NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Inhoud blog
 • Dag 23: 24 mei San Pedro de Rosado- Salamanca 24 km
 • Dag 22: 23 mei Fuenterroble de Salvatierra- San Pedro de Rosado 29 km
 • Dag 21: 22 mei Calzada de Béjar- Fuenterroble de Salvatierra 20 km
 • Dag 20: 21 mei Aldeanueva- La Calzada de Béjar 22 km
 • Dag 19: 20 mei Caparra- Aldeanueva del Camino 19 km
 • Dag 18: 19 mei Carcaboso- Caparra 23 km
 • Dag 17: 18 mei Grimaldo-Carcaboso 30 km
 • Dag 16: 17 mei Embalsa de Alcantara- Grimaldo 19 km
 • Dag 15: 16 mei Casar de Cáceres- Embalsa de Alcantara 21 km
 • Dag 14: 15 mei Valdesalor- Casar de Cáceres 25 km
 • Dag 13: 14 mei Alcuéscar- Valdesalor 27 km
 • Dag 12: 13 mei Mérida- Alcuéscar 38 km
 • Dag 11: 11 mei Torremegia- Mérida 16 km
 • Dag 10: 10 mei Villafranca- Torremegia 27 km
 • Dag 9: 9 mei Zafra- Villafranca de los Barros 21 km
 • Dag 8: 8 mei Fuente de Cantos- Zafra 26 km
 • Dag 7: 7 mei Monesterio- Fuente de Cantos 22 km
 • Dag 6: 6 mei El Real de la Jara- Monesterio 21 km
 • Dag 5: 5 mei Almaden de la Plata- El Real de la Jara 16 km
 • Dag 4: 4 mei Castilblanco de los Arroyos- Almaden de la Plata 29 km
 • Dag 3: 3 mei Guillena- Castilblanco de los Arroyos 19 km
 • Dag 2: 2 mei Sevilla- Guillena 23 km
 • Dag1: Aankomst en verkenning 1 mei 2012
 • Woord vooraf...
  Etappes

  Bekijk hier het overzicht van de geplande etappes gedurende mijn tocht op de Via de la Plata.

  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

  Archief per maand
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Chris op de Via de la Plata
  Onderweg tussen Sevilla en Salamanca
  27-03-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Woord vooraf...
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Het einde van mijn onderwijsloopbaan in 2009 bracht een wens in vervulling waarvan ik al jaren droomde... te voet naar Santiago de Compostela. Samen met Roger brachten we deze tocht tot een goed einde. Het bereiken van Compostela geeft in de eerste plaats een gevoel van euforie, het bereiken van het einddoel is dan ook voor alle "pelgrims" het hoogtepunt van de tocht.
  Het onderweg zijn, de ontmoetingen met stappers van allerlei nationaliteiten  maakte deze tocht  voor ons dan ook zeer speciaal. Misschien was dit nog wel de mooiste ervaring en niet het bereiken van het einddoel...
  De mooie natuur, het ontdekken van het rijke cultureel patrimonium van de prachtige Spaanse steden en de prachtige architectuur zullen een blijvende herinnering aan onze "pelgrimstocht" zijn.

  Tot op heden ben ik nog steeds "besmet" door de "microbe" en wil dan ook een nieuwe tocht ondernemen. Een eerdere vakantierondreis door Andalusië met Marleen bracht mij op het idee ooit de Via de la Plata te lopen. Het lezen van reisverhalen en de ervaring van mijn vorige camino versterkten mijn gevoelens om deze tocht te maken.

  Maar de tand des tijds knaagt en allerlei medische problemen staken de kop op. Na heel wat twijfels omtrent de organisatie en de lichamelijke problemen, kreeg ik van de behandelende dokter toch groen licht. Een kleine medische ingreep en de passende medicatie moeten mij in staat stellen deze tocht succesvol af te ronden.

