Met dit bier haalde Kees Bubberman uit Middelburg tijdens het ONK 2000 een 1e prijs in de zgn. "vrije klasse". In het logboekformulier schreef Kees dat het zijn opzet was geweest om een "Russian Imperial Stout" te kruisen met een "Belgische Trappist". Het bier smaakte volgens mhem kruidig, gebrand en zoet. Dat werd door de keurmeesters in het juryformulier bevestigd. Zij schreven: "Een sterke, complexe geur en smaak. Lang uitvloeiend, maar niet te bitter. Niet te extreem zware smaak. Mooi bier!!". Het bier behaalde maar liefst 84 punten. Kees kreeg naast de traditionele "Roerstok" die bij de klassewinnaar hoort, ook een door het S.N.A.B. ter beschikking gestelde wisseltrofee. Dit voor het meest vernieuwende bier!
Ingrediënten voor 10 liter:
3000 gram pilsmout
295 gram ambermout
200 zwarte mout
150 gram rookmout
2,5 gram Fuggelshop 4,5% (90 minuten meekoken)
4 gram Fuggleshop 4,5% (15 minuten meekoken)
17 gram Challenger 7,2% (90 minuten meekoken)
12 stukjes laurierdrop
112 gram rozijnen
0,5 gram Curaçaoschillen
58 gram bruine nasterdsuiker
Maischwater:
onbekend
Maischschema:
temperatuur
55 °C
68 °C
74 °C
80 °C
tijd
14 minuten
45 minuten
15 minuten
1 minuut
Spoelwater:
onbekend
Kooktijd:
90 minuten
Gist:
Kees gebruikte hiervoor originele Guinness gist. Ook de gisten van Yeasthead en Wyeast kunnen gebruikt worden, evenals gedroogde gist.