankrijk en woonde aldaar onder andere in de plaatsen Vatteville, Rouen, Lillebonne, Dieppe, le Havre, Pont-Audemer, Etreville e.t.c. De oudste gegevens die mij bekend zijn dateren uit 1547, op 20 januari van dat jaar compareerde een Pierre Chefdhostel Láine voogd van de broertjes Guillaume en Pierre Chefdhostel le jeune voor Jean Matieu en Buhot notaris (tabellion) te Vatteville dit i.v.m een zakelijke overeenkomst. Le 15 juin 1559 aux pleds du Bourgachard sont conparus Pierre Hauqueville et Abel Chefdhostel tuteurs des sausages de feu Abraham Chefdhostel.
In de Revue genealogie Normandie nr.27,1988 het
volgende gevonden: Du fonds de L´Abbaye de st-Wandrille, cote nr.16H114 archives de Rouen, le 13-1-1556 Guillaume Chefdhostel, pretre et Thieri Poncher tiennent les dixmes des nomineaux essarts de La foret de Brotonne et ses environs et a L´endroit des paroisses de Vatteville, Essart, Ste-Croix, Bourneville, Estreville, Hauville, Le Landin, Le Hauberec et Les nominaux essarts du Jacens des dites forets pour une annee saouf a Moustrier d`Arques. De L' Abbaye de st-Wandrille is enkel 10,9 kilometer van Vatteville gelegen, de woonplaats van (naar mijn mening) Guillaume Chefdhostel.
De L' Abbaye de st-Wandrille 1 maart 649, een burgemeester van het paleis van Clovis II kent haar rechten op een koninklijk landgoed gelegen aan de rand van een beek zijrivier van de Seine, de Fontenelle in het bos Jumiges, twee monniken Wandrille en Gond (690 ).
In Rouen woonde o.a. een Isaäc Chef dhostel met zijn echtgenote Suzanne Duinont in de rue aux Juifs (de Jodestraat). De rue aux Juifs is gelegen in de toenmalige wijk Vicus Judeorum.
Onder het Palais de Justice gelegen in de rue aux Juifs is een Joods gebouw ontdekt (Le Monument Juif) vermoedelijk werd dit gebruikt als school of als huis hierover bestaat zover mij bekend geen zekerheid. Het monument is ontdekt in 1976 en is omstreeks het jaar 1100 gebouwd. Het is het oudste Joodse monument bewaard gebleven in West-Europa.
Zij waren voornamelijk reder en koopman van beroep en waren protestants van geloof sedert de reformatie. Enkele leden vertrokken vanaf de 16e eeuw als gevolg van de geloofsvervolgingen in Frankrijk naar Nederland, Engeland en Duitsland. Zij vertrokken om handel te drijven naar Letland en Portugal.
Daniel Chefdhostel (sr) sieur de Beaulieu en zijn echtgenote plus kinderen vertrokken (op de vlucht) naar Nederland in september 1685. Op 24 november 1689 vielen er soldaten hun huis te Etreville binnen, en maakte de inventaris van het huis kapot e.t.c. Wordt vervolgt....
http://www.holtmans.eu/nl/
|