  De Via de la Plata doorkruist West-Spanje van Zuid naar Noord en eindigt natuurlijk In Compostela.
  Waar komt de naam vandaan? 
  Het Spaanse woord "plata" betekent letterlijk vertaald "zilver". Sommigen zijn de route dan ook gaan vertalen naar "zilverroute". De Via de la Plata gaat terug op een Romeinse heirweg waarlangs het goud en zilver uit de Noord-Spaanse mijnen naar de havens aan de Middelandse zee werd gebracht.
  Volgens andere historici zou "plata" komen van het Arabische "Balata" wat staat voor brede, geplaveide weg.

  Aan de oorsprong van de Via de la Plata ligt een geheel van natuurlijke wegen, een stelsel van paden die de dalen en rivierbeddingen opzochten. Deze werden gebruikt door verschillende volkeren bij hun doorgang op het Iberisch schiereiland.

  Aanvankelijk had Marleen, uit bezorgdheid, enkele bezwaren tegen mijn solotocht. Mijn gedrevenheid en het groen licht van de dokter zorgden ervoor dat haar mening wijzigde... waarvoor mijn dank!

  Ik beloofde voorzichtig te zijn en het thuisfront dagelijks te informeren over mijn ervaringen...
  Hopelijk houden jullie, de vrienden, er ook een beetje een vakantie- en pelgrimsgevoel aan over.
  Nog even trainen, goed verzorgen en weg ben ik op 30 april...
  Buen Camino

  27-03-2012 om 00:00 geschreven door Chris Van Vooren

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (17 Stemmen)
  » Reageer (2)
  30-04-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag1: Aankomst en verkenning 1 mei 2012
  Klik op de afbeelding om de link te volgen


  Geschiedenis en andere weetjes:

  De stad kent gedurende zijn lange geschiedenis verschillende bezetters die allen hun sporen nalieten: Romeinen, Vandalen( niet die van de vernielde bushokjes),Gothen en Moren.Sevilla bezit talloze monumenten en prachtige plaatsen zoals de Catedral de Santa Maria de la Sede, de derde grootste kathdraal ter wereld. Bij de bouw ervan werden delen van de vroegere moskee behouden.
  Binnenin de kathedraal bevindt zich het 19de-eeuwse praalgraf van Columbus.
  " La Giralda" is het bekendste bouw werk van de kerk, een hoge toren die als minaret naast de moskee door de Moren werd gebouwd. Als bouwmateriaal werden heel wat bouwstenen uit de verlaten Romeinse stad Italia gebruikt.
  De Puente de Triana verbindt het oude stadsdeel met de wijk Triana, van oorsprong een zigeunersbuurt beroemd om zijn aardewerk en keramiek. In deze wijk zal ik de eerste 2 dagen overnachten in Hostal Triana alvorens te vertrekken op 2 mei

  Dagverslag:

  Groot was mijn verwondering...een verschijning op de luchthaven...mijn vroegere stapmaat Roger kwam mij uitwuiven. Hij ging met zijn Chris richting zwembad in Torrevieja...in het leven moet men keuzes maken...

  Met de regen aankomen in Spanje,,,het weer is blijkbaar ook in crisis: Zoals het een (rijke?) stapper betaamt nam ik de taxi naar mijn "backpackershotel". Kennis gemaakt met de kamergenoten, 2 Spaanse agenten van de Guardia Civil, qua veiligheid dus geen probleem, en een Braziliaan die er precies spijt van had dat hij het mooie weer van Brazilië geruild had voor de Spaanse regen...je moet keuzes maken in het leven.

  Vlug nog wat (teveel) gaan eten om morgen een kijkje in de stad te gaan nemen en dan op tijd mijn bed in.Hopelijk zijn er geen snurkers bij de "rijkswacht". ´t Zal wennen worden om vroeg te gaan slapen en gewekt worden door het lawaai in de kamer...alles went

  Misschien komen Jean en Liliane wel langs op de terugweg naar Torre del Mar, ik kijk er al naar uit.Het krioelt hier in de stad van de toeristen, het is dan ook voor iedereen een vrije dag op deze "dag van de arbeid". De betoging van de arbeiders in crisis zie en hoor ik luidkeels passeren samen met Jean en liliane op een terrasje...hebben wij het dan zo slecht? 


