Oud Kruidenbier
Dit recept heb ik uit een handgeschreven boek uit 1862. Het boek is geschreven door Johannes Wahlen, een brouwer uit Alkmaar. Bij zo'n oud oorspronkelijk recept moet je heel wat rekenen om de oude maten om te zetten in de moderne decimale gewichten. Verder kan ik alleen maar raden naar het gevolgde maischschema en de gebruikte hop en gist. In het onderstaand recept heb ik deze naar eigen idee ingevuld. Er worden maar liefst vier verschillende kruiden gebruikt die het bier een heel eigen kruidige smaak geven. Met name de hoeveelheid kruidnagel kan naar mijn idee wat minder.
Jacques Bertens (gepubliceerd in het clubblad van De roerstok, oktober 1996)
Ingrediënten voor 10 liter:
- 1200 gram pilsmout
- 1200 gram palemout
- 330 gram tarwevlokken
- 250 gram havervlokken
- 25 gram Saaz hopbloemen
- Tijdens het koken 1,5 gram gemalen gember toevoegen.
- Na de start van de hoofdgisting toevoegen:
- 0,5 gram gemalen kaneel
- 0,6 gram gemalen kruidnagel
- 0,7 gram gemalen anijszaad
Maischwater:
Maischschema:
temperatuur |
50 °C |
60 °C |
70 °C |
78 °C |
tijd |
15 minuten |
30 minuten |
25 minuten |
1 minuten |
Spoelwater:
Kooktijd:
Gist:
Delta X of een andere neutrale gist |
|