Omdat de meeste Roerstokleden vooral bovengistende bieren maken, leek het wel een aardig idee om eens een eenvoudig recept van een ondergistend bier te geven. Het wordt namelijk weer kouder en zelf heb ik de ervaring dat het zonder speciale koelapparatuur toch mogelijk is om, gebruik makend van de winter, een ondergistend bier te brouwen.
Alweer enige jaren geleden nam Chris Wisse van huisbrouwerij Domus voor ons een grote fles ondergist mee. Hiervan heb ik dankbaar gebruik gemaakt door een soort Dortmunder te brouwen, gewoon op zolder waar het aardig koud was. Chris Wisse had verteld dat ondergist het ook bij hogere temperatuur doet en dat het gistproces zelfs sneller gaat als de hoofdvergisting plaatsvindt bij ongeveer 10 graden of zelfs hoger. Het resultaat was een bier dat door velen gewaardeerd werd als gewoon lekker, de temperatuur van de nagisting lag op ongeveer 4 graden, nogmaals gewoon geleverd door moeder natuur. Misschien toch eens proberen als Koning Winter gaat regeren. Geleid door Erwin Krol komen we er wel.