  Bijlagen:
  Sevilla 1.jpg (1 MB)   
  Sevilla 2.jpg (1.2 MB)   
  Sevilla 3.jpg (1.4 MB)   
  Sevilla 4.jpg (1.4 MB)   
  Sevilla 5.jpg (1.1 MB)   
  Sevilla 6.jpg (1.2 MB)   
  Sevilla 7.jpg (1.4 MB)   

  30-04-2012 om 00:00 geschreven door Chris Van Vooren

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (13 Stemmen)
  » Reageer (5)
  02-05-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 2: 2 mei Sevilla- Guillena 23 km
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Geschiedenis en andere weetjes:

  Halfweg tussen Sevilla en Guillena ligt Santiponce, hier bevinden zich de resten van het klooster van San Isidro del Campo; Buiten de stad is een bezoek aan de resten van de Romeinse stad Italica aan te raden.
  De oude stad werd helemaal bedolven onder de bouw van Santiponce. Het nieuwe gedeelte, gebouwd door keizer Hadrianus, vormt nu het archeologisch park van Italica sinds de opgravingen in 1781.Er zijn nog tal van mozaiekvloeren, resten van tempels en een forum te bezichtigen. Indrukwekkend is het amfitheater met 25000 zitplaatsen, één der grootste uit de Romeinse tijd. Hier werden gladiatorenkampen en gevechten met dieren gehouden.
  Dagverslag:
  Faalangst?Stress? Termen uit mijn vorig schoolleven...feit isdat ik om 4u15 klaar wakker was. Maar...vertrekken in het donker houdt enkel gevaren in...
  Dan maar wat blijven liggen en om 7u30 na een vrij "eenvoudig" ontbijt de deur uit. Sevilla slaapt nog en toch duurt het nog een uur voor ik de stad achter mij heb gelaten. Onder dreigende wolken kom ik langs Italica, de resten van een Romeinse stad in de buurt van Santiponce. Wat foto's genomen van wat ooit een arena was waar gevechten plaatsvonden op leven en dood. Ik zet mijn tocht op een vreedzame manier verder en kom nu op een eindeloze, kaarsrechte weg tussen velden van wel 10 km. Je ziet je voorgangers in de verte en dan weer niet als ze verdwijnen achter een heuvelrug...eigenlijk saai!Gelukkig is het hier droog gebleven, buiten een glijpartij bij het oversteken van een beek levert dit mij een stinkende schoen en een vuile broek op...wasje komt zo.
  Tegen de verwachting in kom ik al om 12u30 in de albergue in Guillena...gesloten! Gaat pas open om 14u. Te rap zijn is ook niet goed...maar je moet soms keuzes maken 

  Bijlagen:
  Sevilla Guillena 1.jpg (995.5 KB)   
  Sevilla Guillena 2.jpg (1.4 MB)   
  Sevilla Guillena 3.jpg (1.3 MB)   
  Sevilla Guillena 4.jpg (1.4 MB)   
  Sevilla Guillena 5.jpg (1.4 MB)   
  Sevilla Guillena 6.jpg (1.4 MB)   
  Sevilla Guillena 7.jpg (1.4 MB)   
  Sevilla Guillena 8.jpg (1.1 MB)   
  Sevilla Guillena 9.jpg (1009 KB)   

  02-05-2012 om 00:00 geschreven door Chris Van Vooren

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (9 Stemmen)
  » Reageer (1)
  03-05-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 3: 3 mei Guillena- Castilblanco de los Arroyos 19 km
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Geschiedenis en andere weetjes:

