Dit is een fris zomerbier, naar een eigen recept van Martin Hofhuis. Eind mei, begin juni staat de vlierbloesem weer te geuren langs de kant van de weg en in houtwallen. Enkele jaren geleden kwam de Gulpener Bierbrouwerij met een witbier op de markt met een vleugje vlierbloesem: hun "Korenwolf". Daar heeft Martin een eigen versie op gemaakt en met succes, want het smaakte voortreffelijk. Het is een witbier met een markante en verrassende smaak.
Geubliceerd in het clubblad van De Roerstok, juni 1997.
Ingrediënten voor 10 liter:
1000 gram pilsmout
600 gram tarwemout
150 gram gerstevlokken 9 EBC
16 gram Herzbrücker hopbloemen 3%
15 gram versgeplukte vlierbloesem, alleen de bloemetjes, van de steeltjes geritst
Maischwater:
7 liter (aanzuren tot pH 5,5)
Maischschema:
De gerstevlokken worden 3 minuten gekookt in 2 liter brouwwater. Vervolgens wordt 5 liter lauwwarm brouwwater toegevoegd en het geheel op een temperatuur gebracht van 52 °C. Daarwordt de rest van de mout gestort.
temperatuur
52 °C
68 °C
78 °C
tijd
15 minuten
60 minuten
5 minuten
Spoelwater:
7 liter
Kooktijd:
75 minuten. De hop in het begin van het koken toevoegen en de vlierbloesem de laatste 10 minuten van het koken.