  De streek wordt gekenmerkt door grote sinaas- en katoenplantages. De oranjekleur van de sinaasappel komt er door de "frisse" nachten, sinaasappels in de tropen blijven groen ook al zijn de vruchten rijp.
  Het dorp Castillblanco de los Arroyos dankt zijn naam aan de vele beken( arroyos) die in de streek vloeien.
  In de jaren 50-60 verdienden heel wat inwoners hun brood met de handel in palmtakken.
  Dagverslag:
  Heb gisteren de Deutsche "grundlichkeit" leren kennen. Mijn "bovenslaper" kon het allemaal...snurken, hoesten, woelen en zelfs 's nachts het licht aansteken. Hem wacht zeker nog een bevordering tot "obersturmfuhrer". Ik was dan ook aangenaam verrast dat hij voor dag en dauw het hazenpad koos...hij zal het wel geweten hebben.
  Rond 8u droog vertrokken en enkele km buiten Guillena in een bar, een gewoon cafe dus, een tostado en een cafe con leche binnengespeeld.
  Nu stappen we door de cortijos, uitgestrekte landerijen, maar door de inmiddels aanhoudende regen is hier geen plaats voor bewondering van deze mooie natuur. Zeiknat, broek en schoenen vol modder kom ik aan in de albergue. Buiten en waslijn in open lucht kunnen de natte kleren alleen aan het bed drogen...dit wordt dus een probleem.
  Met de "koninginnenrit"( 29 km) van morgen belooft dat niet veel goeds.
  Waarom ben ik geen week vroeger vertrokken? Dan was het misschien prachtig weer, maar...je moet keuzes maken in het leven.

  Bijlagen:
  Guillena Castiblanco 1.jpg (1.3 MB)   
  Guillena Castiblanco 2.jpg (1.7 MB)   
  Guillena Castiblanco 3.jpg (1.2 MB)   
  Guillena Castiblanco 4.jpg (1.4 MB)   
  Guillena Castiblanco 5.jpg (1.4 MB)   

  03-05-2012 om 00:00 geschreven door Chris Van Vooren

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
  » Reageer (1)
  04-05-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 4: 4 mei Castilblanco de los Arroyos- Almaden de la Plata 29 km
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Geschiedenis en andere weetjes:

  Onderweg komen we langs verschillende enorme cortijos( ook wel dehesa of finca genoemd). Via het landgoed " El Berrocal" is er een prachtige route naar Almaden ontstaan. Almaden de la Plata is afkomstig uit het Arabische " Al Medin Balat" dat Mijnen van de weg betekent.
  Van de Romeinse tot de Arabische periode werden hier zilver- en kopermijnen ontgonnen evenals marmergroeven.
  In het centrum van het dorp vind je de roodbruine kerktoren in de vorm van een minaret. 

  Dagverslag:

  Ik werd om 6u30 gewekt met een smsje van mijn trouwe supporter marlene.  Maar de dag belooft verder niet veel goeds vandaag.  Het regent.  Ik ruim alles op en neem een desayuno in de bar.  Het regent niet meer.  Het gezegde van een “oud” schoolhoofd in gedachte : "het mag en zal niet regenen op het schoolfeest” laat ik mijn regenjas uit.  Ik vertrek rond 7u30 en loopt 15 km op een asfaltweg.  Zoals je het vroeger hebt geleerd, stappen we links.  De auto’s vliegen toeterend voorbij, de fietsers roepen “buen camino”.  De laatste 15 km stap ik door  het natuurpark “El Berrocal”.  Hier zie je een verzameling van steen- en kurkeiken.  Het is prachtig.  Langs een brede grindweg passeer ik de afgepelde kurkeiken.  Jammergenoeg gaan het laatste uur de hemelsluizen terug open en komt de poncho goed van pas.  Kletsnat en stikkapot na de laatste beklimmingen, kom ik toe in de albergue.  De natte kleren zullen vandaag niet droog zijn.  In het “restaurant” de menu del perigrino genomen : costillas … ze bestaan uit meer vet dan vlees....  Je weet het soms te laat,... maar je moet keuzes maken.

  Bijlagen:
  Castilblanco almaden 1.jpg (1.4 MB)   
  Castilblanco Almaden 2.jpg (1.8 MB)   
  Castilblanco Almaden 3.jpg (1.4 MB)   
  Castilblanco Almaden 4.jpg (1.2 MB)   
  Castilblanco Almaden 5.jpg (1.1 MB)   
  Castilblanco Almaden 6.jpg (1.9 MB)   
  Castilblanco Almaden 7.jpg (1.4 MB)   

  04-05-2012 om 00:00 geschreven door Chris Van Vooren

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
  » Reageer (1)
  05-05-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 5: 5 mei Almaden de la Plata- El Real de la Jara 16 km
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Geschiedenis en andere weetjes:

  Onderweg komen we door het domein van de Casa de la Postura, een parkachtig gebied met steeneiken en kurkeiken waaronder de zwarte varkens hun voedsel vinden. Kurkeiken worden gekweekt vanwege de kurk. De kurk wordt om de 8-10 jaar van de stam gepeld.
  Deze kurk wordt gebruikt als isolatie, voor schoenzolen, vloeren ...en natuurlijk als afsluiting van flessen. Het pellen van de schors moet heel voorzichtig gebeuren anders loopt men het risico dat de boom beschadigd wordt en sterft.
  El Real de la Jara is het laatste dorp in Andalucia. Bij de Moren was dit dorp gekend als Xara, na de herovering door koning Ferdinand III werd " El Real" aan de naam toegevoegd.
  Dagverslag:
  Het weer...het doet wat met een mens. Gisteren verkleumd onder de dekens gekropen om 7u. Geluk...want niet alle albergues hebben dekens... Met de kleren aan de klok rond geslapen, er waren al heel wat stappers vertrokken voor ik de ogen open deed... Mijn geplande etappe voor vandaag liet mij toe het vandaag vanuit de luie kant te bekijken. 
  Naar Real de la Jara ( 16 km) een "makkie" tegenover gisteren.
  De natte was van gisteren maar weer ingepakt, nog een kilome(t)er meer in de rugzak. Ik stap weer door de grote finca's met hier en daar de zwarte varkens, de pata negra die er vrij rond lopen. Alle poorten tussen de verschillende cortijos moeten dan ook direct gesloten worden zodat de varkens geen bezoek aan de buurman kunnen brengen...
  Wie zegt dat je van druilregen niet nat wordt, kent er niets van! Hopelijk krijgen we het in de Casa Rural allemaal droog. Ik kom er in een kamer voor 4 personen terecht met...de "obersturmfuher" van de eerste dag...dat belooft. Hier kon ik niet kiezen anders was het wel anders verlopen. ...Morgen zon!dag, dat heb ik ook niet te kiezen.

  Bijlagen:
  Almaden Real Jara 1.jpg (1.5 MB)   
  Almaden Real Jara 10.jpg (1.4 MB)   
  Almaden Real Jara 2.jpg (1.1 MB)   
  Almaden Real Jara 3.jpg (1.2 MB)   
  Almaden Real Jara 4.jpg (1.2 MB)   
  Almaden Real Jara 5.jpg (1.4 MB)   
  Almaden Real Jara 6.jpg (1.4 MB)   
  Almaden Real Jara 7.jpg (1.3 MB)   
  Almaden Real Jara 8.jpg (1.2 MB)   
  Almaden Real Jara 9.jpg (1.1 MB)   

  05-05-2012 om 00:00 geschreven door Chris Van Vooren

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
  » Reageer (1)
  06-05-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 6: 6 mei El Real de la Jara- Monesterio 21 km
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Geschiedenis en andere weetjes:

  Monesterio is een dorp dat op 700m hoogte ligt, te vergelijken met het hoogste punt van België. Het was strategisch gelegen op de bergpas van Culebrin en het kruispunt van wegen.Deze streek is echter voornamelijk gekend voor zijn beroemde Pata Negra: de Cerdos Ibericos. De zwarte varkens zijn dan ook alom tegenwoordig in het landschap.
  Dagverslag:
  Gisteren na een heerlijk menu de perigrino (8 €) op de kamer om 21u30 waar de Duitse "machines" al op volle toeren draaiden.  Dan maar mijn afweergeschut in de oren gestopt om de nacht geluidsarm door te brengen, wat dan ook lukte.  Maar deze keuze houdt ook gevaren in ...  Het ochtendspel van het gefriemel met de zakjes en het gestommel in de kamer, heb ik dus niet gehoord ...  Om 7u30 ontwaakt, helemaal alleen in de kamer.  Vlug alles inpakken, de sanitaire noodzaak uitvoeren en weg naar de bar voor het ontbijt : cafe con leche, 2 tostados en vers geperst fruitsap en dit voor de prijs van 3 €.  Ik kan het er zelf niet voor maken.  Om 8u20 begon mijn achtervolging van de vroege vogels.  Een inhaalrace die ik niet kan winnen.  Onderweg staren de koeien je na met hun domme blik.  Alle diertjes hebben ofwel een groot nummer gebrandmerkt op de rug ofwel dragen ze het wat modieuzer als oorring.  Ook in de koeienwereld ben je dus maar een nummer.
  Om 12u30 sta ik aan de deur van de albergue, mijn snelheidsrecord gebroken.  Vermits de zon schijnt vandaag ... enkele zaken eens goed uitwassen, laten drogen en dan eten zoeken ... wat op een zondag ook niet evident is.

  Bijlagen:
  Real Jara Monesterio 1.jpg (1.2 MB)   
  Real Jara Monesterio 10.jpg (1.1 MB)   
  Real Jara Monesterio 11.jpg (1.4 MB)   
  Real Jara Monesterio 2.jpg (1.5 MB)   
  Real Jara Monesterio 3.jpg (1.8 MB)   
  Real Jara Monesterio 5.jpg (1.1 MB)   
  Real Jara Monesterio 6.jpg (1.3 MB)   
  Real Jara Monesterio 7.jpg (1.2 MB)   
  Real Jara Monesterio 8.jpg (1.4 MB)   
  Real Jara Monesterio 9.jpg (1.8 MB)   

  06-05-2012 om 00:00 geschreven door Chris Van Vooren

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
  » Reageer (0)
  07-05-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 7: 7 mei Monesterio- Fuente de Cantos 22 km
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Geschiedenis en andere weetjes:

  Stijgende en dalende staptocht waarbij het einddorp regelmatig in de verte te zien is.De laatste zondag van april houdt men er de feesten van Chianfiana, een typisch gerecht van de streek met schapenvlees. Hier komt heel wat volk uit de hele provincie op af...
  In 1598 werd in Fuente de Cantos de "bekende" schilder Zubaran geboren, zijn naam zegt mij echter niets maar ik ben dan ook geen artiest.
  Het voormalige 17de eeuwse klooster werd omgebouwd tot een prima albergue touristico. Deze wordt zeker uitgetest!
  Dagverslag: Ontmoetingen
  In tegenstelling tot de Camino Frances zijn er heel wat minder stappers ( pelgrims) en dus heel wat minder contacten. Per dag leggen ongeveer 25 moedigen 20 tot 30 km af dit naargelang de slaapgelegenheid onderweg. Heel wat nationaliteiten nemen deze uitdaging aan...echter weinig Belgen. Ik heb tot dusver nog geen woord Nederlands kunnen spreken, zelfs nog genen Hollander gezien. Je ziet echter elke dag weinig nieuwe gezichten vermits iedereen bijna een gelijklopend parcours kiest.
  Duitsers vormen, net als bij de EEG, de hoofdmacht. Zij zijn eerder gesloten en koel in de contacten. Fransen kom je ook regelmatig tegen, ze zijn blij als ze "le petit belge" herkennen aan zijn accent en ik doe dan nog zo mijn best...
  IK heb gisteren met 5 Ieren aan tafel gezeten om de menu te proeven en Roger...er was weer ne pastoor bij. Hij had de keuze tussen miswijn en Rioja snel gemaakt...
  Toffe babbel mee gehad, ze zien het eerder als een vakantie en houden er zoals gepland vandaag mee op. Vanavond nemen ze de bus terug naar Sevilla.

  2 jonge Françaises staken mij echter de ogen uit. Niet omdat ze zo mooi waren maar jongeren zie je hier zelden. In een lang gesprek kwam naar boven dat de oudste de jongste moest begeleiden tijdens deze tocht die in zekere zin een rehabilitatieproject was voor de jongere. Deze had van de rechter blijkbaar deze opdracht meegekregen om terug in de maatschappij te kunnen integreren ipv een celstraf...
  Ze waren zo voor 4 maanden onderweg, er werd door de begeleider een verslag opgesteld dat dagelijks met de "gestrafte" besproken werd.
  Hopelijk maakt zij in de toekomst de juiste keuze om haar leven weer op de rails te krijgen.
  Vandaag heb ik in een pension gereserveerd en wonder o wonder... een landgenoot, een Waal, als kamergenoot. Dus...nog geen Nederlands kunnen spreken...

  Bijlagen:
  Monesterio Fuente cantos 1.jpg (1.2 MB)   
  Monesterio Fuente Cantos 2.jpg (1.6 MB)   
  Monesterio Fuente Cantos 3.jpg (1.4 MB)   
  Monesterio Fuente Cantos 5.jpg (1.3 MB)   
  Monesterio Fuente Cantos 6.jpg (1.2 MB)   
  Monesterio Fuente Cantos 7.jpg (1.2 MB)   

  07-05-2012 om 21:03 geschreven door Chris Van Vooren

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
  » Reageer (2)
  08-05-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 8: 8 mei Fuente de Cantos- Zafra 26 km
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Geschiedenis en andere weetjes:

  Onderweg lopen we door wijngaarden, akkers en olijfgaarden. Ook duiken de eerste ooievaarsnesten op. Zafra wordt ook wel eens " Sevilla la Chica" genoemd.
  " Klein Sevilla" is een nationaal monument, één van de oudste plaatsen van de Extramadura. In de Moorse tijd was het een belangrijke handelsplaats. In juni werd er de jaarmarkt, safar in het Arabisch, gehouden, vandaar de naam Zafra.
  Het prachtige kasteel uit de 15de eeuw werd vorige eeuw omgebouwd tot een parador, een luxueus staatshotel. Ook zijn er nog enkele stadspoorten uit de Moorse tijd bewaard gebleven.
  In het Convento de Santa Clara, kunnen pelgrims via een draailuikje een stempel krijgen. Dit echter zonder contact te hebben met de "bewoners", de nonnen hebben totaal geen contact met de buitenwereld.
  Dagverslag:
  Vooreerst zou ik de mensen die mijn blog volgen willen bedanken, gezien het aantal volgers moet ik afleiden dat het toch nog interessant genoeg is. Ook mag ik het thuisfront niet vergeten, zij plaatsten de foto's. Dank u allemaal.
  In Monesterio wakker worden met een "verdwenen" Deense dame...In onze kamer, 2 Ieren, 1 Deense en 1 Belg was dat om 6u wel even schrikken. Mevrouw lag echter goed ingepakt in open lucht te maffen. Zij kon het "samenspel" van een Ier en een Belg niet meer harden en was er vanonder getrokken. Ik zal op de duur Marleen nog moeten gaan geloven dat ik snurk...
  Na een droge dag, eens iets anders, in een godvergeten gat beland in een hostal..albergue gesloten.
  Onder "druk" van mijn Waalse kamergenoot ben ik om 6u15 opgestaan, zo zijn er niet veel Walen!
  Toen wij om 6u45 in de bar kwamen voor het ontbijt zaten er al 5 ouderlingen hun koffie te slurpen, niet normaal!!! Ofwel zijn het weduwenaars en konden ze niet slapen ofwel waren ze het beu naast de oma te liggen, ik zou het in elk geval niet moeten proberen...
  Omdat ieder zijn eigen staptempo heeft , stapt praktisch iedereen alleen op de via. De gele pijlen wijzen je wel de goede weg. Een verkeerde "interpretatie" bracht mij na een afslag 1 km verder voor de poort van een boerderij terwijl de weg aan de overkant van"beek" goed zichtbaar was.
  Ik had 2 keuzes: ik ga terug en doe 2 km extra of ik probeer de beek over te steken. Na de loop wat gevolgd te hebben vond ik toch een mogelijke doorwaadbare plaats...schoenen en kousen uit, wandelstok als derde been en de beek met het water tot op kniehoogte overgestoken.
  Ook op de camino moet je keuzes maken. Blijkbaar was dit de beste maar volgens Bernard, de Waal, doe je dit niet zonder iemand te verwittigen.
  Risico's nemen hoort er nu eenmaal bij!!!

  Bijlagen:
  Fuente Zafra 1.jpg (893.1 KB)   
  Fuente Zafra 10.jpg (1.2 MB)   
  Fuente Zafra 11.jpg (1.6 MB)   
  Fuente Zafra 3.jpg (1.1 MB)   
  Fuente Zafra 4.jpg (1.5 MB)   
  Fuente Zafra 5.jpg (1.2 MB)   
  Fuente Zafra 6.jpg (1.3 MB)   
  Fuente Zafra 8.jpg (1.4 MB)   
  Fuente Zafra 9.jpg (1.5 MB)   

  08-05-2012 om 00:00 geschreven door Chris Van Vooren

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (7 Stemmen)
  » Reageer (3)
  09-05-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 9: 9 mei Zafra- Villafranca de los Barros 21 km
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Geschiedenis en andere weetjes:

  Onderweg passeren we langs veel oude roodbruine gebouwen die vroeger steenbakkerijen van keramiektegels waren.
  Het dorp Los Santos is ontstaan vanuit de burcht Marimon die in de Moorse tijd op een heuvel lag. In de 18de eeuw werd de plaats veroverd door de ridderorde van Santiago. Het wapenschild van de gemeente draagt nog steeds het kruis van Santiago geflankeerd door schelpen.
  Villafranca de los Barros ontstond in de Romeinse periode; De kerk van Nuestra Sra del Valle heeft een imposante toren met een portaal uit de 16de eeuw.
  Bij het verlaten van de stad komen we langs het Collegio de San José, een Jezuïtencollege.
  Dagverslag:
  Crisis?Op de via de la plata? Blijkbaar wel. Op maandag en dinsdag zijn de albergues gesloten in de Extramadura. Volgens de vriendelijke dame van het info-kantoor in Zafra "falta dinero para abrir". Blijkbaar gaan ze ervan uit dat de "pelgrim-stapper" gemakkelijker in zijn portemonne kan gaan en overnachten in een hostal. Niettegenstaande "luxe" en de prijs niet altijd in overeenstemming zijn.
  Gisteren overnacht op de "grande plaza" in Zafra, een miniatuurcopie van de Plaza d'Espagna in Madrid...Prachtig met de avondverlichting. Ook hier komen de Spanjaarden 's avonds "uit de grond gekropen" om hun terrasje te doen.
  Vandaag onder een stralende zon gestapt. Na de middag loopt het kwik op tot 30 graden. Gelukkig zitten we dan al te genieten van een cerveza en een boccadillo op het dorpsplein.
  Ofwel slaap je lang en stap je in de hitte, ofwel moet je vroeg uit de veren en "geniet" je van de ochtendzon.
  Een keuze die je moet maken maar de zon bepaalt deze wel...

  Bijlagen:
  Zafra Villafranco 1.jpg (1.6 MB)   
  Zafra Villafranco 10.jpg (1.3 MB)   
  Zafra Villafranco 12.jpg (1.1 MB)   
  Zafra Villafranco 13.jpg (1.3 MB)   
  Zafra Villafranco 14.jpg (1 MB)   
  Zafra Villafranco 15.jpg (1.4 MB)   
  Zafra Villafranco 18.jpg (1.5 MB)   
  Zafra Villafranco 2.jpg (1.5 MB)   
  Zafra Villafranco 6.jpg (1.3 MB)   
  Zafra Villafranco 7.jpg (1.4 MB)   

  09-05-2012 om 19:28 geschreven door Chris Van Vooren

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (31 Stemmen)
  » Reageer (2)


  >

  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!